VAN ÉLET A BUSHO UTÁN!?

Szeptember 5-én szombaton este az Olasz Kultúrintézet Fellini termében osztották ki az idei 16. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. A mezőnyt tekintve valóban nemzetközi, hisz a beérkezett mintegy 1000 nevezésből végül 23 országból 66 rövidfilm versenyzett a szobrokért, azonban a másfél évtized alatt első ízben nemzetközi vendégek nélkül, akik pont egy tucatnyian még éppen elfértek volna az alábbi csoportképen.
(Nem szeretek nyilvánosan kommentálni döntéseket, mert az egyenes beszédtől általában mindenki megsértődik, de egy megjegyzést engedjenek meg zárójelben, mert nem mehetünk el minden mellett szó nélkül: Az „értelmetlen és érthetetlen” kifejezést legutóbb a Wesselényi utca közepén kihelyezett behajtani tilos táblával kapcsolatban olvastam, de a magyar köztudatba a BuSho megalapítása tájékán beégett böszmeséggel lehetne leginkább jellemezni azt a 3 napig tartó őrületet, ami ezt okozta. Kicsit konkrétabban a repülőjeggyel, szállásfoglalással és fejenként még 200 euróért elvégzett dupla covid-teszttel rendelkező külföldi zsűritagok és alkotók nem nyertek bebocsájtást, ugyanis 3 nap gondolkodás után az érkezés előtti estén azt a választ tudta kipréselni magából az összes illetékes szerv együttesen, hogy nem tudják mi az említett kivételes eset, és nem tudnak állást foglalni, mert a törvény még nem jelent meg a magyar közlönyben és nem létezett olyan személy, aki ezt megtette volna. Azt hiszem itt és ne tovább, térjünk inkább a tárgyra.)
Természetesen a fesztivál vetítések lezajlottak a hiányos nemzetközi és a menet közben gyanússá lett diákzsűri tagok nélkül is, így aztán hazai pályán kezdte meg az eredmények kihirdetését Madarász Isti, aki filmrendezőből avanzsált a nemzetközi zsűritaggá a fesztiválon, majd lassan állandó moderátorrá változott és mint elmondta, soha nem adja fel, hogy egyszer őt is értékeljék egy ilyen szobrocskával. A nemzetközi zsűri jelenlévő tagjai, azaz Dér Asia, dokumentulfilm rendező és Wolfgang Leis, a nemzetközi zsűri koordinátora egy skype-konferencián döntöttek a reggeli órákban a 2 kirekesztett kollégával. Ők pedig a portugál Carla Isabel Magro Dias, producer és program kurátor, a Fike Évora Fesztivál igazgatója, valamint Paul Bruce, forgatókönyvíró, rendező, producer, az Edinburgh Rövidfilm Fesztivál igazgatója Skóciából. Elsőként tehát a Diákzsűriből megmaradt két tag, azaz Mihálykövi Sára (SZFE) és Osztós Zsófia (METU) osztották meg döntésüket a közönséggel, miután néhány szóban értékelték az elmúlt napokat, hogy micsoda kihívást jelentett ennyi filmet zsűrizni, de végül összességében nagyon élvezték a dolgot. Tehát:
„Az első díjat azért ennek filmnek ítéltük, mert egy rendkívül magas technikai színvonalon kivitelezett, magával ragadó atmoszférájú és vizuális világú alkotás. A Diákzsűri legjobb animációs díját kapja a francia Sororal című film, rendezte Frédéric Even és Louise Mercadier.
„A legjobb fikciós filmben remek az egyensúly a feszültség és a humor között, súlyos és fontos mondanivalóval a felszín alatt. Ez pedig a Második kör, Holtai Gábor rendezésében.”
„Végül egy különdíjat kap Csoma Sándor: Casting című alkotása, mely nehéz és drámai történet, amely remekül jeleníti meg a kiszolgáltatottságot. Nagyon fontos témával foglalkozik, nagyon hitelesen.”
Következhettek a nemzetközi zsűri díjazottjai, elsőként felsorolva azokat a díjazottakat, akik sajnos nem tudtak jelen lenni a díjkiosztón, jelen esetben valamennyi kizárt külföldit.
BuSho Award 2020 BEST ANIMATION – Daughter by Darya Kashcheeva (Csehország)
BuSho Award 2020 BEST EXPERIMENTAL – Selfies by Claudius Gentinetta (Svájcból jött volna)
BuSho 2020 BEST CINEMATOGRAPHY – Tobias Hochstein in Moondrops by Yoram Ever-Hadani (Szerbia, jött volna)
BuSho Award 2020 BEST COMEDY - The best orchestra in the world by Henning Backhaus (Auszria, jöttek volna)
BuSho Special jury award – Mall by Jerry Hoffmann (Németország)
Következhettek a jelenlévők. Első alkalommal került kiosztásra a Nemzeti Filmintézet 2 x 500 ezer forintos díja, melyet a legjobb Magyar animációs és a legjobb magyar fikciós filmnek ajánlottak fel és amelyet Pál Ákos, vezérigazgató adott át, majd néhány mondatban ismertette a megújított inkubátor program részleteit.
A legjobb Magyar animációs film 2020-ban:
Andrasev Nadja – Symbiosis
A legjobb Magyar kisjátékfilm a 16. BuSho fesztiválon:
Wrochna Marcell – Ha egyszer
Következhettek a kategória díjak:
BuSho 2020 legjobb alakítás díja: Blénesi Kincső, a Casting című filmben, rendezte Csoma Sándor
A soproni BuSho helyszín különdíja, 2 fő részére egy soproni kirándulás, filmbemutatóval és közönségtalálkozóval, melyet Takács Tibor, a Mozgóképmás Egyesület munkatársa adott át Baranyi Benőnek az Anja című munkájáért.
A Sziget Kft. felajánlása, hetijegy egy 3 fős mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2021-as fesztiválra, melyet ezúttal a három évben egymás után BuSho díjat bezsebelő, ezzel új rekordot felállító Szeleczki Rozália és a Mióta velem jár című diplomafilmje kapott.
A fődíjak kihirdetése előtt a nemzetközi zsűri tagjait szólították a színpadra, majd Dér Asia köszönte meg az elmúlt hetet, hogy mennyi meghökkentő alkotást látott, de ezek is nagyon izgalmasak voltak. Belekerülni egy másik ember megdöbbentő világába, az mindig szemfelnyitogató és érdekes volt látni, hogy a világ minden tájáról érkezett alkotók filmjei mégis mennyi hasonlóságot hordoznak magukban. És akkor jöhettek a fanfárok és a dobpergés:
„Egy különleges vizuális világú alkotás, amely végig feszültségben tartja a nézőket. A gyerek szereplők színészi teljesítménye pedig kiemelkedő.“ A Bronz BuSho 2020 nyertese a Vasárnap, Berényi Andor filmje, Magyarország.
„Egy meghökkentő ötleten alapuló film, amely humorral és empátiával mesél el egy életvidám történetet. Technikailag kimagasló megvalósítás, remek színészi játékkal ötvözve.“ A 2020-as Ezüst BuSho díjat kapta az Archibalds' syndrome, Daniel Perez filmje Franciaországból!
„A film egy fontos témát dolgoz fel anélkül, hogy ítélkezne a szereplők felett. Technikailag tökéletesen megvalósított alkotás, a vizuális világ, a színészi játék és a dramaturgia nagyon szép egységben van.“ A 16. BuSho fődijat kapja az Anna című film Dekel Berenson rendezése! Gratulálunk! A beharangozó cikkünkben említett nemzetköziséget tekintve a győztes alkotásról elmondható, hogy a rendezője izraeli–magyar kettős állampolgárságú, aki jelenleg Cipruson él, brit színekben készült a produkciója, amelyet Ukrajnában forgattak.
Végül megköszönték a támogatóknak, hogy 16. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény, ők voltak a Nemzeti Film Intézet, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kreatív Európa Iroda, az Olasz Kultúrintézet, a Portugál Intézet, a Cervantes Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Szlovén Nagykövetség. Együttműködők voltak a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a Karnevál Film. Díjfelajánlók a Sziget Kft., a Soproni Mozgóképmás Egyesület, médiatámogatók pedig a Filmvilág, a Film.hu, a Fotovideo magazin és a Klub rádió!
Találkozzunk 2021-ben is, a 17. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon!
16th BUSHO DÍJAZOTTAK 2020
Diákzsűri legjobb fikció: Second round – Holtai Gábor (Hungary)
Diákzsűri legjobb animáció: Sororal – Frédéric Even, Louise Mercadier (France)
Diákzsűri különdíja: Casting – Csoma Sándor (Hungary)
A Nemzeti Filmintézet 2 x 500.000,- Ft-os különdíja a legjobb magyar animációs és fikciós filmnek:
Legjobb magyar animáció 2020: Symbiosis – Andrasev Nadja (Hungary/France)
Legjobb magyar fikció 2020: Ha egyszer – Wrochna Marcell (Hungary)
A Nemzetközi Zsűri díjai:
BuSho 2020 legjobb animáció: Daughter – Darya Kashcheeva (Czech Republic)
BuSho 2020 legjobb kísérleti film: Selfies – Claudius Gentinetta (Switzerland)
BuSho 2020 legjobb operatőr: Tobias Hochstein – Moon Drops, dir: Yoram Ever-Hadani (Serbia)
BuSho 2020 legjobb vígjáték: The Best Orchestra in the world – Henning Backhaus (Austria)
BuSho 2020 zsűri különdíja: Mall – Jerry Hoffmann (Germany)
BuSho 2020 legjobb színésznő: Blénesi Kincső – Casting, dir: Csoma Sándor (Hungary)
BuSho 2020 Sopron különdíj: Anja – Baranyi Benő (Hungary)
BuSho 2020 Sziget különdíj: Mióta velem jár – Szeleczki Rozi (Hungary)
BRONZE BUSHO 2020: Vasárnap – Berényi Andor (Hungary)
EZÜST BUSHO 2020: Archibalds' syndrome – Daniel Perez (France)
ARANY BUSHO 2020: Anna – Dekel Berenson (UK)

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!