15. BUSHO VERSENYPROGRAM 2019

Amint arról már korábban részletesen olvashattatok a weboldalon, az áprilisi határidőre ismét megközelítettük az ezer nevezést, melyből az 5 tagú előzsűri kitartó munkája során megszületett a jubileumi 15. BuSho Fesztivál verseny és panoráma programja! Az évek óta szelektáló kollégáknak nem okozott meglepetést a rengeteg kiváló alkotás, melynek eredményeképpen végül 18 országból összesen 70 rövidfilm versenyez majd augusztus utolsó napjaiban, kategóriánkénti bontásban 16 animációs, 9 kísérleti és 45 fikciós remekmű. Ismét elfogultsággal vádolnak majd bennünket, hiszen a magyarok delegálták a legtöbb alkotást a versenyprogramba, szám szerint 16 darabot, majd pedig a szokásos ötösfogat, azaz a Spanyol, Francia, Német, Amerikai és Brit rövidfilmesek következtek. A ritkaságnak számító Lett, Litván és Mexikói versenyfilmek mellett említésre méltó az Észtek, az Olaszok és a Svájciak 3 delegáltja, de az Ausztrál vagy a Kanadai filmesek 2-2 versenybe jutott alkotása is. Egyenlőre nem szeretnénk kiemeltekről beszélni, de nem mehetünk el szó nélkül a legfrisebb Oscar-díjas Skin című alkotás mellett, melyet a jelenleg amerikai színekben versenyző Guy Nattív filmje, aki azonban 2007-ben izraeli színekben nyerte meg a BuSho fesztivált Offside című munkájával. Természetesen több nagy fesztiválon díjazott rövidfilm szerepel a programban, mint ahogy visszatérő magyar és nemzetközi rendezők is helyet kaptak az előzsűrinek jelentős fejtörést okozó válogatásban. Néhány szelektor kommentálta is egy-egy mondatban a látottakat!

 

 

Orosz Annaida, animácios szakértő:

 

 

"A Busho idei animációs filmjei elképesztően erősek atmoszférateremtésben, némelyik szelíd hangon suttog a fülünkbe, mások pedig egészen vad, felkavaró módon tálalják történetüket. De egy biztos, valamennyi film az elmúlt év nemzetközi és magyar animációs termésének vakítóan fényes gyöngyszeme."

 

 

Rimóczi László, veterán szűrő, forgatókönyvíró, artist(a):

 

 

„Nagyon sok jó filmet kaptunk, és a szívem szakad meg, amikor nagy részüket –elsősorban időhiány miatt– nem mutathatjuk be a közönségnek, de persze ismét valamivel szigorúbb voltam, habár változatlanul az újszerűséget és az eredetiséget kerestem. És hogy vajon miért érkezett ismét rengeteg kiváló hazai rövidfilm? Mert míg a magyar alkotók anyagi korlátai szűkösebbek, százszor átgondolják, mit és hogyan vigyenek filmre. Hosszú, drága és fölösleges cuccokat nem érünk rá gyártani, de üdítő látni, hogy vannak olyan országok, ahol az érdektelenségre is van egy csomó lóvé. A kezdő rövidfilmesek még nem érzik a ritmust, a sebességet és az időt, utólag jönnek rá, hogy amit 7 percben is el lehetett volna mondani, azt 20 percre húzták szét, miközben nem lett jobb, se súlyosabb az a film. Őket kigyomláltam."

 

 

Végh vozo Zoltán, szintén BuSho őskövület, filmrendező:

 

 

“Igazából szerencsés vagyok. Minden filmkészítő életét megváltoztatná, ha tömegével kellene nézniük 20 perc feletti rövidfilmeket, amelyek 5 percesre vágva is pont ugyanazt mesélnék el. De a BuSho nézői még szerencsésebbek: itt még a versenyprogramban szereplő hosszabb alkotások sem ilyenek."

 

 

Rajtuk kívül még az idei előzsűri tagja volt Vermes Dorka, aki az ELTE delegáltja volt a tavalyi Diákzsűriben valamint Lengyel Adele, minden lében filmestészta.

 

 

Ezúttal sem fért be mindenki a versenyprogramba, egészen egyszerűen az időkorlátok miatt, de többen nevezték újra a tavaly már beküldött filmjüket, voltak olyanok is, amelyek nem feletek meg a kiírásnak és több alkotást találtunk teljes egészében valamelyik video megosztón, ezért természetesen ezúttal is lesznek panoráma vetítések, valamint szokás szerint levetítjük valamennyi beérkezett magyar nevezést is.

 

 

Szeretnénk tehát felhívni az alkotók figyelmét, aki megtalálja magát valamelyik listán, hogy legkésőbb július 1-ig küldje el nekünk a vetítési kópiát a filmjéhez, beégetett angol felirattal és a többi alábbi paraméterrel együtt, melyet külön levélben fogunk elküldeni mindenkinek! Amennyiben bármilyen technikai vagy egyéb kérdés merülne fel, úgy várjuk azokat a busho@busho.hu vagy a webmaster@busho.hu címeken! Aki szeretne személyesen részt venni a fesztiválon az akkreditáljon mielőbb az oldalon, vagy írjon az entry@busho.hu címre bővebb információkért.

 

 

UPLOAD your screening copy: 1920x1080 PAL 25 fps, h264.mp4

 

 

48 kHz 16 bit stereo!!! (DCP and other formats won't be accepted!)

 

 

Kérünk minden alkotót, ellenőrizze le adatait, amennyiben hiányos vagy bármi változást szeretne, úgy módosítani tudja azt különös tekintettel a film hosszára, a rendező mailcímére és a képre. mert a katalógusban ezekből az adatokból fogunk majd dolgozni! Kérjük továbbá a magyar alkotókat, hogy legyenek szívesek 2 nyelven azaz magyarul és angolul is elküldeni a szinopszist a filmjükhöz! Köszönjük!

 

 

Az Official Selection logókat itt töltheted le!

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!