MAGYAR VERSENYFILMEK A 14. BUSHO FESZTIVÁLON

Bevallom őszintén, évek óta az a gondolat bánt engemet a BuSho fesztivál díjkiosztóját követően, hogy bár kis hazánkban szerencsére nem divatos semmiféle korrupció, de valahogy mégis részre hajlással fognak bennünket gyanúsítani, vagyis, hogy bunda, ha esetleg túl sok a magyar díjazott a nemzetközi rövidfilmes mustrán. Nem, nem kezdem el bizonygatni, hogy mennyire nem szoktuk befolyásolni a nemzetközi zsűrit a döntésben, mégis visszapillantva az elmúlt néhány esztendő díjazott alkotásaira, nem lehet nem észrevenni, hogy mennyi magyar rövidfilm kapott díjat minálunk. Azon a fesztiválon, ahol a kezdeteknél megfogalmazott célok között az szerepelt, hogy csináljuk a fesztivált, hogy a nemzetközi mezőnyben bizonyíthassanak a magyar fiatal alkotók, aztán elszaladt másfél évtized és minden jel arra mutat, hogy utolértük azt a bizonyos mezőnyt, sőt, az évekkel lassan, azaz gyorsan, mi is elszaladunk mellettük. Mert nincs mese, mondjuk ki bátran, hogy egyszerűen jók a magyar rövidfilmek, bátrak, fantáziadúsak, érzelmesek, szókimondók, és még sorolhatnám.  Ezért ötlött belém, hogy a hamarosan kezdődő 14. BuSho fesztivál versenyprogramjában szereplő hazai alkotásokból szeretnék egy kis étvágygerjesztőt tálalni a filmes gasztromániákusoknak, desszertnek pedig majd jöhet egy kis frissen szemezgetett filmes-tészta.

Kezdjük rögtön az eleve kiemelkedő rövidekkel: Az idén negyvenötödik alkalommal kiosztásra kerülő diák-Oscarként emlegetett Student Academy Awards-ra összesen 1582 nevezésből válogattak, végül hét kategóriában összesen 39 film versenyez majd a díjakért, melyek között ismét helyett kapott egy magyar alkotás. A korábban a Betonzaj című alkotásával Arany-BuSho díjat nyert Kovács István az Ostrom című munkájával került a nemzetközi fikciós rövidfilm kategória jelöltjei közé, mely a háború pusztította Szarajevóban játszódik, amikor egy nő vízért indul, hogy végre hajat tudjon mosni. A diák-Oscarra az elmúlt két évben az SZFE végzőseinek két filmje is bejutott a legjobbak közé: 2016-ban a Kis Hajni által jegyzett Szép alak, tavaly pedig Freund Ádám rendezése, a Földiek volt versenyben. A nemzetközi filmes egyetemek közül egyedül a Baden-Württembergi Filmakadémia ért el hasonló eredményt: tőlük az elmúlt két évben és idén is érkezett jelölt film. Az augusztus 28-án induló 14. BuSho fesztiválon mindkét iskola filmjeit láthatja majd a közönség.

Aztán következett ismét Kis Hajni, hisz a tavaszi Friss Hús sikerét követően nemrégen a Szarajevói Fesztiválról, a  legjobb diákfilm díját hozta haza az idei programban szereplő Last Call című filmjével, melyben egy idősödő asszony utolsó napját követjük végig, mielőtt végleg elhagyja az országot, hogy lànya családjához költözzön.

De vegyük szépen sorban, mondjuk napi kronológiában a filmeket.

Visszatérő vagy korábbi díjazott alkotók közül elsőként Tóth Barnabást említeném, aki legújabb Susotázs című filmjében két magyar szinkrontolmács történetét meséli el a hűtőgép gyártó konferencián.

Következzen az Egyjátékos mód, Odegnál Róbert sokkolóan elgondolkoztató filmje a jövő alkoholizmusáról, mely a számítógépes játékfüggőség. A citromos mignon, mint utolsó vacsora egy asszony életében, Dasha Koroleva filmje. Lauretta, Brauner Máté megrázó alkotásában egy anya-lánya kapcsolaton keresztül mutatja be a felnőtté válás érzelmi kihívásait.

Erősnek nevezhető a hazai animációs felhozatal is, melyek között megtalálható Traub Viktória animációja, a Sellők és Rinocéroszok, melyben egy kislány emlékképei vízióként elevenednek meg a családi cirkuszról. Hamár homár, akkor következzen A szezon után, mert a kis halászfaluban egyik nap olyan, mint a másik, rendezte Láng Orsolya. Take me please, Hegyi Olivér animációja egy párkapcsolat széthullásának utórezgéseit mutatja be egyszerre humoros és maróan fájó, átélhető módon. Róma bukása címmel, Turai Balázs nem éppen átlagos animációja egy átlagos világvége utáni család, Rádiumék történetét meséli el.

A korábban animációs sikereket arató Vácz Péter ezúttal fikciós filmmel jelentkezett, a Párnaarc, melyben egy zárkózott férfi hotelszobájának magányában párnafigura társat kreál magának. Az Oscar-díjas Deák Kristóf legújabb rövidfilmje A legjobb játék, melyben két térfigyelő biztonsági őr rájön, hogy munkájukat egy frissen telepített mesterséges intelligencia-szoftver fenyegeti. A Kockaember című Dombrovszky Linda filmben pedig egy idős ember képtelen elfogadni, hogy nyugdíjba küldik. Hasonló témát feszeget Gyimesi Anna, Negyven év című filmje, mely az elbúcsúzás lehetetlenségére próbál rávilágítani. Végül Szeleczki Rozália megrázó humorú filmje, a Csodapunci, melyben a kamaszlány élete első szexuális élményére készül szerelmével.

Természetesen a versenyfilmeken kívül is rengeteg kiváló hazai és külföldi alkotás kerül majd bemutatásra a 14. BuSho fesztiválon, például Bucsi Réka 2 alkotással is szerepel a fesztiválon, hisz a kizárólag a BuShon megtekinthető Európai Filmdíjra jelölt rövidfilmek között szerepel Love című munkája és a szombati panoráma vetítéseken pedig a dán koprodukcióban készült legújabb Solar Walk is. Tehát zárszóként minden filmbarátot buzdítanék, hogy látogasson el a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra augusztus utolsó napjaiban, ahol tartalmas kikapcsolódásban lehet része, teljes egészében! www.busho.hu

 

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!