11. BUSHO: A KAMASZ SZERELEM GYŐZEDELMESKEDETT!

Egy magának való fickó találkozása a kamasz szerelemmel, vagyis a Francois Bierry rendezte francia Solo Rex nyerte a 11. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, az Arany Busho-t szombat este. Az Ezüst Busho a 90 Degrees North című filmé lett, a maró szatírában a modern német ember szabálykövetése elé tart görbe tükröt rendezője, Detsky Graffam. A Bronz Busho díjat pedig a holland Thomas Baerten és Wim Geudens három testvér különös viszonyát bemutató alkotása, a De Smet érdemelte ki. 

Szombat este a Puskin moziban tartott díjátadón a nemzetközi zsűri így indokolta a Solo Rex győzelmét: „A film ragyogóan ábrázolja egy lecsúszott férfi átalakulásának történetét, aki váratlanul új célt talál életében: régi trükkjei alkalmazásával örömöt hozni egy ártatlan serdülő életébe.”

A 90 Degrees North című rövidfilmben öltönyös férfiak esnek csapdába egy Isten háta mögötti gyalogátkelőhelyen, ahol, mint kiderül, a piros lámpán átmenni szó szerint halálos vétek. Detsky Graffam filmjét a zsűri így értékelte: „Az alkotók górcső alá veszik a modern társadalom kontrollrendszerének összeomlását, és időszerű figyelmeztetést adnak arra vonatkozóan, hogy még a német precizitásnak is megvan a maga Achilles-sarka.” 

A zsűri szerint a Bronz Busho nyertes holland De Smet „Aprólékosan kidolgozott, a dramaturgiai eszközökkel takarékosan bánó, a humor és az emberiesség nyelvén szóló forgatókönyve három agglegény hétköznapjaiba enged bepillantást nyernünk, akiknek az életét váratlanul megzavarja egy betolakodó.”  A korábban már több nemzetközi fesztiválról is díjjal távozó alkotásban a három De Smet-testvér közül ketten olyannyira elégedettek szimbiózisra épülő életvitelükkel, hogy készek bármit megtenni annak fenntartásáért.

A három fődíjas a Solide Art által készített szobrocska mellett megkapja az InkTip forgatóköny- fejlesztési díját is, amelynek értelmében az alkotók következő filmtervét ingyenesen teszik elérhetővé producerek számára.

A legjobb animáció a brazil Pedro Harres Castillo y El Armado című filmje lett, amelyben egy kikötői rakodómunkás kénytelen szembesülni saját brutalitásával, míg a legjobb kísérleti film díját Robert Gwisdek egy villanyszerelő agyi áramköröket is záró csapdáját bemutató Circuit című német alkotása nyerte. A legjobb vígjáték is német lett: a zsűri Michael Binz Herman the German című filmjét választotta, amelyben a bombaszakértő Hermannak egy agyi elváltozást követően munkája megtartása érdekében újra meg kell tanulnia félni.

A legjobb ötlet/forgatókönyv elismerést a svéd Henry Moore Selder Living Soul-ja érdemelte ki egy kimerült emberi agy laboratóriumi kalandjainak bemutatásáért. Una Gunjak The Chicken című német-horvát koprodukciója – amely számos díjat nyert San Franciscótól kezdve Szarajevón át az európai filmdíjig, emellett Cannes-ban és a Sundance-en is jelölték – Matthias Pilz operatőri munkája miatt kapott elismerést.
A legjobb alakítás díját a főszerepet játszó Steinbach Richárd színészi munkája elismeréseként Hörcher Gábor Ricsi című filmje kapta, amelyben egy srác börtönbüntetése megkezdése előtti utolsó otthon töltött napját kísérhetjük végig. A fesztiválra a legjobb válogatást beküldő stúdió, illetve iskola idén másodszor a németországi Aug&Ohr Medien filmügynökség lett.

A zsűri dicsérő oklevelét érdemelte ki a spanyol Lander Camarero alkotása, A Serious Comedy, amely egy iraki rövidfilmes fesztiváligazgató küzdelmét mutatja be azért, hogy végre újra legyenek iraki vígjátékok.
A nemzetközi zsűri nevében Michael Havas cseh-új-zélandi származású rendező-forgatókönyvíró-producer összegezte a 2015-ös fesztiválon szerzett tapasztalatait. Köszönetet mondott zsűritársainak – az örök BuSho-zsűritag Wolfgang Leis rövidfilm-szakértőnek, Bereczki Csabának, a Magyar Nemzeti Filmalap nemzetközi igazgatójának és Daniel Vadoczky szlovák filmesztétának –, kiemelve, hogy ezen a küzdelmes héten az összehasonlíthatatlant hasonlították össze és a megítélhetetlent ítélték meg együtt. Mint mondta, budapesti tartózkodása alatt a filmek mellett a legmélyebb benyomást a Keleti pályaudvaron táborozó, illetve a Rákóczi úton végigvonuló menekültek tették rá. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy amit a vásznon látunk, az mindig a valóság tükre. Legközelebb, amikor előveszik az iPhone-jukat, jusson az eszükbe, hogy a cégalapító Steve Jobs apja is szír származású volt” – zárta szavait.

Ahogy azt a BuSho-járók már megszokhatták, az Országos Diákzsűri is kiosztotta – jelen esetben a díjait. Ugyanis az ELTE filmszakos hallgatóiból álló zsűri –Asmon Stella, Gór Fanni és Martin Marcell– számára annyira erősnek bizonyult az idei versenyprogram, hogy egy helyett három díjat is megszavaztak, műfajok szerint. A legjobb kísérleti filmnek az amerikai Deborah Stratman Hacked Circuit című alkotását választották „a filmes hang szeretetének egyedi bemutatásáért és finom metaforáiért”. A legjobb animációnak az angol Daisy Jacobs The Bigger Picture-je bizonyult, „kivételesen erős tartalmi és magával ragadó formai jegyeiért”. „A fekete humor, a precízen kidolgozott történet, ugyanakkor az egyéni interpretáció lehetőségének kombinációjáért” ítélték a legjobb fikciós rövidfilmnek Hermán Árpád Ól című filmjét.

Hörcher Gábor Ricsi című filmje a nemzetközi zsűri színészi alakítást elismerő díja mellett a főtámogató Visegrádi Alap különdíját is elnyerte, amelyet a legjobbnak ítélt cseh, lengyel, magyar vagy szlovák versenyfilm kaphatott meg, immár a második alkalommal. A rendező beszédében elsősorban főszereplőjének mondott köszönetet, akinek tehetsége mellett az elszántságát is dicsérte, amellyel igyekszik kitörni a szegénységből. Ahogy Hörcher Gábor mondta, reméli, hogy ez a nyilvánvalóan neki is szóló két díj megerősíti őt ebben a törekvésében.

A Visegrádi Alap elismerése mellett a másik másodszorra kiosztott különdíj Soproné: a BuSho egyik vidéki helyszínét adó város idén Alessandro Palazzi Gas Station című alkotását emelte ki, amely két, Olaszországban letelepedett afrikai menekült éjszakai műszakjairól ad életképeket egy önkiszolgáló benzinkúton.

Két új felajánlás is debütált szombat este a 11. BuSho díjátadóján. Az egyik a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának kétszer 500 ezer forintos díja, amelyet a legjobb magyar animációs és fikciós filmnek ajánlottak fel. Az előbbit Bertóti Attilának a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon már győzedelmeskedő Mese című fantáziától tobzódó filmje, az utóbbit pedig Hermán Árpád súlyos erkölcsi dilemmát bemutató, a Diákzsűri által is méltatott Ól című alkotása nyerte.

A másik újdonsült különdíjat a Sziget Kft. ajánlotta fel, döntésük szerint pedig Barcsay Bálint tölthet egy hetet a jövő évi Szigeten két további stábtaggal és forgatási engedéllyel együtt. Mindezt 035 című alkotásával érdemelte ki, filmjében egy magyar asztronauta nem kevesebbet tesz, mint elrepíti a magyar zászlót a Holdra.

A kedd óta tartó 11. BuSho fesztivál versenyprogramjában csaknem 70 fikciós, kísérleti és animációs rövidfilmet mutattak be, emellett további 40 nemzetközi és több mint 50 magyar kisfilmet tekinthettek meg a nézők versenyen kívül, az információs szekciók vetítésein. A központi helyszín, a budapesti Puskin mozi és az ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető (Budapest Rooftop Cinema) mellett párhuzamosan zajlottak a vetítések Szolnokon, Sopronban, valamint a határon túl Nagyváradon, Érsekújváron és Ungváron.

 11. BUSHO PRIZES AND AWARDS 2015

Student Jury Prizes:     
Hacked Circuit – Deborah Stratman (USA)
The Bigger Picture – Daisy Jacobs (UK)
Ól / Sty – Árpád Hermán (Hungary)

Sziget Ltd. Special Prize a weekly pass for a 3-member mini crew on the Sziget festival in 2016:
035 – Bálint Barcsay

Special Prize Of SOPRON: Gas Station – Alessandro Palazzi (Italy)

Special Mention of the Jury: A Serious Comedy – Lander Camarero (Spain)

VISEGRAD FUND Special Prize: Ricsi – Gábor Hörcher (Hungary)

BuSho Award 2015 BEST COLLECTION: aug&ohr medien, Germany

BuSho Award 2015 BEST ANIMATION: Castillo Y El Armando – Pedro Harres (Brazil)

BuSho Award 2015 BEST EXPERIMENTAL: Circuit – Robert Gwisdek (Germany)

BuSho Award 2015 BEST IDEA/SCREENPLAY: En Levande Sjal / Living Soul – Henry Moore Selder (Sweeden)

BuSho Award 2015 BEST CINEMATOGRAPHY: 
The Chicken – Una Gunjak (Germany/Croatia)

BuSho Award 2015 BEST COMEDY:
Herman the German – Michael Binz (Germany)

BuSho Award 2015 BEST PERFORMANCE:
Steinbach Richárd in the film Ricsi by Gábor Hörcher (Hungary)

The Special Prize of the Media Council of NMHH for the best Hungarian animation:
Mese / Tale – Attila Bertóti

The Special Prize of the Media Council of NMHH for the best Hungarian fiction:
Ól / Sty – Árpád Hermán 

BuSho 2015 Main Prize BRONZE BUSHO: 
De Smet – Thomas Baerten, Wim Geudens (The Netherlands)

BuSho 2015 Main Prize SILVER BUSHO:
90 Degrees North – Detsky Graffam (Germany)

BuSho 2015 Main Prize GOLD BUSHO: 
Solo Rex – Francois Bierry (France) 

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!