16. BUSHO MAGYAR VERSENYFILMEK 2020

Szeptember 1-jén kezdődik a 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, melynek versenyprogramjában ismét vaskos fejtörést okoztak az elő-zsűrinek a magyar alkotók, hisz annyira sok kiváló hazai rövid érkezik évről évre, hogy valóban nagyon nehéz a döntés. Persze rendre zúgolódnak a kétkedők, hogy hát ez mégis csak a hazai pálya előnyének tudható be, de nekik javasoljuk, mint a népmesében: Aki nem hiszi, járjon utána! Mi pedig megpróbáljuk az alábbi kis beharangozóval felcsigázni, nem csak a hitetlenkedőket.

 

 

Kezdjük az animációs filmekkel, ha már a nemzetközi beharangozóban kitértünk a cseh és a lengyel versenytársaikra, itthon is magasan van az a bizonyos léc a versenybe jutáshoz, mert több díjnyertes alkotás is érkezett. A legutóbbi Primanimán fődíjas cseh Bújócska mellett George Pal-díjjal jutalmazott Horesnyi Máté szabad kompozíciós METU diplomafilmje a Jacques ámokfutása, mely egymástól független jelenetek összekapcsolásából adódó érzet mentén definiálja a mindennapok mibenlétét. Mindez egy monokróm világban Jacques Tati-tól vett példára. Szintén Budaörsön kapta meg legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat, Andrasev Nadja: Szimbiózis című filmje, mely egyébként korábban a KAFF-on több elismerést is besöpört és hozzánk francia filmként érkezett, ezzel alátámasztva a nemzetközi filmeket bemutató cikkünk bevezetőjében boncolgatott nemzetköziséget. Szöllősi Anna MOME diplomafilmje a “Helfer” egy szorongásokkal küzdő fiatal nő és egy segítő kapcsolatát mutatja be egy szürreális világban szimbólikus eseményeken keresztül. Szintén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült stop motion és 2D animációt ötvözve a Tövis és Szálka című Natália Azevedo Andrade alkotás, melyben 3 unatkozó, elhanyagolt gyermek bezárkózott életét képzelt kalandok töltik ki, mígnem egy nap, megpróbálnak kijutni a külvilágba.

 

 

A fikciós filmek között tarolt az előválogatáson az SZFE, hiszen a versenyben szereplő magyar filmek közel felét, konkrétan hét alkotást ők delegáltak. A Fődijat és a Legjobb Diákfilmnek járó díjat is elnyerte a Casting című film a “Golden Eye” Nemzetközi Operatőri Fesztiválon korábban Tbilisziben. A film operatőre Balázs István Balázs, rendezője Csoma Sándor, a film pedig a 18 éves Júlia története, aki egy szegény bányász városban él bátyjával. Roszik Fruzsina Maradunk című filmje a közelmúltban versenybe került a portugál FEST fesztiválon az egyik legrangosabb európai diákfilmes mezőnyben. Az egyszerre abszurd, egyszerre drámai film egy nehéz családi helyzetet mutat be, amely összeterel öt, egymáshoz nem túl közel álló testvért.

 

 

Több visszatérő hazai alkotó is szerepel majd a versenyben, mint korábban a Stoppossal nálunk járt Wrochna Marcell, aki ezúttal Ha egyszer című filmjében boncolgatja egy bonyolult Apa és Fia kapcsolatát, akik sosem álltak igazán közel egymáshoz. Az elmúlt két fesztiválon egyaránt díjazott volt Szeleczki Rozália, tavaly ráadásul a legjobb magyar film díját kapta a Rozgonyiné, ezúttal a Mióta velem jár című filmjével versenyez, melyben a 80-as évekbeli Budapesten egy nyolc éves kislány és rocksztár apja életébe nyerünk bepillantást. Szintén járt már korábban nálunk a 40 év-vel Gyimesi Anna, aki ezúttal a pszichológus Vera történetét meséli el A vége című rövidfilmjében, mely az alkotók megfogalmazása szerint szakítás elméletben- és gyakorlatban. Ő az egyik olyan alkotó, akinek a verseny mellett a panorámában is szerepel Happy című filmje, másik Rudolf Olivér, aki a Fonica M-120-szal a panorámába szorult, azonban a Minden este, mikor leviszed a szemetet bekerült a versenybe, melyben egy tizenhárom éves, magányos kamaszlány menthetetlenül szerelmes egy zsíros hajú rocker fiúba a szomszédból. Baranyi Benő megtörtént eset alapján készítette az Anja című filmjét, mely versenybe került a diákszekcióban a 26. Szarajevói Filmfesztiválon, és ami Leventéről szól, aki egy vidéki kórház szülészetén tölti szakmai gyakorlatát. Másik filmje a Gyíkember a panorámába került.

 

 

Aztán még a hazai helyzet is fokozódik, amikor megtudjuk, hogy Holtai Gábor több filmje is szerepel a programban, melyek közül a Második kör került a versenybe, ami még az utolsó Huszárik-program támogatásával készült, a gyermekvállalás államilag szabályozott világában egy fiatal pár küzd az engedélyért, hogy gyerekük lehessen. Mindig örülünk a legfrissebb hajtásoknak, ezúttal ilyen Valcz Péter első filmje a Van feljebb melyben egy fiatal lány és egy középkorú férfi ugyanarra az állásra jelentkezik, és amikor megérkeznek az interjúra az ország legmagasabb épületébe, kiderül, hogy a lift persze rossz. Az ELTE delegálta Berényi Andor Vasárnap című filmjét, melyben Laci és a húga csak hétvégenként találkoznak az apjukkal, de az egyik hétvégén apjuk új barátnője is velük tart a strandra. Felsorolni sem tudjuk hány filmmel versenyzett a BuSho fesztiválon korábban a Szabó Simon, Czomba Albert alkotópáros, de mégis, inkább kigyűjtöttem, tehát a Zsebzsötem, Megyünk, Fal és az Ebéd előtt, azaz a helyes válasz a 4 azaz négy. Ezúttal pedig érkezik az Ember a tűzből, mely egy fiatal tűzoltó és barátnője története, akik hosszú ideje próbálkoznak, hogy gyermekük szülessen, amelyre az élet végül furcsa megoldást kínál.

 

 

Amennyiben még nem volt programja szeptember első hetére, akkor ezek után már reméljük nem kérdés, hogy mi lesz az, ha már volt, akkor mindig lehetséges az újratervezés, mindenkit várunk szeretettel!

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!