Archive

2014. Dec. 27. 12:36

BuSho Archivum 2006

Catalogue
Reference book
(Werkfilm)

A SZUPERMOSÁS VITTE EL A BUSHO FŐDÍJÁT

A 2. Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál augusztus 8-án ért véget. A mustra fődíját a nemzetközi zsűri döntése alapján Gergely Zoltán Szupermosás című munkája nyerte.

Augusztus 4. és 8. között második alkalommal rendezték meg a BuSho fesztivált, azaz a Budapest Short Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált. A mustrára közel húsz országból érkeztek a versenyfilmek. A négy és fél nap alatt a közönség mintegy 14 órányi rövidfilmet láthatott. A nemzetközi zsűri döntése alapján a fesztivál fődíját Gergely Zoltánnak az idei Magyar Filmszemlén is bemutatott Szupermosás című filmje nyerte. Az Ezüst Bushót Felix Binder Chinese Takeaway című munkája kapta, míg a Bronz Bushót Eicke Bettinga Exam című kisfilmje érdemelte ki. A Duna Televízió által felajánlott kitüntetésben Tóbiás Sándor Közúti karbantartók című filmje részesült.

A Diákzsűri három elismerést osztott ki: fődíjukat Alex Schmidt Bass in contra című filmje kapta. Különdíjban részesült Köves Krisztián Károly kutya szubjektív Tóbija, amely egy elismerést a nagyzsűritől is bezsebelt: a legjobb operatőr díját Ritter Doron és Köves Krisztián Károly nyerte el. A Diákzsűri ezen kívül külön dicséretben részesítette M. Tóth Géza Maestro című animációs munkáját, amelyet a nagyzsűri is díjazott a legjobb animáció kategóriában.

A zsűri a legtehetségesebb fiatal alkotónak a cseh Jakub Hussart találta Toxymoron című munkájáért. A legjobb színésznő díját egy ausztrál áldokumentumfilmben (Joachim Aust: Happy Together Now) remeklő művész, Luis Collins érdemelte ki. A legjobb első film elismerésben Márk Andrea Izzócsere című animációs filmje részesült. A zsűri a következő műveket részesítette külön dicséretben: Mester Ákos: Hiány, Szirmai Márton: Mecsek kincse, Kollár Klemencz László: Fánk, Alex Weimer: Hide High Noon, V. Nagy Attila: Galiba, Christian Hasslecker: Faustrecht, Graeme Cole: Pilot for a 22nd century sitcom.

Mivel a legtöbb alkotás a Hamburg Media School-ból érkezett, ez az alkotóműhely nemzetközi produceri díjban részesült.

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!