ÉSZAKI FÉNYÍRÓKA

2007 óta dolgozunk együtt, így egyik legrégebbi partnerünk a lengyel Euroshorts fesztivál, ahol az idényzáró vendégszereplésünk zajlott november utolsó napjaiban. A versenyprogramban három magyar alkotás szerepelt, az idei programból a Katapult és a végül különdíjjal hazatért Narancs útlevél valamint a tavalyi szezonból az Anyák napja, a panoráma vetítésen bemutatott BuSho blokkban pedig a Rozgonyiné, az Entropia, A bérlők, a Szerepzavar és az Ember a tűzből hirdette a magyar rövidfilmet Északon. A helyszínen követte az eseményeket a BuSho által delegált nemzetközi zsűritag, Bognár Olivér, aki a következő élménybeszámolót küldte.

 

 

Az egy hetes fesztivál közepén érkeztem Gdanskba, ahol rögtön egy gondosan válogatott, a közelmúlt legjobb magyar rövidfilmjeiből álló BuSho vetítéssel kezdtünk egy csodálatos kis helyen, a fesztivál szórakoztató központjában, egy földalatti, pinceszerű filmes klubban. A vetítés után beszélgettünk egy kicsit, majd megtekintettük a 4. nap versenyfilmjeit és a vetítések után még arra is volt idő, hogy a sok különböző, de annál érdekesebb helyekről érkező alkotókkal megismerkedjünk.

 

 

A hét további része ismerkedéssel, városnézéssel, rövidfilmekkel nagyon jó hangulatban telt. Bár ez volt az első alkalom, hogy részt vehettem az Euroshorts-on, a veterán résztvevők és a többi zsűritag szavaiban megbízva az idei felhozatal átlagon felüli volt, ezt bizonyíthatja az a tény, hogy a legjobb fikciós film díjának eldöntésekor meglepődve konstatáltuk, hogy több, mint 15 film közül kellene kiválasztanunk azt az egyet, ami végül a díjat kapja. Csak azért, hogy tiszta legyen: nem 15 fikciós film indult, hanem 15 filmet választottunk, amik esélyesek lehetnek a díjra. Hosszas tanakodás után természetesen sikerült dűlőre jutni, egyszerűen úgy döntöttünk, hogy végül nem egy, hanem 5 filmet díjazunk.

 

 

A fesztivál szervezői nagyon kedvesek voltak és mivel a legtöbb a vendég egy helyen volt elszállásolva, a nap különböző pontjain ismerős arcokba botlottam nemcsak a szállóban, de a városban is. Rengeteg fiatal alkotóval volt szerencsém megismerkedni, Törökországtól Irakon keresztül egészen Ausztráliáig, de jelen volt több lengyel filmes is, akiknek a vendégszeretete megmutatkozott például abban, hogy amikor a vasárnapi Varsóba tartó gépemre Forrest Gumpként rohanva panaszkodtam, hogy már megint elaludtam és most tuti nem lesz akkora szerencsém, hogy elérjem, az egyikük Messengeren végig velem volt és kérte a helyzetjelentést, tartotta bennem a lelket, igazán jól esett.

 

 

Gdansk városát és az Euroshorts filmfesztivált bátran merem ajánlani mindenkinek, aki szereti a mesébe illő helyeket és a jó filmeket, a II. világháborús múzeum egyszerre lenyűgöző és sokkoló, a Balti-tenger naplementéje pedig még úgy is csodálatos, hogy a nap közben az ember háta mögött van.

 

 

A nyertes filmek pedig:

 

 

Legjobb animáció: 273 days from today – Konstantinos Vachlas (GRE)

 

 

Legjobb dokumentumfilm: Across the Andes – Henrik Dahlbring (SUI)

 

 

Legjobb kísérleti film: Calculations of Time-Space rhythm– Karolina Zaborska (POL)

 

 

Legjobb fikciós film: Paperboy – Ninna Pámadóttir (ISL)

 

 

Aman Amirzai emlékdíj: Kippah – Lukas Nathrath (GER)

 

 

A lengyel filmintézet díja: Beautiful Thing – Adrian Kuciel (POL)

 

 

A zsűri által különdíjazott filmek: White Mark – Anton Mamykin(RUS)

 

 

The Orange Passport – Gyöngyi Fazekas (HUN)

 

 

Grand Prix: The Captain – Steve Bache (GER)

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!