Sajtóanyagok

Kreatívok

Sajtó anyagok

TV / Rádió spotok

 

SZERVÁTÜLTETÉS!?

14. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL

2018. augusztus 28. – szeptember 2.

Puskin mozi / Art+ Cinema / Olasz Kultúrintézet / Sopron-Búgócsiga

Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból

Diákzsűri, Nemzetközi zsűri: 3 fődíj / 7 kategóriadíj

2 Médiatanács különdíj a legjobb magyar alkotásoknak!

Az Európai Film Díj Rövidfilm kategória jelöltjei csak a BuSho-n!

Partnerfesztiválok / Workshopok / Koncertek…

Részletek a weboldalon: www.busho.hu

 

Dán rövifilmmel kezdődik és egy ausztrál alkotással zárul a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja, melyet augusztus utolsó hetében rendeznek több fővárosi és vidéki helyszínen. Az ismét kissé felfrissített öttagú előzsűri döntése nyomán végül 64 rövidfilm került a versenyprogramba, melyből 43 fikciós, 16 animáció valamint 5 kísérleti film. A fesztivál a jól bevált és megszokott struktúrában, azaz 3 nap leforgása alatt 15 egyórás blokkba szerkesztve nyújtja át az érdeklődőknek a 24 ország részvételével összeállított programot. Természetesen ismét az úgynevezett magas audiovizuális kapacitással rendelkező országokból kerültek a legtöbben a versenyprogramba, hiszen ők küldték a legtöbb nevezést, élen a németek 110 körüli nevezésével, aztán a spanyolok kerültek még 100 nevezés fölé a harmadik helyen pedig megosztoztak a francia, a magyar és az amerikai rövidfilmesek 75 körüli rövidfilmmel! Persze a szokásos nemzetközi kavalkád nem marad el, mert az eddig említett nemzetek mellett ezúttal is láthat majd a publikum koszovói kooprodukciót, svéd, uruguay-i, kanadai, iráni vagy épp izlandi alkotást is a versenyben. Valamennyi blokkban képviseli majd a hazai színeket egy magyar alkotás valamint egy animációs és/vagy kísérleti film is mindenütt helyet kapott.

A hazai pályán versenyző magyar alkotások között több visszatérő versenyző is akad, mint Odegnál Róbert vagy épp Kis Hajni, de felbukkan majd az Oscar-díjas Deák Kristóf is legújabb rövidfilmjével. Sőt, olyan rövidfilmesek is bejutottak a versenybe, akik korábban már díjazottak voltak a fesztiválon, mint Tóth Barnabás, Vácz Péter vagy Kovács István. A szelektorok ismét kommentálták a látottakat, az Orosz Anna Ida, Vajda Boróka, Végh Vozo Zoltán, Rimóczi László rutinos válogató négyes mellett ezúttal az újonc, a tavalyi diákzsűri tagja, azaz Ördög Zsófia, vágó véleményét idézzük: „A visszatérő témák és minták egy átfogó képet festenek a jelenünkről, akár társadalmi szinten, de a személyes hangvételű alkotásokban is sok hasonló gondolatot találtam. Alapvetően a bátorságukért és egyediségükért, vagy filmnyelvi szépségükért váltak egyes alkotások a kedvenceimmé, és igyekeztem aszerint válogatni, hogy melyek azok, amik minél szélesebb közönségnek is fontossá tudnának válni.”

A központi helyszín, a keddi megnyitó és a szombati díjkiosztó közötti napokon ezúttal is a Puskin moziban lesz, az esti ismétlő vetítések az Art+ Cinemában lesznek, de újdonságként minden nap este vetítenek majd panoráma programot az Olasz Kultúrintézetben is, a házigazda olasz est mellett portugál, török, örmény, észt bemutatókkal, de itt kerül megrendezésre a Visegrádi négyek bemutatója is, a Puskin moziban pedig az Izrael70 elnevezésű válogatás.

Ismét megszervezésre kerül majd a szombati magyar panoráma nap is, melyen a versenybe nem jutott valamennyi magyar alkotást levetítik az érdeklődőknek, valamint partnerfesztiválok, workshopok bemutatói és egy visegrádi együttműködés is szerepel a programban. A versenynapok végén ismét nyilvános zsűri konzultációt tartunk 20 órától a Trafik Klubban, mely egyébként 22 órától az esti koncertek helyszíne is lesz. Az akkreditált európai rendezők mellett idén is jelezték részvételi szándékukat a tengeren túlról, igazi nemzetközi dzsembori lesz a javából Budapesten és a megmaradt egyetlen vidéki bástyán, azaz Sopronban is, a közelmúltban az Európai Fesztivál Szövetség által díjazott BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon! Részletes program és további információk a fesztivál előtti napokban, addig mindenki szerezzen be egy zsebpárakaput!

 

Versenyfilmek: https://busho.hu/hu/program/versenyfilmek-2018

Magyar panoráma: https://busho.hu/hu/program/panorama/busho-panorama-2018-1

Nemzetközi panoráma: https://busho.hu/hu/program/infofilmek/busho-informational-2018

Kísérőprogramok: https://busho.hu/hu/program/kiseroprogramok/busho-kiseroprogramok-2018-1

 

DERŰRE SZÁMHÁBORÚ!?

14. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL --- 2018. augusztus 28. – szeptember 2.

Puskin mozi / Art+ Cinema / Olasz Kultúrintézet / Sopron-Búgócsiga --- Részletek: www.busho.hu

Augusztus utolsó hetében idén tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, mely a tavalyi évben kapta meg, az Európai Fesztivál Szövetség kiemelt művészeti fesztivál minősítését és amelyen a nemzetközi versenyprogram mellett ezúttal is rengeteg kísérőprogram, panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek szerepelnek majd a programon.

Az ismét közel ezer nevezést regisztrált fesztivál egyik legnagyobb feladata az előzsűri vállát nyomja kellemes teherrel, mely idén az Orosz Anna Ida animátor, Vajda Boróka filmkészítő, Végh Vozo Zoltán filmrendező, Rimóczi László forgatókönyvíró és Ördög Zsófia vágó közreműködésével hozta meg a döntését! Az általuk kiválasztott 64 rövidfilm versenyez majd a Solide Art által legyártott csodaszép szobrokért a fesztiválon a filmeket a helyszínen közösen megtekintő 2 további zsűri előtt. Több éve már filmszakos tanárok és kollégák segítségével verbuválódik a 4 felsőoktatási intézmény delegálásában megszülető Diákzsűri, ahová ezúttal Holdosi Máté (Metropolitan), Mira Zénó (MOME), Vermes Dorka (ELTE) valamint Richolm Orsolya (SZFE) kapott meghívást. A nemzetközi zsűribe ezúttal Rita Capucho, portugál filmes szakember, Arya Su Altioklar, a török Kisakes fesztivál igazgatója, Matteo Pianezzi, színész, rendező, alkotóművész Szardíniáról kapott meghívást. A magyar zsűritag idén Madarász Isti, forgatókönyvíró, filmrendező lesz és természetesen a tizennegyediken tizennegyedszer, azaz elmaradhatatlan és megismételhetetlen, Wolfgang Leis, állandó zsűritagunk, a nemzetközi zsűri koordinátora. Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő-, és 7 kategória díjról valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda! A korábbi évekhez hasonlóan ismét kiosztásra kerül majd a Sziget Kft. felajánlásában az a hetijegy, mely belépő egy mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2019-as Szigetre!

A központi helyszín, azaz a Puskin Mozi mellett az esti ismétlő vetítések ezúttal az Art+ Cinemában lesznek, a kísérőprogramok az Olasz Kultúrintézetben, a vidéki vetítéseink pedig a soproni Búgócsigában kerülnek megrendezésre. A kísérőprogramok között több évfordulóra emlékezünk majd, például idén Izrael állam 70. megalapításának évfordulója alkalmából a BuSho fesztiválra érkezett legjobb izraeli alkotásokból válogattunk, de Észtország centenáriumára is érkezett egy kollekció! Ezek mellett megtekinthetnek még az érdeklődők olasz, portugál valamint török és örmény rövidfilm válogatásokat is.

Esténként a nap fénypontjának számító nyilvános zsűri konzultációkat követően a Mikszáth téri Trafik klubban kerülnek megrendezésre az idei koncertek, melyre ezúttal a fesztiválon vagy az alkotótáborban korábban közreműködő kollégák kaptak meghívást. Rögtön a megnyitót követően fellép a Dr. Peller Jazzband, melynek nevéből nem nehéz kitalálni, hogy milyen stílusban fogja lenyűgözni az érdeklődő közönséget. Két nappal később, azaz csütörtökön este egy merőben más stílus és generáció következik, az Audioslave előtt tisztelgő Audiostage, végül szombaton ad fesztivál záró koncertet a Scott Lemon zenekar Tatáról, akik szerint a banda sajátos improvizatív rockzenét játszik.

Végül szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy 14. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény. Főtámogatónk néhány év kihagyás után ismét a Nemzetközi Visegrádi Alap, akiknek jóvoltából egy különdíjat is kiosztanak majd a legjobb visegrádi rövidfilmnek. Támogatónk a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap, a Külügyminisztérium, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Pensum, a Biogroup Kft., az Osztrák Kulturális Fórum, az Olasz Intézet, az Izraeli Nagykövetség és a Camoes Institute azaz Portugál Intézet. Együttműködő partnerként a welcome csomagokat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ biztosította. Díjfelajánlóként támogatták a Solide Art Stúdió által készített díjakat az NMHH Médiatanács, a Sziget Kft., a Soproni Búgócsiga, médiatámogatóink pedig továbbra is a Filmvilág, a Filmtekercs, a Filmhu, a Fotovideo Magazin és a Klub Rádió!

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 14. BuSho fesztiválra, mely augusztus 28-án, kedden este 19:00 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét a Puskin mozi nagytermében és szeptember 1-én, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd.

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: https://busho.hu/hu/sajto/sajtoanyagok

Jegyek: https://busho.hu/hu/jegyek/busho-jegyek-2018

Versenyfilmek: https://busho.hu/hu/program/competition/2018

Magyar panoráma: https://busho.hu/hu/program/hungarian/2018

Nemzetközi panoráma: https://busho.hu/hu/program/informational/2018

Kísérőprogramok: https://busho.hu/hu/program/kiseroprogramok/busho-kiseroprogramok-2018

Beérkezett online nevezések: https://busho.hu/hu/core/index/entries

Szervező --- Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com

 

A 15 ÉVES KAPITÁNY

15. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL

2019. augusztus 27. – szeptember 1.

Puskin mozi / Art+ Cinema / Olasz Kultúrintézet / Zappa-Trafik…

Sopron, Búgócsiga / Debrecen, Modem / Szeged, Grand Café

Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból

Nemzetközi zsűri / Országos Diákzsűri / 3 fődíj – 7 kategória díj – 2 különdíj

Partnerfesztiválogatások / Workshop filmek / Spot-Plakátverseny / Koncertek

Részletek a weboldalon: www.busho.hu

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!