11. BUSHO VERSENYPROGRAM 2015

A nevezések zárásakor a statisztikák közel 1200 rövidfilmet mutattak majd 80 országból, melyet a 6 tagú előzsűri 3 hónapon keresztül mustrált. Közülük végül 68 alkotás került a versenyprogramba, mintegy 28 országból, az európai nagyok mellett olyan különleges helyekről, mint Azerbajdzsán, Bahrein, Kína, Irán, Málta vagy Tajvan. Az összes nevezéskor legtöbb filmet beküldő 3 ország képviselteti magát a legtöbb alkotással a versenyben is, a hazai pálya előnyét kihasználva a magyar filmekkel az élen, bár a bundázás gyanúját gyorsan ellensúlyozza az egyik előzsűri véleménye, Csüllög Edina, Észtországban élő és alkotó filmrendező:

"Azt hiszem ez egy kiemelkedő év a magyar rövidfilmek számára, hiszen nem láttam ennyi jó filmet tőlük az utóbbi években. A válogatás pedig összességében valahogy könnyebbnek tűnt, persze lehet, hogy azért, mert igazi gyöngyszemeket kerestem!"

Mester Ákos, multimedia gap manager: 
"Az előzsűrizés során sokszor éreztem magam a Cinema Paradiso szívmelengető mozijában, de voltak pillanatok, mikor a Mechanikus Narancs vetítőtermében "kellett ülnöm". Köszönet érte az alkotóknak."

Dér Asia, szabadúszó filmes: 
"Az elmúlt évek film nevezéseihez képest meglepő volt számomra, hogy sokkal kevesebb a társadalmi, emberi jogi problémákkal foglalkozó film. Tekintve, hogy a nevzők többsége fiatal, elgondolkodtató, hogy milyen következtetés vonható le ebből."

Rimóczi László, módos online újságíró: 
"Egyszerűen zsűrizek, mert számomra csak egyetlen szempont van: ha unatkozom, pontosan ugyanazt fogja majd csinálni a néző is a moziteremben. Mindegy, hogy mekkora költségvetésből készült, milyen szépen van bevilágítva, mennyire modern technikával rögzítették, milyen szenvedékeny a színésznő képe, hány díjat nyert Berlinben, ha a végeredmény altatódal. Nem hat meg egy szépen felvett semmi, az számít, hogyan néz ki majd a vásznon. Akiket mi vetítünk, azok mind kiemelkedő és átütő alkotók, vagy a Tami haverjai."

Orosz Annaida-Patrovits Tamás, animátor szekció: 
"Sok a jó animációs kisfilm, de az igazán vagányak csakis a Busho fesztiválon láthatók." (És természetesen az animációs előzsűri duett által dirigált Primanimán --- G.T.)

A magyarok közül – természetesen a teljesség igénye nélkül - több visszatérő alkotó, mint Bertóti Attila, Géczy Dávid, Hörcher Gábor vagy épp Visky Ábel is felbukkant már korábban nálunk, de a versenyen kívül folytatjuk azt a nagy sikerű hagyományt, hogy valamennyi magyar benevezett alkotást levetítjük szombaton reggeltől kezdve a Puskin moziban. Nagy örömünkre azonban a külföldiek között is van több visszatérő. Az évekkel ezelőtti nagysikerű moldáv animáció, a Dji Death Fails folytatása, vagy épp a Werther Germondari - Laura Maria Spagnoli, főként kísérleti filmekkel felvonuló olasz alkotópáros is. Műsoron lesz az európai filmdíj rövidfilm kategória győztese a német-horvát koprodukcióban készült The Chicken, Una Gunjak filmje, aki Szabó Simonnal versengett tavaly, de versenybe került az Amour et Commando című francia háborús musical is, és a versenyről egy hajszállal lemaradt információs szekció is tartogat rengeteg meglepetést. Természetesen ezúttal is a bőség zavarával küzdöttünk és nem okozott volna problémát pont kétszer ennyi filmet versenybe sorolni, azonban mint mindig, most is gátat szabott fantáziálgatásunknak az időkorlát, mert csak nem egész egy hétig tart a fesztivál! Most várjuk a vetítési kópiákat az alkotóktól, bővebb részleteket majd a kezdés előtt osztunk meg a közönséggel, de aki szereti a minőségi rövidfilm csemegéket, idén se maradjon le a BuSho fesztiválról szeptember első hetében a Puskin moziban, a Budapest Rooftop Cinema Corvintetőn vagy valamelyik vidéki vagy határon túli helyszínünkön.

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!