ÉDES KIS TIZENHATOS

16. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL
2020. szeptember 1 - 6.
Puskin mozi / Art+ Cinema / Olasz Kultúrintézet / Sopron-Búgócsiga
Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból
Diákzsűri, Nemzetközi zsűri: 3 fődíj / 7 kategóriadíj
2 NFI különdíj a legjobb magyar alkotásoknak!
Partnerfesztiválok / Workshopok / Koncertek…
Részletek a weboldalon: www.busho.hu
Szeptember első hetében 16. alkalommal kerül megrendezésre a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelyen az idei bizonytalan viszonyok ellenére rengeteg programmal várják majd a közönséget. Kicsit átszervezték a helyszíneket, mert a versenyprogramok központi helyszíne ugyan továbbra is a Puskin mozi lesz, az esti ismétlő vetítéseké pedig az Art+ Cinema, de a keddi megnyitó és a szombati díjkiosztó ezúttal az Olasz Kultúrintézetben kerül megrendezésre, ahol hét közben a házigazda olasz est mellett portugál és skót filmbemutatókkal is várják majd a közönséget. A fesztivál továbbra is a jól bevált menetrendet követve, azaz a kedd esti megnyitót követően 3 nap leforgása alatt 15 egyórás blokkba szerkesztve nyújtja át az érdeklődőknek a versenyprogramot, de természetesen lesznek magyar és nemzetközi panoráma vetítések, egyéb fesztivál és workshop bemutatók valamint koncertek a szombat esti díjkiosztót megelőzően.
Idén tavasszal ismét egy öttagú elő-zsűri nézte a mintegy ezer benevezett rövidfilmet, melyből végül 66 rövidfilm került a versenybe 23 országból, 45 fikciós, 16 animációs és 5 kísérleti alkotás. Az Orosz Annaida, Böjte Ágnes, Galambos Levente, Rimóczi László, Török Éva összetételű válogató csapat véleményét az egyik idei újonc, azaz Évi szavaival foglaljuk össze: „A BuSho előzsűrizés az utóbbi idők egyik legintenzívebb és legfontosabb filmes tapasztalata volt számomra. Lássuk be, épeszű ember nem feltétlenül néz meg néhány héten belül több 100 órányi rövidfilmet, de ez a lehetőség, hogy ráláthattam, hogy mi zajlik a rövidfilmes világban, és még határozott véleményt is kellett formálnom minden egyes alkotásról, nem csak a leghasznosabb karantén program volt, amit ki lehetett számomra találni, de páratlanul maradandó élményt is nyújtott.”
A nemzetközi mezőnyben hazai pályán versenyző magyar alkotások között ismét több visszatérő versenyzőt találunk, mint Szabó Simon, Szeleczki Rozália vagy Gyimesi Anna, de még a külföldiek között is vannak olyan alkotók, akik korábban már jártak nálunk, Florian Grolig vagy épp Josef Brandl, akik más versenyfilmes alkotók mellett jelezték részvételi szándékukat. Ismét lesz magyar panoráma nap, melyen a versenybe nem jutott valamennyi magyar alkotást levetítik az érdeklődőknek, és amelyre érdemes lesz kiváltani az ingyenes belépőt a díjkiosztót megelőző szombati nap reggel 10 órától a Puskin mozi Amarcord termébe.
Nemzetközi kavalkád lesz tehát szeptember elején Budapesten és a következő héten a Soproni Búgócsigában. Mindenki vésse be a noteszébe, hogy szeptember 1., amikor tehát 16. alkalommal nyitja meg kapuit a közelmúltban az Európai Fesztivál Szövetség által díjazott BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál! Részletes program és további információk a fesztivál előtti napokban, addig pedig szép nyarat és jó vakációzást.
Versenyfilmek: https://busho.hu/hu/program/versenyfilmek-2/busho-versenyprogram-2020-1
Panoráma vetítések: https://busho.hu/hu/program/panorama/busho-panorama-program-2020-1
Kísérő programok: https://busho.hu/hu/program/infofilmek/busho-infofilmek-2020-1
Teljes program: https://busho.hu/hu/program/teljes-program/teljes-program

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!