Sajtóanyagok

Kreatívok

Sajtó anyagok

TV / Rádió spotok

 

 

ÖRÖMHÍR!? 13. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL

2017. augusztus 29. – szeptember 3. Puskin mozi / Art+ Cinema

Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból

Diákzsűri, Nemzetközi zsűri: 3 fődíj / 7 kategóriadíj

2 Médiatanács különdíj a legjobb magyar alkotásoknak!

Az Európai Film Díj Rövidfilm kategória jelöltjei csak a BuSho-n!

Partnerfesztiválok / Workshopok / Koncertek…

Részletek a weboldalon: www.busho.hu

Szeptember első hetében idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, mely a közelmúltban kapta meg, az Európai Fesztivál Szövetség kiemelt művészeti fesztivál minősítését és amelyen a nemzetközi versenyprogram mellett ezúttal is rengeteg kísérőprogram –kiemelten az Európai Filmakadémia Rövidfilm kategória jelöltekkel, melyek hazai környezetben kizárólag a BuSho fesztiválon tekinthetőek meg–, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepelnek a programon.

Az idén kissé felfrissített korábban már bemutatott előzsűri (Orosz Anna Ida, Vajda Boróka, Végh Vozo Zoltán, Rimóczi László) döntése nyomán a beérkezett közel ezer nevezésből végül 75 rövidfilm versenyezhet a 13. BuSho fesztivál 3 fő- valamint 7 kategória díjáért. A szokás szerint 15 órányi versenyprogramba 17 animációs és 9 kísérleti mellett 49 fikciós alkotás került, a hazai pályán versenyezve ezúttal 17 magyar röviddel a fedélzeten.

A tavalyi évben filmszakos tanárok és kollégák segítségével első alkalommal verbuválódott, 4 felsőoktatási intézmény delegálásában megszületett Diákzsűribe ezúttal Császár Dániel (Metropolitan), Debreczeni Zoltán (MOME), Ördög Zsófia (SZFE) és Pozsonyi Janka (ELTE) kapott meghívást. A nemzetközi zsűribe ezúttal Yusuf Saygi, török valamint Giuliana Sana, olasz filmes szakember mellett a magyar zsűri képviseletét Maly Róbert, Oscar-díjas operatőr vállalta és természetesen elmaradhatatlan Wolfgang Leis, állandó zsűritagunk, a nemzetközi zsűri koordinátora.

Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fődíj, 7 kategória díj valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda! A korábbi évekhez hasonlóan ismét kiosztásra kerül majd a Sziget Kft. felajánlásában az a hetijegy, mely belépő egy mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2018-as Szigetre!

A versenyprogramban felbukkanó magyar alkotók között több régi motoros, mint Szabó Simon, Tóth Barnabás, Pusztai Ferenc vagy épp Borsos Miklós mellett az újabb generáció képviseletében Dudás Balázs vagy Barcsai Bálint is megjelenik majd, de nagy örömünkre versenybe jutott két korábbi BuSho Diákzsűri tag is, Asmon Stella és Szilágyi Fanni személyében. A külföldi alkotások közül megemlíthetnénk a Hamburg Media School legújabb remekét, a Cigarbox Blues-t , vagy az EFA jelölést kapott francia-görög Limbo című rövidet, Konstantina Kotzamanitól, de természetesen minden blokk rejteget majd meglepetéseket.

A versenyprogramról éppen lemaradt, de kiemelkedő alkotásokat tartalmazó információs vetítések mellett ismét megrendezésre kerül a szombati magyar panoráma nap a Puskinban, melyben valamennyi benevezett magyar alkotás ingyenesen lesz megtekinthető. Ezúttal is lesz több kísérőprogram, fesztivál- valamint workshop bemutató, melyek közül talán a legfontosabb a Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon –idén hetedik alkalommal– vetítésre kerülő az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának valamennyi jelöltje!

Szintén apróbb módosításokon mentek keresztül helyszíneink, így a Puskin mozi mellett az esti ismétlő vetítések ezúttal az Art+ Cinemában lesznek, vidéki vetítéseink pedig a soproni Búgócsigában. Esténként a nap fénypontjának számító nyilvános zsűri konzultációkat követően a Mikszáth téri Trafik klubban kerülnek megrendezésre az idei koncertek, melyek közül kiemelkedik rögtön a megnyitót követően Ferenczi György és a Rackajam előadása, akik legutóbb 2014-ben zenéltek a fesztiválon nagy sikerrel. Másnap a Surf Truckerz, 4 magyar kamionsofőr projektjével, virtuóz instrumentális surf-rock zenét játszik majd, végül pedig fellép a Travellers’ Company zenekar, mely ír és kelta alapokon játszik világzenét.

Az akkreditált európai rendezők mellett idén ismét többen jelezték részvételi szándékukat a tengeren túlról is, sőt a fesztiválon dolgozó önkéntesek között is újra felbukkannak majd külföldiek, tehát szeptember első hetében igazi nemzetközi kavalkád lesz a javából Budapesten és a megmaradt vidéki bástyán, azaz Sopronban is, a közelmúltban az Európai Fesztivál Szövetség által kiemelt fesztivál emblémával díjazott BuSho Fesztiválon!

Végül szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy 13. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény. Támogatónk a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, a Külügyminisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Pensum, a Biogroup Magyarország Kft., az Osztrák Kulturális Fórum, a Lengyel Intézet az Olasz Intézet és az Izraeli Nagykövetség. Együttműködő partnerként a Budapest welcome csomagokat a BFTK azaz a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ biztosította. Díjfelajánlóként támogatták a Solide Art Stúdió által készített díjakat az NMHH Médiatanács, a Sziget Kft., a Soproni Búgócsiga, médiatámogatóink pedig továbbra is a Filmvilág, a Filmtekercs, a Fotovideo magazin és a Klub rádió!

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 13. BuSho fesztiválra, mely augusztus 29-én, kedden este 19:00 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét a Puskin mozi nagytermében és szeptember 3-án, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd.

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: https://busho.hu/hu/sajto/sajtoanyagok
Jegyek: https://busho.hu/hu/jegyek/busho-jegyek-2016
Versenyfilmek: https://busho.hu/hu/kategoria/versenyfilmek-2/busho-versenyprogram-2017
Nemzetközi panoráma: https://busho.hu/hu/kategoria/infofilmek/busho-informational-2017-1
Magyar panoráma: https://busho.hu/hu/kategoria/panorama/busho-panorama-2017
Kísérőprogramok: https://busho.hu/hu/cikk/busho-kiseroprogramok-2017-1
Beérkezett online nevezések: https://busho.hu/hu/nevezes/beerkezett-nevezesek

Szervező --- Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!