10. BUSHO: GYŐZELEM! FRANCIA GYŐZELEM!

A legjobb animációnak a német Robert Löbel Wind című, egy szeles ország szeles hétköznapjait bemutató művét választották, míg a legjobb kísérleti film díját a szintén német Philipp Artus Snail Trail című alkotása kapta, amely egy csiga evolúciós kalandjait kíséri végig. A legjobb vígjáték az olasz Lorenza Indovina Screwed című filmje lett, amelyben egy első ízben hűtlen férj ügyeskedéseit láthatták a nézők. A legjobb operatőr a spanyol Javi Agirre Erauso lett az Aritz Moreno rendezte Cholera fényképezéséért, a legjobb színész pedig az Egyesült Arab Emirátusokbeli Ali Raad Al-Zaidawy a Baghdad Messiben nyújtott alakításáért. A legjobb ötlet/forgatókönyv díját a belga Jean-Julien Colette Electric Indigo című filmje érdemelte ki, amelyben egy hagyományosnak távolról sem nevezhető családban felnőtt lány hányattatásait követhetik a nézők. A film az Eötvös Loránd Tudományegyetem filmszakos hallgatóiból álló diákzsűri díját is elnyerte. A fesztiválra a legjobb válogatást beküldő stúdió, illetve iskola idén a németországi Aug&Ohr Medien filmügynökség lett.

Az idén első ízben két különdíjat is kiosztottak a fesztiválon. A főtámogató Nemzetközi Visegrádi Alap a versenybe válogatott legjobb cseh, lengyel, magyar és szlovák filmek közül a lengyel Tomas Suski, It’s Only a Comedy című alkotását ítélte a legjobbnak; a filmben egy fiatal színészpalánta idős művészektől kér tanácsot, ám az egyiküktől másfajta útmutatást kap, mint amire számít. A BuSho vidéki helyszínei közül idén debütált Sopron, a város különdíját - egy erre meghírdetett pályázat nyertes plasztikáját - a német Florian Sailernek ítélték oda Comeback to go! című filmjéért. A kisfilm humorral és szeretettel mutatja be egy sikertelenségre ítélt - büfékocsiban dolgozó, de énekesi karrierről álmodozó - lány és egy kiöregedett zenész kapcsolatát.

A kedd óta tartó 10. BuSho fesztivál versenyprogramjában több mint 80 fikciós, kísérleti és animációs rövidfilmet – köztük 12 magyar produkciót – mutattak be, emellett nagyságrendileg ugyanennyi nemzetközi, animációs és magyar kisfilmet tekinthettek meg a nézők versenyen kívül, az információs szekciók vetítésein. A központi helyszín, a budapesti Puskin mozi és az ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető mellett párhuzamosan zajlottak a vetítések Szolnokon, Sopronban, valamint a határon túl Nagyváradon, Érsekújváron és Ungváron.

 

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: https://busho.hu/hu/sajto

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com 

P2P//:1989 filmverseny: https://busho.hu/hu/workshop/p2p

 

 10. BUSHO PRIZES AND AWARDS 2014

 

Student Jury Prize:

Electric Indigo, Jean-Julien Collette - Belgium

 

SPECIAL PRIZE OF SOPRON:

Comeback to go! - Florian Sailer - Germany

 

BuSho 2014 Award BEST VISEGRAD SHORT:

It's Only a Comedy - Tomas Suski – Poland

 

BuSho Award 2014 BEST COLLECTION:

AUG&OHR MEDIEN, GERMANY

 

BuSho Award 2014 BEST ANIMATION:

Wind - Robert Löbel – Germany

 

BuSho Award 2014 BEST EXPERIMENTAL:

Snail Trail - Philipp Artus – Germany

 

BuSho Award 2014 BEST IDEA/SCREENPLAY:

Electric Indigo, Jean-Julien Collette Belgium

 

BuSho Award 2014 BEST CINEMATOGRAPHY:

Cholera - Aritz Moreno – Spain

 

BuSho Award 2014 BEST COMEDY:

Screwed - Lorenza Indovina – Italy

 

BuSho Award 2014 BEST PERFORMANCE:

Ali Raad Al-Zaidawy in Baghdad Messi - Sahim Omar Kalifa – United Arab Emirates

 

BuSho 2014 Main Prize BRONZE BUSHO:

My Circumcision - Arne Ahrens - Germany

 

BuSho 2014 Main Prize SILVER BUSHO:

My Guide - Barnabás Tóth – Hungary

 

BuSho 2014 Main Prize GOLD BUSHO:

Every day is a small life - Albane Fioretti - France

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!