MIT LÓTTETEK?

16. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL
2020. szeptember 1-6. Puskin mozi / Art+ Cinema / Olasz Kultúrintézet / Cervantes Intézet
Fikciós, animációs és kísérleti rövidfilmek a nagyvilágból / Partnerfesztiválok / Workshopok / Koncertek
Diákzsűri, Nemzetközi zsűri: 3 fődíj / 7 kategóriadíj / 2 NFI különdíj a legjobb magyar alkotásoknak!
Részletek a weboldalon: www.busho.hu
Szeptember első hetében 16. alkalommal kerül megrendezésre a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelyen az idei bizonytalan viszonyok ellenére rengeteg programmal várják majd a közönséget. Kicsit átszervezték a helyszíneket, mert a versenyprogramok központi helyszíne ugyan továbbra is a Puskin mozi lesz, az esti ismétlő vetítéseké pedig az Art+ Cinema, de a keddi megnyitó és a szombati díjkiosztó ezúttal az Olasz Kultúrintézetben kerül megrendezésre, ahol hét közben a házigazda olasz est mellett portugál és skót filmbemutatókkal is várják majd a közönséget. A fesztivál továbbra is a jól bevált menetrendet követve, azaz a kedd esti megnyitót követően 3 nap leforgása alatt 15 egyórás blokkba szerkesztve nyújtja át az érdeklődőknek a versenyprogramot, de természetesen lesznek magyar és nemzetközi panoráma vetítések, egyéb fesztivál és workshop bemutatók valamint koncertek a szombat esti díjkiosztót megelőzően.
Idén tavasszal ismét egy öttagú elő-zsűri nézte végig a mintegy ezer benevezett rövidfilmet, melyből végül 66 rövidfilm került a versenybe 23 országból, 45 fikciós, 16 animációs és 5 kísérleti alkotás. Az Orosz Annaida, Böjte Ágnes, Galambos Levente, Rimóczi László, Török Éva által kiválasztott 66 rövidfilm versenyez majd a BuSho szobrokért a fesztiválon, a filmeket a helyszínen közösen megtekintő 2 további zsűri előtt. Több éve már filmszakos tanárok és kollégák segítségével verbuválódik a 4 felsőoktatási intézmény delegálásában a Diákzsűri, ahová ezúttal Hlavay Bence (MOME), Mihálykövi Sára (SZFE), Osztós Zsófia (METU) valamint Elek Judit Sára (ELTE) kapott meghívást. A nemzetközi zsűribe pedig az idei zűrzavaros körülmények ellenére vállalta a felkérést a portugál Carla Isabel Magro Dias, producer és program kurátor, a Fike Évora Fesztivál igazgatója, Paul Bruce, forgatókönyvíró, rendező, producer, az Edinburgh Rövidfilm Fesztivál igazgatója Skóciából, Dér Asia, dokumentulfilm rendező, a MADOKE alapító tagja, korábbi BuSho elő-zsűri tag és állandó BuSho zsűri tagunk, Wolfgang Leis, a nemzetközi zsűri koordinátora. Esténként velük lehet majd eszmét cserélni a nap fénypontjának számító nyilvános zsűri konzultációkon, melyre természetesen valamennyi magyar alkotót is meghívtuk. Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő-, és 7 kategória díjról valamint a Nemzeti Filmintézet által felajánlott kétszer 500.000,- forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda! A korábbi évekhez hasonlóan ismét kiosztásra kerül majd a Sziget Kft. felajánlásában az a hetijegy, mely belépő egy mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2021-es Szigetre!
Az idei versenyprogramban ismét felbukkannak korábbi Sundance, Cannes és BAFTA díjra jelölt alkotások, és melynek beharangozásaként a Facebook eseményben az utolsó 2 hétben minden este közzéteszünk egy rövidfilm trailert vagy egy fesztivál beharangozót amolyan kedvcsinálóként, és amelyeket részletesen boncolgattunk a BuSho weboldalon található cikkben. A nemzetközi mezőnyben hazai pályán versenyző magyar alkotások között ismét több visszatérő versenyzőt találunk, mint Szabó Simon, Szeleczki Rozália vagy Gyimesi Anna, de még a külföldiek között is vannak olyan alkotók, akik korábban már jártak nálunk, a német Florian Grolig vagy épp Josef Brandl, akik más versenyfilmes alkotók mellett jelezték részvételi szándékukat. Ismét lesz magyar panoráma nap, melyen a versenybe nem jutott valamennyi magyar alkotást levetítik az érdeklődőknek, és amelyre érdemes lesz kiváltani az ingyenes belépőt a díjkiosztót megelőző szombati nap reggel 10 órától a Puskin mozi Amarcord termébe.
A kísérőprogramok között kiemelkedik a tavaly 15 éves BuSho bestof válogatása, mely a versenyfilmek után minden este a Puskin moziban lesz látható és igazi csemegéket tartalmaz az elmúlt másfél évtizedből. Új program – új helyszínen is lehetne a mottója a Cervantes Intézetben csütörtökön este megrendezésre kerülő FESTINET Rövidfilm Fesztivál hálózat első bemutatójának, melyben 8 ország delegáltjai lesznek majd láthatóak egy spanyol felvezető filmmel, a rendező személyes tolmácsolásával. Ismét az Olasz Kultúrintézet Fellini termében zajlanak majd esténként az ezúttal olasz, portugál és skót rövidfilm válogatások, melyeket a meghívott előadók vezetnek majd elő, az említett szombati Puskin mozis magyar panoráma nappal párhuzamosan ugyanitt a nemzetközi panoráma vetítések lesznek láthatóak. Ugyanitt a megnyitót követően újra fellép az elmaradhatatlan Ferenczi Gyuri és a Rackajam, akik ezúttal egy Unplugged koncerttel dobják majd fel a hangulatot a kivételes akusztikájú Verdi teremben. Másik idei fellépőnk csütörtök este a Wombat’s Hostelben ad majd egy igazi klubkoncertet, még pedig a Nagy Kristóf által verbuvált improvizációs zenekar, az érdekes névre keresztelt Seven seconds in the Future!
Végül szeretnénk megköszönni támogatóinknak, hogy 16. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény, ők pedig a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, az Olasz Kultúrintézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Camoes Portugál Intézet a Cervantes Intézet és a Szlovén Nagykövetség. Együttműködő partnerként a welcome csomagokat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ biztosította. Díjfelajánlóként támogatták a Solide Art Stúdió által készített díjakat az Nemzeti Filmintézet, a Sziget Kft., a MozgóKépMás Egyesület Sopron, médiatámogatóink pedig a Filmvilág, a Filmhu, a Fotovideo Magazin és a Klub Rádió! Újra nemzetközi kavalkád lesz tehát szeptember elején Budapesten és a következő héten a Soproni Búgócsigában, melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, megnyitó szeptember 1. kedd 19:00 óra Olasz Kultúrintézet, díjkiosztó szeptember 5. este ugyanitt, minden további részlet: www.busho.hu.
Az Olasz Kultúrintézetben a fellépő művészeket is beszámítva egyidejűleg 300 fő tartózkodhat a Verdi teremben és 70 fő a Fellini teremben. Az Intézetbe belépőknek megmérhetik a test hőmérsékletét, mindenkinek a zsebében legyen egy maszk, reméljük nem lesz rá szükség, naprakész információk itt találhatóak: https://koronavirus.gov.hu/
 
Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: https://busho.hu/hu/sajto/sajtoanyagok
Jegyek: https://busho.hu/hu/jegyek/busho-jegyek-2020
Versenyfilmek: https://busho.hu/hu/program?sc=versenyfilmek-2
Információs vetítések: https://busho.hu/hu/program?sc=infofilmek
Panoráma: https://busho.hu/hu/program?sc=panorama
Kísérőprogramok: https://busho.hu/hu/program?sc=kiseroprogramok
Beérkezett online nevezések: https://busho.hu/hu/core/index/entries
Szervező --- Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!