16. BUSHO NEMZETKÖZI VERSENYFILMEK

Szeptember 1-én kezdődik a 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, melynek versenyprogramjában ismét felbukkannak korábbi Sundance, Cannes és BAFTA díjra jelölt alkotások, és melynek beharangozásaként a Facebook oldalunkon az utolsó 2 hétben minden este közzéteszünk majd egy rövidfilm trailert amolyan kedvcsinálóként. Ezekkel az alkotásokkal foglalkozunk kicsit részletesebben az alábbi beharangozónkban, de kezdjük azzal, hogy alapvetően átalakult a rövidfilmes „piac”, amit nevezzünk inkább rendszernek.
Amíg korábban a különböző nemzetek szinte kizárólag a saját országhatáraikon belül gyártották a rövidfilmeket, addig mára ez teljesen nemzetközivé lett, azaz megjelent a nemzetközi kooprodukció a kategórián belül. Két izraeli rendező is versenybe jutott, azonban az egyik brit, a másik pedig szerb megjelöléssel szerepel majd. Aztán a forgalmazás és fesztiváloztatás még inkább megkavarja a dolgokat, mert hiába hittük mi azt a nevezéskor, hogy rengeteg spanyol alkotás érkezett például a Promofest ügynökségtől, a Cargo maláj, a Low Tide ír, az Archibald's Syndrome francia az Overland pedig amerikai színekben indul. A másik nagy csomagban nevező berlini Aug & Ohr versenybe jutott rövidfilmjei között pedig az O.I. és az Oracle kanadai, a Spoon amerikai, a W görög, de persze elvétve akad német is, mint a műfajban ritkaság számba menü rövidfilm musical, a Bonbon. Az Oracle című kísérleti film, mely Aaron Poole rendezése egy gyermek életének azon pontját vizsgálja majd, amikor a szorongás és a félelem bekerülnek a tudatába.
Természetesen az ügynökségek és az akadémiák vagy a filmiskolák nem összekeverendők, mert például továbbra is kiváló hazai alkotásokat kapunk többek között a Film Akademie Baden-Württemberg iskolából, mint az idei versenyben szereplő The Captain vagy a Masel Tov Cocktail. A Steve Bache által jegyzett „Kapitány” című filmben a vízimentő Frank egy súlyos baleset után megpróbálja fenntartani a példakép szerepét fia életében. Másik nagy visszatérőnk a Hamburg Media School, akik ezúttal a fesztivál versenyprogramjának a nyitófilmje, az Among Humans mellett ugyanebből az iskolai szemeszterből még 2 filmmel jutottak a főtáblára, ezek pedig az Offense és a Mall.
Végül nem mehetünk el szó nélkül az új generációs cseh animációs filmek mellett, akik az animációs versenyprogram egy harmadát adják, egyebek mellett a prágai FAMU kötelékéből érkezett Hide N Seek valamint a S p a c e s című alkotásokkal. És természetesen nem múlhat el BuSho fesztivál lengyel animációs film nélkül, így örömmel mutatjuk be a Fumi stúdiós Piotr Milczarek Rain című munkáját, mely az alkotók megfogalmazása szerint egy egyszerű animációs film a kollektív tudatról.
A tavalyi BuSho győztes Salam francia ügynökségétől idén is érkezett csemege, még pedig a Sundance fesztiválon debütált Észak-Macedón Sticker, Georgi M. Unkovski rendezése, melyben Dejan sikertelen autóvizsgáját követően a bürokrácia csapdájába esik, mely próbára teszi elhatározását, hogy felelősségteljes apa szeretne lenni.
Oroszországból érkezett Vladislav Bakhanovich filmje a Meatgrinder, valamint a Praskovya című film Alexander Solovyov rendezése, melyek a legutóbbi Moszkvai Rövidfilm Fesztivál díjazottjai voltak.
Minden évben egyre több és több iráni alkotást kapunk, és a remek 113 című Neda Assef film a bizonyítéka, hogy nem csak a fizetésképtelenségi szankcióból eredő nevezési díjmentesség miatt érkezik sok film, hanem erőteljesen fejlődik a filmipar. A filmben a 113. számú katona annyira elfáradt, hogy elaludt a katonai bázis konferenciatermében, amelyben a vezetői találkozókat tartják.
2019-ben Cannes-ban Arany pálma, nemrég pedig BAFTA jelölést kapott Anna című filmjéért Dekel Berenson a fent már említett izraeli rendező, aki a nemzetközi kavalkád megerősítésére ezúttal brit színekben indul, egyébként kettős magyar állampolgár, aki jelenleg Cipruson él. A film a háború sújtotta Kelet-Ukrajnában élő Anna, az öregedő egyedülálló anya története, aki vágyakozik a változásra. Másik izraeli rendező, Yoram Ever-Hadani, aki Moon Drops című filmjében egy gyári munkás összeállít egy rejtélyes gépet, amely folyadék cseppeket állít elő a holdfényből.
A teljesség igénye nélkül reméljük sikerült felcsigázni az érdeklődő közönséget, találkozzunk szeptember első hetében a 16. BuSho fesztiválon, mindenkit várunk szeretettel: www.busho.hu.

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!