TELITALÁLAT!? 12. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL

2016. augusztus 30 – szeptember 4.

Puskin mozi / Örökmozgó / Corvin Club / Fészek Klub / Trafik

valamint újra vidéki és határon túli helyszíneken:

Sopron, Szolnok, Érsekújvár, Nagyvárad, Ungvár!

Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból

Előzsűri, Országos Diákzsűri, Nemzetközi zsűri: 3 fődíj / 7 kategóriadíj

2 Médiatanács különdíj a legjobb magyar alkotásoknak!

Az Európai Film Díj Rövidfilm kategória jelöltjei itthon csak a BuSho-n!

Partnerfesztiválok / Workshopok / Spot-Plakátverseny / Koncertek…

Részletek a weboldalon: www.busho.hu

 

Szeptember első hetében idén tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb kizárólag rövidfilmeket felvonultató nemzetközi seregszemléje a BuSho Rövidfilm Fesztivál, melynek versenyprogramjában a 3 Oscar-díj jelölt között felbukkan majd a magyar jelölt is. Azonban a versenyprogram mellett szokás szerint rengeteg egyéb kísérőprogram valamint koncertek az ismét bővülő helyszín palettán.

A korábban már részletesen bemutatott hatalmas előkészítő munkát végzett előzsűri (Rimóczi László, Csüllög Edina, Dér Asia, Patrovits Tamás és Orosz Annaida) mellett hosszú évek után sikerült újra egy önszerveződő Diákzsűrit összeállítanunk! A filmszakos tanárok és kollégák segítségével verbuválódott, 4 felsőoktatási intézmény delegálásában megszületett döntéshozók pedig Tánczos Tímea (Metropolitan) Szremkó Bettina (MOME), Szilágyi Fanni (SZFE) és Fábián Judit (ELTE). A nemzetközi zsűribe ezúttal Nadya Bakuradze, orosz-izraeli kísérleti filmes, video-artist mellett Christian Inaraja Genís, katalán grafikus művész, illusztrátor kapott meghívást. Mellettük a magyar képviselő ezúttal Koncz Teréz, kreatív producer és rendező lesz és természtesen elmaradhatatlan Wolfgang Leis, állandó zsűritagunk, a nemzetközi zsűri koordinátora. Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fődíj, 7 kategória díj valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda! A tavalyi debütálás után ismét kiosztásra kerül majd a Sziget Kft. felajánlásában az a hetijegy, mely belépő egy 3 fős mini stáb részére forgatási engedéllyel 2017-es Szigetre!

A versenyprogramban felbukkanó világsztárok, azaz John Hurt vagy épp Ridley Scott fémjelezte produkciók mellett a legjobb rövid animációs kategóriában Oscar-díj jelölést kapott orosz We Can’t Live Without Cosmos című alkotás vagy épp a rövidfilm kategóriában szintén Oscar-jelölést kapott osztrák Patrick Vollrath az Alles wird gut azaz Everything Will Be Okay című filmje is szerepel a fesztivál programjában. A legfrissebb Oscar-jelöléssel azonban egy magyar alkotást is bemutatnak majd, hiszen alig egy hónapja Kis Hajni: Szép alak című rövidfilmjét is jelölték a 2016-os diák-Oscar-díjra (Student Academy Awards), a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában.

A versenyprogram valamint az arról épp lemaradt, de kiemelkedő alkotásokat tartalmazó információs vetítések mellett ismét megrendezésre kerül a szombati magyar panoráma nap a Puskinban, melyben valamennyi benevezett magyar alkotás ingyenesen lesz megtekinthető. Ezúttal is lesz több kísérőprogram, fesztivál- valamint workshop bemutató, melyek közül talán a legfontosabb a Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon –idén hatodik alkalommal– vetítésre kerülő az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának valamennyi jelöltjét!

A megnyitót és a díjkiosztót követően új helyszín lesz a Puskin mozi szomszédságában található Fészek Klub, ahol a nyitó és záró koncertet rendezzük a Kőbányai Zenei Stúdió részvételével, de hét közben visszatérünk majd a legendás Trafikba is a Mikszáth térre. Kedden a Blue Cold Jalapeños zenekar nyitja majd meg a fesztivál zenei részlegét, akiket saját bevallásuk szerint a Red Hot Chili Peppers iránti szeretet és tisztelet hozott össze. 2 nappal a legendás banda budapesti koncertje előtt, itt a bemelegítő ráhangolódás. Csütörtökön a Trafik Klubban a hazai legújabb hullámú punk-zenekarok közül egyéni stílusával, eredetiségével kiemelkedő Zseton Pityu and the Cash koncertje következik. Végül a fesztivál zárásaként a 2015-ös Hangfoglaláson debütáló Zsuzsi Mosolyog zenekar lép fel.

Az akkreditált vendégek többek között Kolumbiából, Brooklynból és rengeteg európai országból jelezték részvételi szándékukat, tehát nagyszerű fesztivál hangulatra számíthatunk a Puskin moziban, az Örökmozgóban, a Corvin Clubban valamint a szokásos vidéki és határon túli helyszíneinken is. A szolnoki Tiszap’Art mozi mellett, másodízben a soproni, Búgócsiga Accoustic Gardenben is felbukkanunk majd, továbbá láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is.

A fesztiválra jegyeket minden helyszínen lehet váltani, de akár előfoglalással is, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken. A versenyfilmeket a korábban már jól megszokott rendben, 3 nap alatt 15 egy órás blokkban, tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvin Clubban. A kísérőprogramok zömében az Örökmozgóban kerülnek megrendezésre, melyet lehet, hogy még sokan egyszerűbben találnak meg, ha azt írjuk, hogy a volt Vörösmarty mozi kistermében.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 12. BuSho fesztiválra, mely augusztus 30-án, kedden este 19:00 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét a Puskin mozi nagytermében és szeptember 3-án, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd.

Végül szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy 12. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény. Támogatónk a Central European Initiative – Közép-Európa Kezdeményezés, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Balassi Intézet, a Pensum, a Biogroup Magyarország Kft., az Osztrák Kulturális Fórum, az Izraeli Nagykövetség és a Staropramen. Együttműködő partnerként a Budapest welcome csomagokat a BFTK azaz a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ biztosította. Díjfelajánlóként támogatták a Solide Art Stúdió által készített díjakat az NMHH Médiatanács, a Sziget Kft., a Soproni Búgócsiga, médiatámogatóink pedig továbbra is a Filmvilág, a Filmtekercs, a Fotovideo magazin és a Klub rádió!

 

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: https://busho.hu/hu/sajto/sajtoanyagok

Jegyek: https://busho.hu/hu/jegyek/busho-jegyek-2016

Versenyprogram: https://busho.hu/hu/program/versenyfilmek-2016-1

Információs vetítések: https://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek-2016

Magyar panoráma: https://busho.hu/hu/program/panorama-2016

Beérkezett online nevezések: https://busho.hu/hu/nevezes/beerkezett-nevezesek

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com  

 

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!