A 14. BuSho versenyprogram

Az áprilisi határidőre érkezett közel ezer nevezés megtekintését követően meghozta döntését az idén újra kissé felfrissített előzsűri –ugyanis egy tavalyi Diákzsűri taggal bővült a csapat–, akiknek döntése nyomán végül 64 rövidfilm versenyezhet a 14. BuSho fesztivál 3 fő- valamint 8 kategória díjáért. A szokás szerint 15 órányi versenyprogramba 16 animációs és 5 kísérleti mellett 43 fikciós alkotás került, ismét minden blokkban egy hazai alkotással a fedélzeten. Természetesen a német, spanyol, francia alkotások szokás szerint szép számmal vannak a versenyben, de valamennyi visegrádi ország is delegált versenyfilmet és nem maradnak el a ritkán látható ausztrál, uruguay-i, iráni vagy épp izlandi rövidek sem. A szelektorok persze kommentálták is a látottakat, kezdve a hölgyekkel:

Vajda Boróka: "Annyi jó film volt, hogy abból három versenyprogramot is össze lehetne rakni (és ez amúgy elképesztő), úgyhogy igyekeztem csak a közel zseniálisakat kiválasztani."

Orosz Annaida: „Idén az animációs filmesek tekintélyes hányada igencsak komolyan foglalkozik társadalmi kérdésekkel, de persze úgy, hogy messzemenőkig kiaknázzák az animáció áttételes fogalmazásmódját. De nem lesz hiány az animációtól elvárható komédiázásból, szürreáliából és lírából sem.”

Ördög Zsófia: „Érdekes volt ilyen mennyiségben megismerni a világ minden tájáról a filmfelhozatalt, a visszatérő témák és minták egy átfogó képet festenek a jelenünkről, akár társadalmi szinten, de a személyes hangvételű alkotásokban is sok hasonló gondolatot találtam. Alapvetően a bátorságukért és egyediségükért, vagy filmnyelvi szépségükért váltak egyes alkotások a kedvenceimmé, és igyekeztem aszerint válogatni, hogy melyek azok, amik minél szélesebb közönségnek is fontossá tudnának válni.”

Végh Vozó Zoltán: „Üzembiztosan minőségi filmek garmadája ostromolta az előzsűri armadáját. Hiába a minőség, ha a sokaságban elveszik az alkotás. Az egyéni, a különleges – de leginkább a pozitív szemléletű, önmagán nem komolykodó film jut nálam a legtovább.”

Rimóczi László: „Mindig is szerettem volna vérbeli filmsznob lenni, akit csak az unalmas és vontatott alkotások lelkesítenek, kinek egyhangúságra gerjedő tekintete akkor csillan fel, ha a vásznon nem csillan fel semmi. Majd az előzsűri során rájöttem, mik azok az ismétlődések, amiket szeretek nem szeretni rövidfilmekben: a spanyol szófosást, az olaszos zabálást, az oroszos sírva vigadást, az angolos lazaságot, az acélos román tekinteteket, a drámai német túlértelmezést, a francia sebességet, meg az izlandi nagytotálokat. Aztán ezektől lesz a BuSho egy életérzés, közösségkovácsoló és szakmai találkozóhely."

Sajnos idén sem fért be mindenki a versenybe, többen nevezték újra a tavaly már beküldött filmjüket és több alkotást találtunk teljes egészében valamelyik videomegosztón, ezért természetesen ezúttal is lesznek panoráma vetítések, valamint szokás szerint levetítjük valamennyi beérkezett magyar nevezést is. Szeretnénk tehát felhívni az alkotók figyelmét, aki megtalálja magát valamelyik listán, hogy legkésőbb július 1-ig küldje el nekünk a vetítési kópiát a filmjéhez, beégetett angol felirattal és a többi alábbi paraméterrel együtt, melyet külön levélben fogunk elküldeni mindenkinek! Amennyiben bármilyen technikai vagy egyéb kérdés merülne fel, úgy várjuk azokat a busho@busho.hu vagy a webmaster@busho.hu címeken! Aki szeretne személyesen részt venni a fesztiválon az akkreditáljon mielőbb az oldalon, vagy írjon az entry@busho.hu címre bővebb információkért.

UPLOAD your screening copy:
1920x1080 PAL 25 fps, h264.mp4 / 48 kHz 16 bit stereo!!! (DCP and other formats won't be accepted!)

Kérünk minden alkotót, ellenőrizze le adatait, amennyiben hiányos vagy bármi változást szeretne, úgy módosítani tudja azt különös tekintettel a film hosszára, a rendező mailcímére és a képre. mert a katalógusban ezekből az adatokból fogunk majd dolgozni! Kérjük továbbá a magyar alkotókat, hogy legyenek szívesek 2 nyelven azaz magyarul és angolul is elküldeni a szinopsztist a filmjükhöz! Köszönjük!

Please double check your short’s details before and after submitting! Should anyone require some change or have something missing, they can make adjustments. Especially in case of length of film, email address of the director, and photos, because mainly these are what we work with.

Az Official Selection logókat itt töltheted le!

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!