Archive

2014. Dec. 27. 12:26

BuSho Archívum 2010

Katalógus - Letöltés PDF formátumban
Referencia füzet - Letöltés PDF formátumban
The BuSho experience 2010
BuSho werk 2010

A 6. BuSho és Bulkin utolsó napja

Ritka, amikor egy filmfesztiválon nemzetközi és a diákzsûri fõdíját is ugyanaz a film kapja. Ilyenkor kétség nem fér ahhoz, hogy volt a több rövidfilmes mezõnyben egy olyan alkotás, mely a szakértõk egybehangzó véleménye szerint a legjobb volt. 2010-ben a 6. BuSho rövidfilmfesztiválon ez történt: a Bulkin utolsó napja címû orosz film minden fõdíjat megnyert a Vörösmarty moziban. A filmben egy köztisztviselõ házról-házra jár olyan emberekhez, akiknek aznap meg kell halniuk és egy kérdõíven ki kell pipálniuk azt a részt, hogy "tökéletesen elégedett voltam az életemmel". Fõhösünk Ivan Szergejevics Bulkin azonban ezt visszautasítja. Alekszej Andrianov rendezõ helyett a díjat a film producere, Ivan Lopatin, a fesztivál vendége vette át.

Az ezüst BuSho díjat egy tíz perces indiai szatíra nyerte: Shumona Banerjee Virágbimbó címû filmje egy fiatal transzvesztita prostituált és egy erõsen depresziós angoltanár fura viszonyába enged betekintést.

Eduardo Chapeto-Jackson A vég címû 29 perces spanyol filmje nyerte a fesztivál bronz BuSho díját, mely egy reális veszélyen alapuló negatív utópia egy országban, melyet a vízhiány bomlasztott szét.

3 magyar film is kapott díjat: A legjobb operatõr Maly Róbert lett Az ulmi szabó címû film képeiért. Ágói Krisztina Ez titok az ilyesmi.. címû animációja két díjat is nyert (a legjobb ötlet valamint a nagyváradi Szabadság mozi különdíja), továbbá a Diákzsûri egy különdíjjal értékelte Alexei Alexeev Log Jam címû méltán kultikus filmjét is.

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!