Spot & Poster

2014. Dec. 5. 07:43

Spot & Poster 2009

SZLOVÁK–MAGYAR BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Kampány a normális szlovák–magyar viszony megőrzéséért

„2008. november 21-én Pozsonyban kb. ötven magyar, szlovák és szlovákiai magyar értelmiségi gyűlt össze. Olyan események láncolatáról, történések akár kampánnyá is formálható sorozatáról beszélgettek, amelyek mind arról szólnának: hogyan lehetne felülkerekedni a civil szervezetek és a média segítségével a kialakult feszült szlovák-magyar helyzeten?”

A politikusok ténykedései arra engednek következtetni, hogy ma még abban sincs konszenzus, mi képezi a két ország közötti vita alapját. Jelenleg mindenfajta szlovák-magyar vita megreked annál a kérdésnél, hogy melyik fél provokálja a másikat, és ki a probléma valódi okozója. Sajnos úgy tűnik, egyes politikai pártok népszerűségének egyenesen használ a konfliktus, ezért nem áll érdekükben megoldani azt. Kampányunk célja, hogy az értelmiség és a művészek nagyobb szerepet vállaljanak a két ország viszonyának normalizálásában. A szlovák-magyar konfliktus ugyanis sokkal egyszerűbben kezelhető, mint a Nyugat-Európában zajló interkulturális és interetnikus konfliktusok, itt ugyanis két azonos értékrendű, kultúrájú és vallású népről van szó, amelyeket a politikusok „ugrasztottak” egymásnak.

A pozsonyi AZYL és a budapesti BUSHO filmfesztivál szervezőinek úgymond elege lett a politikai csatározásokból és úgy döntöttek, hogy első lépésként kulturális „fronton” próbálják bebizonyítani a nagyvilágnak, hogy igenis létezik normális szlovák-magyar viszony annak ellenére is, hogy a médiából nem ezt halljuk… Első lépésként a két egyaránt 5 éves rövidfilmfesztivál egy olyan felhívást tesz közzé, amelynek lényege, hogy az emberek olyan 1 perces filmeket csináljanak, melyek a "reklama na zivot" szabad fordításban „életREklám” szlogenhez köthetők. A rövidfilmek témáit a magyar-szlovák viszony tematikán belül különböző címszavakban határozták meg.

A szervezők nagy örömére két „újgenerációs” filmrendezőnk Bollók Csaba és M. Tóth Géza azonnal igent mondott a kampányban való részvételre illetve a zsűri felkérésre, sőt Csaba azonnal reagált is: "…Amíg Csehszlovákia volt, úgy tűnt, mintha csak féltestvérek lennénk, de most, hogy már csak Szlovákia a szomszédunk, testvérek lettünk. És persze tudjuk, hogy testvérek is szoktak verekedni. De azt is tudjuk, hogy ez nem szép dolog, Előbb utóbb ki kell békülni… És leülni a családi asztalhoz…”

Az AZYL és a BUSHO fesztivál közös „életREklám” felhívása:

Tudod mennyi mindent lehet elmondani egy percben? Reflektálj az életre filmben!

Tematika: Párbeszéd, Változás, Tisztelet, Határok, 135 év.
Kategóriák: fikció, animáció, kísérleti, dokumentum.
Műfaj: komédia, dráma, akció, melodráma, musical, horror, thriller.
A nevezés határidő: 2009. február 21.

Fődíj 900.000,– HUF (3333,– EUR)

Bővebb információk, letölthető képek, bannerek, hirdetések: www.busho.azyl.sk

 

BINDICS GÁBOR
+421/917-640-754
bindicsg@gmail.com
BRATISLAVA

GÁBELI TAMÁS
+36-1/422-1083
entry@busho.hu
BUDAPEST

 

Azylbusho-eredmények

Március 2-án Pozsonyban az Astorka színházban kihirdették az AZYL-BUSHO életREklám verseny eredményeit, melyre 5 országból összesen 124 alkotás nevezett. Az első kör után versenyben maradt 30 film közé 7 magyar alkotást választottak.

A pozsonyi Azyl és a budapesti BuSho fesztivál szervezői – akiket a pozsonyi magyar intézet "hozott össze" – közösen hirdettek pályázatot annak bizonyítására, hogy létezik normális szlovák–magyar viszony. A pályázat címe: "Nyitott társadalom vagyunk", s egyik témája a szlovák-magyar viszony volt.

A tematikát illetően a legjobbak között jó néhány a szlovák–magyar viszonyt állította fókuszba, és voltak alkotások, amelyek a homoszexualitással, a cseh–szlovák nyelvi eltávolodással vagy az eutanáziával foglalkoztak. Jó néhány alkotás próbálta humoros formában megközelíteni az egyébként komoly társadalmi kérdéseket felvető témákat, melyeket a zsúfolásig megtelt színház közönsége kitörő örömmel fogadott.

Az öttagú nemzetközi bírálóbizottság, amelynek tagja volt két magyar filmrendező, Bollók Csaba és M. Tóth Géza is, a fődíjat Borkur Sightorsson Support című, az eutanáziáról szóló egypercesének és Miroslav Remo elhagyott idős emberekről szóló, Ecce Homo című filmjének ítélte. A két fődíjas film alkotói mintegy 1 millió forintnyi eurón osztozhatnak.

Futball – Ne hagyd el az agyad! című művével a legjobb animációs filmnek járó különdíjat vehette át Patrovics Tamás, aki a magyar fociszurkolók és a szlovák rendőrök dunaszerdahelyi összecsapását dolgozta föl humoros stílusban.

A 30 legjobb film budapesti vetítése a Dialektus Fesztivál keretein belül március 7-én szombaton 17 órakor lesz a DocuArt Kocsiszínben, majd a 18.30-kor a Vörösmarty moziban kezdődő díjkiosztón értékelik a látottakat.

Fődíj:
Support – Börkur Sigthórsson, Iceland
Ecce Homo – Miro Remo, Slovakia

Díjazottak:
Football – Tamás Patrovics, Hungary
Street's Going to Teach You – Veronika Všelichová, Czech Republic
Paranoia – Peter Magát, Slovakia
Open Society – Vilo Csino, Slovakia

További döntős magyar alkotások:
Tócsni / Placky – György Ádám, Hungary
Határtalanság – Attila Urbán-Szabó, Hungary
You, Me, it's Us – Sándor Kiss, Hungary
Common Interest – István Rusvai, Hungary
Tamás and Tomáš – Edina Pottyondy, Hungary
Stupid Game – András Horváth, Hungary

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!