ÍME A 17. BUSHO VETÍTÉSI PROGRAMJA

A 17. BuSho fesztiválra érkezett közel ezer alkotásból az idei előzsűri ezúttal 71 rövidfilmet választott a szokás szerint 15 órás verseny programba, melyek között kategóriánkénti bontásban 4 kísérleti 16 animációs és 51 fikciós film található. Amint arról már korábban beszámoltunk, járványhelyzet ide vagy hova, a fesztivál történetében első alkalommal fordult elő, hogy a hazai vizeken evező magyar rövidfilmesek küldték be e legtöbb, konkrétan 93 alkotást. Ez egyrészt igen örömteli, másrészt viszont komoly fejtörést okozott az ezúttal 6 tagúra duzzadt előzsűrinek és a magyar panoráma program is tetemesnek ígérkezik majd, de egyelőre lássuk a válogatók véleményeit a látottakról.

 

 

Orosz Annaida, aki hosszú évek óta dolgozik örömmel velünk és persze az animációkkal, hiszen a dolgos mindennapokban is ezt teszi: „Az idei animációk között feltűnően sok foglalkozik hétköznapjaink frusztrációival, amelyeket hol abszurd humorral, hol groteszk szürrealitással, hol pedig komor melankóliával láttatnak.”

 

 

Rimóczi László a legrégebbi előszűrő a csapatban, több, mint egy évtized alatt látott már sok rövidet: „Idén sem érdekünk, hogy a néző unatkozzon, így újfent ennek fényében szelektáltam. Sokat edzett tapasztalattal és dörzsölt szemekkel néztem az alkotásokat, és szerintem még mindig az a jó film, ahol nem a forgatókönyv domborodik ki, hanem inkább az alakítás esszenciája, a történet varázsa, amikor átveszi az irányítást a spontán kreativitás a betűk fölött, és az összkép dinamizmusa avatja örök érvényüvé a művet. Lesz idén viszály, hazugság, menekülés, szellemek és szerelem, ufók és muffinok, izgalom és kefír.”

 

 

Holdosi Máté, korábbi Diákzsűri tagból avanzsált előválogató: "Izgalmas volt ennyi filmet megnézni, már most szurkolok néhány kedvencemnek."

 

 

Tánczos Tímea ugyancsak a Diákzsűriből került a csapatba a tavalyi felhívásunkra: „A beküldött filmek nagyon széles skálán mozognak, mind technikai szempontból mind pedig témájukat tekintve. Ami abszolút kilátszott a mezőnyből, hogy a legtöbb film a készítő nemzetet foglalkoztató aktuális témák köré épül, ami szerintem nagyon fontos most, hogy a vírus ural mindent és más problémák eltörpülnek. Azt gondolom, igazán fontos és jó anyagot sikerült összeválogatni az idei versenybe.”
Galambos Levente, operatőr-jelölt ifjúsági tagozatos, immár 2 éve velünk: "Érzelmileg kimerítő volt az idei inter-fiction kategória rám eső részét végignézni, és ezt abszolút pozitív értelemben mondom. Hidegrázás, röhögő görcs, gyász – a teljes spektrumot bejártam."

 

 

Böjte Ágnes szintén második éve van velünk, de évtizedek óta a magyar rövidfilmekkel tévében, rádióban és egyetemi filmklubban: „Az emberfaj sárkányfog-vetemény: Nincsen remény! nincsen remény!” Nincs beteljesült kapcsolat, nincs is kapcsolat. Nincs, aki kiálljon az elveinkért, nincsenek is elveink. Az egyetlen reményteli talán az, hogy ezek a filmek elkészülhettek, és míg nézzük őket, nem érezzük magunkat annyira egyedül.”

 

 

Az előzmények tükrében tehát nem meglepetés, hogy a magyarok delegálják a legtöbb versenyfilmet, majd a szokásosnak nevezhető spanyol, brit, német, francia alkotások, de persze az összes visegrádi ország is képviselteti magát vagy az itthon ritkábban látható argentín, ausztrál vagy fehérorosz rövidfilmesek. Most tehát mindenkitől várjuk a vetítési kópiákat az alábbi paraméterek szerint és hamarosan jelentkezünk majd a blokkonkénti bontással és a részletes vetítési programmal!

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!