TAROLTAK AZ “IPAROSOK” – KIOSZTOTTÁK A 9. BUSHO DÍJAIT

Szeptember 7-én este a budapesti Vörösmarty moziban kiosztották 9. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. Idén, a beérkezett 939 alkotás közül 78 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, melyet a helyszínen a nemzetközi zsűrivel és az Országos Diákzsűrivel közösen tekinthettek meg az érdeklődők a hét folyamán, majd ezek közül kerültek kiválasztásra a győztesek, akik a Solide Art által készített gyönyörű szobrocskákat vihették haza! A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem produkcióit négyszer szólították a színpadra!

Először a Diákzsűrit szólították a színpadra, akik két különdíjat és egy fődíjat osztottak ki és akiknek nevében elsőként Kránicz Bence lépett a mikrofonhoz: „Nem akadt még egy film az idei mezőnyben, amely ilyen természetesen és magától értetődően tudta volna összehangolni a romantikát a fantasztikummal. Anthony Sabet filmjének zöld jelzésére mi is kiléphetünk a szürke hétköznapokból. Különdíjas a Walk The Light.” Sepsi László következett: „Díjazottjaink között egyetlen film volt, ami vérre menő vitákat váltott ki a diákzsűri tagjai között, ezzel is jelezve, hogy korának egy igen fontos alkotásával állunk szemben. A példaértékű párbeszédek, a vidéki identitás érzékeny bemutatása és a trashesztétika előremutató használata miatt választottuk ezt a filmet. A második különdíj Bera Nándor Fák című munkáját illeti.” Végül Szövényi-Lux Balázs vette át a szót: „A fődíjat egy olyan film kapja, melyben a forma és a tartalom kivételes ötletességgel talál egymásra, melyben a humor és a dráma remek arányban keveredik, és mely örök kérdéseket feszeget játékosan, mégis komolyan. A Diákzsűri az idei fődíját Vácz Péter Nyuszi és Őz című animációs alkotásának nyújtja át.”

Következhettek a Nemzetközi zsűri díjazottjai, melynek tagjai voltak idén: M. Tóth Géza - filmrendező, Adam Paplinski - lengyel filmes szakember, Jana Grimova - a Brno16 fesztivál munkatársa, Daniela Chlapikova - a szlovák 4zivly filmszeminárium igazgatója és természetesen a zsűri egyetlen állandó tagja, koordinátora, Wolfgang Leis, marketing szakember. Először felsorolták azokat a díjazottakat, akik sajnos nem tudtak jelen lenni az eseményen! A legjobb animáció díja a moldáv Dji. Death fails lett, a legjobb kísérleti film díját a Virtuos virtuell című német alkotás nyerte. A legjobb vígjáték egy finn rövidfilm, még pedig a Do i have to take care of everything? érdemelte ki, a legjobb operatőri díj az Efimera című spanyol alkotásé, a legjobb alakításért pedig Joey Jeetun és Veronica Clifford kapott különdíjat a Don’t let the door hit you on your way out című brit filmben nyújtott alakításukért.

Következhettek azok a díjazottak, akik jelen voltak a fesztiválon, ezért át is tudták venni a díjakat. A szervezők szólították a zsűri képviseletében M. Tóth Gézát, hogy adja át a díjakat az alkotóknak! Minden évben a legjobb rövidfilmes válogatást beküldő stúdiót vagy filmiskolát is díjazzák a fesztiválon, melyet ezúttal a magyar Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nyert el.A legjobb ötlet/forgatókönyv díját a francia Augusto Zanovello vehette át Women's letters című munkájáért, aki elmondta, hogy hétfőn kezdi a következő alkotását és nagy energiát ad neki az újabb munkához az itt kapott díj. Mielőtt kihirdették a fődíjak nyerteseit, felkérték Adam Paplinski urat, hogy foglalja össze a zsűri véleményét, tapasztalatát, aki elmondta, hogy a zsűri minden tagja más területen dolgozik, mégis nagyon egységes volt a szemlélet és a vélemények, ezért nem okozott gondot a végső döntés.

Következhettek a fődíjak, melyek a zsűri rövid értékelésével kerültek átadásra.

“A nemzetközi zsűri figyelemre méltónak találta a film egyedi atmoszféráját, témájának érzékeny megközelítését és egyetemes üzenetét.” A bronz BuSho díj nyertese, a hamburgi Jan-Gerrit Seyler: Still got lives című filmje.

“Ez a vidám végkicsengésű kis történet egyszerűen és humorosan járja körül a barátság témakörét.” Az ezüst BuSho-díj nyertese, a Nyuszi és Őz című Vácz Péter film, melyet a film producere Fülöp József vehetett át, aki immár harmadik alkalommal léphetett a pódiumra.

“A határozott történetmesélés, jól felépített dramaturgiai szerkezet, a rendezés és a kiemelkedő színészi teljesítmények miatt a fődijat kapja, az osztrák Michael Rittmannsberger Abgestempelt című rövidfilmje.

Végül a szervezők köszönetet mondtak a Visegrád Alapnak a támogatásért, az összes közreműködőnek, vendégnek, szervezőknek, hogy létrejöhetett idén is a fesztivál, majd levetítették az összes díjazott rövidfilmet! Találkozzunk 2014-ben is, a 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon!

BUSHO PRIZES 2013

DIÁKZSŰRI KÜLÖNDÍJ: WALK THE LIGHT BY ANTHONY SABET FROM USA

DIÁKZSŰRI KÜLÖNDÍJ #2: BERA NÁNDOR --- FÁK (HUNGARY)

DIÁKZSŰRI FŐDÍJ: VÁCZ PÉTER --- NYUSZI ÉS ŐZ (HUNGARY)

BuSho 2013 LEGJOBB ANIMÁCIÓ DÍJA / BuSho Award 2013 for BEST ANIMATION
DJI. DEATH FAILS BY DMITRI VOLOSHIN FROM MOLDOVA

BuSho 2013 LEGJOBB KÍSÉRLETI FILM / BuSho Award 2013 for BEST EXPERIMENTAL 
VIRTUOS VIRTUELL BY THOMAS STELLMACH FROM GERMANY

BuSho 2013 LEGJOBB VÍGJÁTÉK DÍJA / BuSho Award 2013 for BEST COMEDY
DO I HAVE TO TAKE CARE OF EVERYTHING? BY SELMA VILHUNEN FROM FINLAND

BuSho 2013 LEGJOBB OPERATŐR DÍJA / BuSho Award 2013 for BEST CINEMATOGRAPHY
EPHEMERAL BY DIEGO MODINO FROM SPAIN

BuSho 2013 A LEGJOBB SZÍNÉSZ DÍJA / BuSho Award 2013 BEST PERFORMANCE: 
JOEY JEETUN & VERONICA CLIFFORD in
DON’T LET THE DOOR HIT YOU ON YOUR WAY OUT BY YANNIS TSAKIRIDIS FROM UK

BuSho 2013 A LEGJOBB VÁLOGATÁS DÍJA / BuSho Award 2013 BEST COLLECTION:
MOHOLY-NAGY UNIVERSITY OF ART AND DESIGN FROM HUNGARY

BuSho 2013 A LEGJOBB FORGATÓKÖNYV DÍJA / BuSho BEST IDEA/SCREENPLAY
WOMEN'S LETTERS BY AUGUSTO ZANOVELLO FROM FRANCE

BRONZ BUSHO 2013-DÍJ NYERTESE / BRONZE BUSHO PRIZE 2013 GOES TO:
STILL GOT LIVES BY JAN-GERRIT SEYLER FROM GERMANY

EZÜST BUSHO-DÍJ 2013 / SILVER BUSHO PRIZE 2013:
RABBIT AND DEER BY PÉTER VÁCZ FROM HUNGARY

ARANY BUSHO-DÍJ 2013 / GOLD BUSHO PRIZE 2013:
ABGESTEMPELT BY MICHAEL RITTMANNSBERGER FROM AUSTRIA

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!