„Zajos” magyar siker

Az élete meccsére készülődő fiatal kickboxoló lány története, vagyis a Kovács István rendezte magyar Betonzaj nyerte a 12. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, az Arany BuSho-t szombat este. Az Ezüst BuSho, kis meglepetésre –hisz még sosem szerepelt 2 magyar film a legjobbak között– szintén egy magyar alkotásnak jutott, még pedig a Szabó úr című Ferenczik Áron alkotásnak, mely egy érzékek nélkül élő férfi különös életét mutatja be. A Bronz Busho díjat pedig egy bolgár-német koprodukció, a Getting Fat in a Healthy Way kapta, melyben egy tragikus baleset megzavarja a Föld gravitációs mezejét, Kevork Aslanyan rendezésében.

A szeptember 3-án szombaton este a Puskin moziban tartott díjátadó bevezetőjében elmondták, hogy idén, a beérkezett 1189 alkotás közül 74 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, ezeket tekinthették meg a nézők a múlt héten a Puskin moziban a nemzetközi zsűrivel közösen, majd az esti ismétlő vetítéseken a Corvin Clubban és a további vidéki és határon túli helyszínek valamelyikén. Ezek közül a filmek közül kerültek kiválasztásra a győztesek, akik a Solide Art által készített szobrocskákat vihették haza. Az idei Nemzetközi zsűri tagja volt Nadya Bakuradze, orosz kísérleti filmes, video-művész, Christian Inaraja Genís, katalán grafikus művész, illusztrátor, a magyar zsűritag ezúttal Koncz Teréz, kreatív producer és rendező volt és természetesen állandó zsűritagunk, Wolfgang Leis, marketing szakember.

Először a 4 felsőoktatási intézmény (SZFE, MOME, ELTE, Metropolitan) által delegált Diákzsűrit szólították színpadra, akik megköszönték a lehetőséget a részvételre, majd rövid indoklásokkal osztották meg a közönséggel döntésüket. A legjobb fikciós filmnek egy olasz alkotást, a Belissimát látták, a nagy visszatérő osztrák kísérleti film, a Metube 2. epizódja lett a legjobb kísérleti film és a legjobb animációnak Kopasz Milán Beyond című filmjét választották.

Következhettek a Nemzetközi zsűri kategória díjai, először azok, akik sajnos nem tudtak személyesen jelen lenni a fesztiválon. Elsőként az idén roppant erős mezőnyt felvonultató animátorok izgulhattak, végül a legjobb animáció díját Satie’s “Parade” című Koji Yamamura alkotás kapta Japánból. Idén a legjobb ötlet/forgatókönyv díját szintén egy animációs film, a rengeteg fesztivál díjat besöpört, és Oscar-díj jelölt orosz We Can't Live Without Cosmos kapta, mely Konstantin Bronzit munkája. A legjobb vígjáték díja volt a legegyszerűbb döntés a zsűri szerint, melyet a francia-belga koprodukcióban készült The black bear című filmnek kell eljuttatni. A legjobb operatőri díjat az Edmond című Holland film kapta, mely Nina Gantz rendezése. A legjobb színészi alakítás díját egy másik Oscar-jelölt versenyfilm, azaz az osztrák Patrick Vollrath Alles wird gut című filmjében nyújtott felejthetetlen alakításáért Julia Pointner gyermekszínész kapta. A soproni BuSho helyszín különdíja, 2 fő részére egy 3 napos soproni kirándulás, filmjének bemutatójával és közönségtalálkozóval egybekötve, melyet ezúttal Oláh Katának ítéltek az En Passant című filmjéért. A különdíjak felsorolását a közönségdíjas Indián című film, Simonyi Balázs rendezése zárta.

Most pedig jöhettek azok a díjazottak, akik át is tudták venni a díjakat személyesen. Idén második alkalommal került kiosztásra a BuSho-n a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 2 x 500 ezer forintos díja, melyet a legjobb Magyar animációs és fikciós filmnek ajánlottak fel és amelyeket Kollarik Tamás Médiatanács-tag, valamint Varsányi Ferenc, a Médiatanács animációs bíráló bizottságának az elnöke adott át a díjazottaknak. A legjobb Magyar animációs film 2016-ban a Cosmic Jacuzzi, Takács Anikó filmje lett, a legjobb Magyar kisjátékfilm pedig a 12. BuSho fesztiválon, a Betonzaj, Kovács István munkája. Szintén második alkalommal szerepelt a díjak között a Sziget Kft. felajánlása, hetijegy egy 3 fős mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2017-es fesztiválra. Ezt a díjat a Képzavar című film kapta Fazekas Gyöngyi rendezésében. A zsűri külön dicsérő oklevelét és egy erre átalakított szobrot nyert Visky Ábel, és a Romanian Sunrise. A legjobb kísérleti film díját az immáron 3. osztrák díjazottként az Ex Terrat kapta, mely Reinhold Bidner munkája, és aki egész héten jelen volt a fesztiválon, sőt mint később elmondta, épp most érkezett egy 2 hónapos ösztöndíjas tanulmányútra, Budapestre!

Mielőtt kihirdették a fődíjak nyerteseit, a színpadra szólították Christian Inaraja Genis urat, hogy foglalja össze a zsűri véleményét, tapasztalatát a fesztiválról! Miután megköszönte a szervezőknek az egész heti közös munkát, röviden annyit szeretett volna hozzáfűzni, hogy elképzelhető, hogy másképpen is dönthettek volna, de ez az ő döntésük és ezért közösen büszkén vállalják azt. Következhettek tehát a fődíjak, melyek a zsűri rövid értékelésével kerültek átadásra.

 

"A film egy egyszerű szerelmi történet, mely szürreális körülmények és mágikus odaadás révén bontakozik ki." A Bronz BuSho 2016 díj nyertese:

Getting Fat In A Healthy Way, Kevork Aslanyan, (Bulgária-Németország).

"A verseny legelgondolkodtatóbb filmje", ezzel az Ezüst BuSho díj nyertese 2016-ban

Szabó Úr, Ferenczik Áron munkája (Magyarország)

A nemzetközi zsűri végül így indokolta győztes filmet: "A legerőteljesebb film, amely a verseny legerősebb karakterét mutatja be, melynek történetvezetése és az alkotók együttműködése kiemelkedő."

A 12. BUSHO fődiját a Betonzaj, Kovács István alkotása kapta.

Végül megköszönték a támogatóknak, hogy 12. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény: Central European Initiative – Közép-Európa Kezdeményezés, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Balassi Intézet, a Pensum, a Biogroup Magyarország Kft., az Osztrák Kulturális Fórum, az Izraeli Nagykövetség, az Olasz Kultúrintézet és a Staropramen. Együttműködő partnerként a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. Díjfelajánlóként támogatták a Solide Art Stúdió díjait az NMHH Médiatanács, a Sziget Kft., a Soproni Búgócsiga, médiatámogatók pedig a Filmvilág, a Filmtekercs, a Fotovideo és a Klub rádió!

Majd minden díjazottat, a nemzetközi vendégeket, a zsűritagokat és a szervezőket is a színpadra szólították egy közös képre, a díjkiosztót követően az érdeklődők megtekinthettek még néhány díjazott rövidfilmet,

majd pedig az esemény zárásaként a szomszédos Fészek Kulturális Központban Zsuzsi mosolyog koncert zárta az idei fesztivált. Találkozzunk 2017-ben is, a 13. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon!

 

12. BUSHO PRIZES AND AWARDS 2016

 

Diákzsűri díjak / Student Jury Prizes:

Legjobb fikciós film / Best Fiction: Belissima - Alessandro Capitani (Olaszország)

Legjobb kísérleti film/Best Experimental:METUBE2-August Sings Carmina Burana-Daniel Moshel (Ausztria)

Legjobb Animációs film / Best Animation: Beyond - Milán Kopasz (Magyarország)

 

Busho 2016 LEGJOBB ANIMÁCIÓ DÍJA / BuSho Award 2016 for BEST ANIMATION:

Satie’s “Parade” - Koji Yamamura (Japán)

 

BuSho 2016 LEGJOBB ÖTLET/FORGATÓKÖNYV DÍJA / BuSho Award 2016 for BEST IDEA/SCREENPLAY:

We Can't Live Without Cosmos - Konstantin Bronzit (Oroszország)

 

BuSho 2016 LEGJOBB VÍGJÁTÉK DÍJA / BuSho Award 2016 for BEST COMEDY:

L'ours noir - Xavier Seron & Méryl Fortunat Rossi (Franciaország-Belgium)

 

BuSho 2016 LEGJOBB OPERATŐR DÍJA / BuSho Award 2016 for BEST CINEMATOGRAPHY:

Edmond - Nina Gantz (Hollandia)

 

BuSho 2016 A LEGJOBB SZÍNÉSZ DÍJA / BuSho Award 2016 for 2016 BEST PERFORMANCE:

Julia Pointner in Alles wird gut - Patrick Vollrath (Ausztria)

 

BuSho 2016 Sziget Különdíj / BuSho 2016 Sziget special Prize:

Képzavar, Gyöngyi Fazekas (Románia)

 

BuSho 2016 KÖZÖNSÉGDÍJ / BuSho Audience Award 2016:

Indián, Simonyi Balázs (Magyarország)

 

A soproni BuSho helyszín különdíja / The Special Prize of Sopron:

En Passant, Oláh Kata (Magyarország)

 

 

A zsűri külön dicsérő oklevele / The Special Mention of the Jury honors:

Romanian Sunrise - Visky Ábel (Magyarország)

 

BuSho 2016 LEGJOBB KÍSÉRLETI FILM DÍJA / BuSho Award 2016 for BEST EXPERIMENTAL

Ex Terrat, Reinhold Bidner (Ausztria)

 

Az NMHH Médiatanács különdíja a legjobb Magyar animációs filmnek 2016-ban:

The Special Prize of the Media Council of NMHH for the best Hungarian animation:

Cosmic Jacuzzi, Takács Anikó

 

Az NMHH Médiatanács különdíja legjobb Magyar kisjátékfilmért a 12. BuSho fesztiválon:

The Special Prize of the Media Council of NMHH for the best Hungarian fiction:

Betonzaj - The Sound of Concrete, Kovács István

 

BRONZ BUSHO 2016-DÍJ / BuSho 2015 Main Prize BRONZE BUSHO:

Getting Fat In A Healthy Way, Kevork Aslanyan (Bulgária)

 

EZÜST BUSHO-DÍJ 2016 / BuSho 2015 Main Prize SILVER BUSHO:

Szabó Úr - Mr. Miller, Áron Ferenczik (Magyarország)

 

12. BUSHO fődíj, az ARANY BUSHO DÍJ / BuSho 2015 Main Prize GOLD BUSHO:

Betonzaj - The Sound of Concrete, István Kovács (Magyarország)

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!