BUSHO 2012-ES ÉVJÁRAT: APOKALIPSZIS MUST!

Szeptember 4. és 9. között 8. alkalommal várja immár 7 városban a rövidfilmes műfaj szerelmeseit a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A központi vetítések helyszíne újra a Vörösmarty mozi lesz Budapesten, ahol a versenyprogram és az információs vetítések mellett kiállítások, partnerfesztiválok legjobbjai, fénytechnikai bemutató és a fesztivál jóvoltából másodszor Magyarországon, az Európai Film Akadémia rövidfilmes jelöltjei is bemutatásra kerülnek.

Ha a tavalyi évben azt írtuk, hogy az áprilisi határidőt követően „a fesztivál történetének legkeményebb előzsűrizése” zajlott, akkor az idei évben elegendő a sarokszámokat újra felsorolni (80 országból érkezett 400 órát meghaladó 1844 nevezett alkotásból 86 rövidfilm jutott a fesztivál versenyprogramjába, kategóriánkénti bontásban 12 kísérleti film, 20 animáció és 54 fikciós alkotás) és természetesen azokat az embereket akik végrehajtották a kéthónapos tettet: Dér Asia - szabadúszó videós, Orosz Annaida – fesztivál kurátor, Mag István - rendező asszisztens, Rimóczi László – forgatókönyvíró és Patrovits Tamásanimátor. A versenybe jutott alkotások között felbukkan majd több nemzetközi fesztiváldíjas alkotás is, melyek áttekintését követően kiderül, hogy a német, spanyol, francia, brit és amerikai alkotások dominálnak idén is, de üde színfoltként megtekinthető lesz néhány észt, iráni, török, új-zélandi vagy finn rövidfilm is.

Az előzsűri munkáját követően még 2 zsűri szokott részt venni a fesztiválon, azonban ezúttal az Országos Diákzsűri rejtélyes távol maradását követően a nemzetközi zsűri kezében a döntés lehetősége, melynek soraiba ezúttal is nagyszerű szaktekintélyek fogadták el a meghívást. Rögtön az idei magyar zsűritag, akit nem kell bemutatni, Vezér Éva, a Filmunió volt vezetője, Nicky Gogan, filmes, producer és programigazgató Dublinból, Zoran Šmid, médiaoktató valamint a zsűri egyetlen állandó tagja, koordinátora, Wolfgang Leis, marketing szakember.

Ők várnak tehát minden alkotót és érdeklődőt az esti nyilvános zsűri konzultáción, mely évről évre az egyik szellemi csúcspontja a fesztiválnak. És ők döntenek majd a szokásos díjakról is, a 7 kategória és 3 fődíjról, melyek ismét a Solide Art jóvoltából kerülnek majd a díjazottak polcaira. Egy különleges díjjal is bővültünk idén a Budapest Film Academy jóvoltából, mely támogatja a művészetek iránt érdeklődő fiatalokat és ezért különböző filmes rendezvényeken szponzorként ösztöndíjakat ajánl fel. A következő félévben induló 5 kurzusának bármelyikre jelentkezhet a BuSho Fesztiválon kiválasztott nyertes!

A BuSho fesztivál hagyományosan bemutatkozási lehetőséget biztosít a versenyről épp lemaradt úgynevezett panoráma / információs szekcióba jutott alkotásoknak is, mely ebben az esztendőben kifejezetten erős filmeket vonultat majd fel. Szintén folytatódik az a sorozat, melyben valamennyi benevezett magyar alkotás bemutatásra kerül majd.

A részletes vetítési program véglegesítését követően a lejárt az akkreditációs határidő is, ismét rengeteg külföldi vendég jelezte részvételét a fesztiválon akiknek ismét megrendezésre kerülnek a délelőtti programok, a veterán autóbuszos városnézés, a Parlament megtekintése vagy a fürdő látogatás.

A szervezők azonban nagyon bíznak benne, hogy az érdeklődők mellett a magyar alkotók is nagy számban tiszteletüket teszik majd. A központi helyszín, a budapesti Vörösmarty mozi mellett párhozamosan zajlanak majd a vetítések ismételten több vidéki és újabb határon túli helyszínen is, a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett, ezúttal a soproni Elit moziban, a visszatérő nagyváradi (Románia) és a magyarkanizsai (Szerbia) helyszínek mellé újonnan csatlakozott Szlovákiában Érsekújvár és Ukrajnában Ungvár is!

Természetesen a többi kísérőprogram is elmaradhatatlan a fesztiválon, tehát lesznek vetítések partnerfesztiválok legjobb filmjeivel (Kerry, CologneOFF, Faludi Akadémia), workshopok és filmversenyek bemutatói, kiállítások, koncertek a Trafikban, kultúrdiszkó valamint egy szakmai fórumon a Pharos Lighting fénytechnikai ősbemutatója, melyre elsősorban film- és színház technikusok és a szaksajtó munkatársait várják.

A közelmúltban tragikus hirtelenséggel eltávozott Varga Csaba animációs rendező, ősműveltségkutató, író, aki 2007-ben első ízben megrendezett animációs workshopunk zsűrielnöke volt. Legsikeresebb filmjeinek válogatásával szeretnénk tisztelegni a világhírű Mester előtt!

Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon, idén második alkalommal tekinthetőek meg az Európai Film Akadémia előző évi jelöltjei! Ezúttal magyar résztvevő nélkül, azonban a fesztivál és a tavalyi nemzetközi zsűri számára egy rendkívüli visszajelzéssel: a tavalyi BuSho fődíjasa és az ezüstérmes is helyet kapott a legjobb Európai filmeket felvonultató kollekcióban.

A fesztivál alatt a moziban, majd azt követően a Balassi Intézetben lesz megtekinthető Wojtek Korkuć, nemzetközileg elismert Lengyel grafikus plakát kiállítása.

A BuSho 2012-es zenei programja nagyon sokszínű lesz, új és visszatérő bandákkal, minden este 10 órai kezdettel a Trafik klubban. A megnyitót követő Deep Husky, kísérleti előadását követően másnap színpadra lép Yellow Spots M.D. abszurd rock&roll és a FitFat surf trió. Az Abszolút Hallás gasztropunkja következik csütörtökön, a pénteki Trafikos nemzetközi hardcore estet követően pedig szombaton az évről évre nagy sikerű produkcióval előrukkoló Ez a Divat zárja majd a koncertek sorát! Péntek este a Kinizsi kollégiumban található Africafé ad majd otthont a Kultúrdiszkó elnevezésű zenés táncos kavalkádnak, melyben fellép a méltán világhírű DJ Goranga, aki több nemzetközi fesztiválon bizonyított lemezlovas Csíkszeredából.

Jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a fesztiválra, ahol szeptember 4-én, kedden délutántól már zajlanak vetítések, de hivatalosan este 19 órakor a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi majd kezdetét és szeptember 8-án szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes díjazott alkotás megtekinthető lesz.

További részletek, sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: https://busho.hu/hu/sajto

Kapcsolódó linkek:

Versenyprogram: https://busho.hu/hu/program/versenyfilmek

Panoráma szekció: https://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek

Jegyek: https://busho.hu/hu/jegyek

Beérkezett online nevezések: https://busho.hu/hu/nevezes

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!