16. BUSHO SZELEK-TOROK 2020

Most pedig következzen a beharangozott előzsűri reakció, melyben ezúttal az évtizede velünk dolgozó rutinos kollégák mellé debütáló újoncok is felsorakoztak, de amint azt az alábbi reakciókból is láthatjátok, nagy lendülettel vetették bele magukat a rövidfilm tengerbe! Ezúton szeretnénk nekik megköszönni a lelkiismeretes munkát, mely a Fesztivál komplexitását tekintve az egyik legjelentősebb mozzanat volt ismét!

 

 

Orosz Annaida, filmtörténet-angol szakpáron végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán 2011-ben. Jelenleg ugyanitt a Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program hallgatója. Kutatási területe az animációs dokumentumfilm elmélete és a magyar animációs film története. „Az idei felhozatal ezt ígéri: szívmelengető és gyomorszorongató személyes történetek és tűpontos, szellemes társadalmi látleletek – köztük rengeteg erős film a prágai filmiskola jelenlegi és egykori növendékeitől.”

 

 

Böjte Ágnes, 2003-ban a SZTE kommunikáció szakán, 2013-ban a MOME média design szakán szerzett diplomát. Dolgozott televíziós szerkesztőként, játék- és dokumentumfilmekben asszisztensként, valamint gyártásvezetőként. Hét évig vezetett és szerkesztett egy filmes rádióműsort. Jelenleg a METU-n oktat filmgyártást, és a Trafóban vezeti a mozgóképes egyetemek filmklubját. “Évtizedek óta figyelem a magyar rövideket. Olyan esszenciáját adják örök és aktuális emberi vergődéseinknek, ami mindig nagyon mélyre talál nálam. Az idei mezőny talán kicsit sötétebb, vagy inkább könyörtelenebb tükröt tart. Dehát ez van, ebben élünk.”

 

 

Török Éva, 2018-ban diplomázott a METU-n kreatív producerként, azóta mozgóképgyártással foglalkozik különböző produkciókban és posztokon, általában a gyártási oldalon, de olykor rendezéssel, írással és dramaturgiával is. „A BuSho előzsűrizés az utóbbi idők egyik legintenzívebb és legfontosabb filmes tapasztalata volt számomra. Lássuk be, épeszű ember nem feltétlenül néz meg néhány héten belül 100 órányi rövidfilmet, de ez a lehetőség, hogy ráláthattam arra, mi zajlik a rövidfilmes világban, és még határozott véleményt is kellett formálnom minden egyes alkotásról, nem csak a leghasznosabb karantén program volt, amit ki lehetett számomra találni, de páratlanul maradandó élményt is nyújtott.”

 

 

Galambos Levente, operatőr, vágó, jelenleg a BME Optomechatronika specializáció hallgatója (azt hiszem optikai lencse főzeléket készít filmestésztával), 2019-ben az öt győztes egyike volt az Európai Bizottság EU & ME “Young Filmmakers Competition” filmes versenyén. „Nehéz összefoglalni ezt a számomra első előzsűri-élményt. Láttam szép filmeket, láttam jó filmeket, néha üvöltve nevettem, néha kerek szemekkel bámultam előre, és volt, hogy azt éreztem, elraboltak fél órát a napomból. Az viszont konkrétum, hogy miután végére értem a filmnézésnek, másnap még folytattam volna.”

 

 

Rimóczi László, nem könnyű búvár, hanem artist(a), borlovagi torna valamint meredek mesék és forgatókönyv íródeák. "Még mindig hiszek abban, hogy egy tehetséges rendező tehetséges néző is egyben: látja, hogy mi mutat jól a vásznon, és mi nem. Sok alkotó egyre határozottabban kezeli a tömörítést és látja az időbeli határokat és mértékeket, amiket a műfaj még elvisel. Sokan próbálkoztak idén a körülményesen megvalósítható egysnittes technikával, de ahhoz is kell egy átlátható sztori. A magyar szekció idén nagyon erőteljes lesz, a fesztivál pedig összességében hozza ez eddigi évek megszokott minőségét, zamatát és hangulatát."

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!