Nemzetközi

2014. Dec. 12. 01:44

P2P//:1989 - Eredmények


 

Letöltés (PDF)

 

Videóesszé‐pályázat a rendszerváltás jelentőségéről és a demokrácia újjászületéséről Kelet‐Közép Európában.

A Balassi Intézet New York‐I Magyar Kulturális Központja valamint a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált szervező Gombolyag Alapítvány által az 1989‐es történelmi jelentőségű események 25. évfordulójára meghirdetett nemzetközi rövidfilmpályázatra olyan, a felhívásra készült vagy archív, tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videóesszéket vártak, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével. A beérkezett alkotásokból mindkét kategóriában a szervezők által felkért zsűri választotta ki az első 3 helyezettet, akik a Balassi Intézet által felajánlott 1000,‐ illetve 400,‐ USD mellett tárgyjutalmakat kapnak. A november 12‐i New York‐i bemutatót követően további Magyar Intézetekben is levetítik a majd legjobbakat!

 

A ZSŰRI TAGJAI / JURY MEMBERS:

Pigniczky Réka televíziós újságíró, producer és független dokumentumfilmes, (56Films, SF)

M. Tóth Géza, a Színház‐ és Filmművészeti Egyetem rektora, Vadász Zita, a New York‐i Magyar Kulturális Központ kurátora,

Gábeli Tamás, a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál igazgatója.

Karl Bardosh, a New York‐i Egyetem TV‐ és Film Intézetének professzora,

 

A beérkezett alkotásokból, melyeket részletesen megtalálhattok a BuSho fesztivál honlapján, a következő filmek kerültek a szűkített listára:

Communism2010.ro / Deep Breathing / Elvira+Dzeneta / Emra Beganaj /

Excuse me / Joghurt mit Wachs / Neonlights of Budapest /

Tabloid News From the Madhouse / The Ghost of Buzludja /

The Scale of Balance / Today We All / Vacuum / Walls

 

Karl Bardosh Professzor a következőképpen kommentálta a látottakat:

„Jó volt látni színvonalas, ötletes filmeket a rendszerváltás utóhullámairól. Gratulálok a kezdeményezéshez!” Pigniczky Réka pedig ezt írta összegzésében:

„Örülök, hogy a Communism.2010 lett a kategória nyertes... Egyfelől

vicces volt, de utána levegőt alig kaptam. Nagyon zavaró volt, mellbevágott, mint egy igazi rémálom.”

 

A két kategóriában végül a következő alkotásokat díjazták:

 1 PERCES FILMEK:

1000,‐ USD ‐‐‐ Communism2010.ro – Sántha/Damó (Románia)

400,‐ USD ‐‐‐ Excuse me – Bessenyi Kati (Magyarország)

Gift Package --- Mély levegő / Deep Breathing –

Kovács Claudia & Boros Lőrinc (Magyarország)

 

 

 

5 PERCES FILMEK:

1000,‐ USD ‐‐‐ Joghurt mit Wachs

400,‐ USD ‐‐‐ A mérleg nyelve

SURPRISE PACKAGE ‐‐‐ Emra Beganaj

 

Köszönjük szépen az alkotóknak, hogy beküldték kisfilmjeiket, köszönjük a zsűri véleményét, gratulálunk a díjazottaknak, hamarosan több fórumon is levetítjük majd a legjobbakat!

 

Budapest – New York, 2014. november 12

2014. Dec. 4. 22:34

P2P//:1989

Beérkezett nevezések

 

A nevezés feltételei:

A nevezés feltételei: A részletes szabályzat megtalálható a lebonyolító BuSho Rövidfilm fesztivál honlapján, amelyen keresztül majd az alkotásokat be lehetküldeni az online nevezési lap kitöltésével és a filmek feltöltésével!

Kategóriák: ‐ 1 perces (+/‐ 3mp) VAGY 5 perces (max 5 perc)

Díjazás:

1000,- USD/kategória + Tárgynyeremények (össz: 3000,- USD)

Minden filmet angol felirattal kell beküldeni!

Nevezési határidő: 2014. október 10.

A nevezés ingyenes!

Partnerek:
Balassi Intézet New York‐I Magyar Kulturális Központ
Gombolyag Alapítvány (BuSho Film Fesztivál)

Bővebb információ:
Vadász Zita, zita.vadasz@culturehungary.org
Gábeli Tamás, entry@busho.hu

 

Peer-to-Peer --- P2P//:1989

1989 olyan kivételes szimbólum a világtörténelemben, amely elsősorban arra a képességünkre utal, hogy saját kezünkbe vegyük a sorsunk irányítását. Kelet-Közép Európa társadalmai egymást követve és egymás által inspirálva tettek hitet a demokrácia, a szabadság értékei mellett, és új korszakot avattak Európában és a világban. Nem lényegtelen számunkra, hogy a magyar társadalom úttörő szerepet játszott a folyamatban: az 1988-tól egyre gyorsuló események és a szaporodó tüntetések során 1956 után újra megmutatkozott az a lendület, amellyel az ország lakossága egyszer már kivívta a világ elismerését.

1989 sokszorosan velünk él: mai politikai rendszerek kontúrjait rajzolta meg, jelképezte az őszinte és mély vágyat Európa egysége után, és a világ kollektív emlékezetében kiemelt helyet nyert képek, emlékek sorát hagyta ránk. Az eltelt negyedszázad történeti távolságot kölcsönöz ugyan az eseményeknek, de ezzel egy időben 1989-hez sokunknak személyes emlékei is kötődnek.

A pályázat tervezése során elsősorban azon gondolkoztunk, hogy milyen párhuzamosságok léteznek 1989 szereplői és a mai fiatal alkotók között. A P2P//:1989 elnevezés a peer to peer technológiára utal, amely számítógépek közötti közvetlen adatátvitelt jelent, de szó szerint az egyenrangúak közötti kommunikációt jelenti. A szokatlan névvel azt emeljük ki, hogy a forradalmak, és különösen az 1989-es események, politikai öntudatra ébredő, egymással egyenrangú, szabad emberek cselekedeteiből és egymással való kommunikációjából nőttek, nőnek ki, s ez a fajta szabad kommunikáció megidézhető egy mindenki számára nyitott, "demokratikus" pályázat révén, ahol filmes nyelvét szabadon megválasztva, egyedül az időkorlátra ügyelve, a résztvevők kötetlen párbeszédet folytathatnak egymással és a közönséggel 1989 személyes jelentéséről.

A fentieket szem előtt tartva a Balassi Intézet New York-I Magyar Kulturális Központja és partnere a Gombolyag Alapítvány olyan, tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videó esszék készítésére hívnak fel, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével. Művészek, diákok és minden érdeklődő, állampolgárságtól, kortól és foglalkozástól függetlenül, pályázhat filmes formába öntött reflexióival, felfedve számunkra, hogy a szovjet típusú diktatúrák megdöntésének mely mozzanatában pillantja meg azt a tartalmat, amelyet megosztana peerjeivel, további gondolkodásra és közéleti, politikai identitásaink tudatos gondozására sarkallva bennünket.

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!