News

2014. Dec. 8. 08:05

ROSES ARE RED, VIOLETS ARE BLUE, WE ADMIRE SHORT FILMS, AND SO DO YOU, TOO!

After the already mentioned presentations held in Lille, Dubai and Slovenia (and the succesful weekly workshops in the countryside held parallel to these) there were many film-camps held in Gombolyag. The members of the Team visited Sarajevo, Drama and Winterthur around the clock and the 10th Jubilee BuSho edition. The Croatian Children's Film Festival needs to be highlighted to which we delegated Hungarian jury members in cooperation with the KidsEye International Film Festival. This was followed by the "two flies with one clap" operation in Istanbul.
After the succesful debut in summer we held 2 other presentations at the Hungarian Institute in Istanbul, and we also organized a Hungarian Special evening at Tuzla on behalf of Universal Kids Festival, emerging later as the recipients of the Peace Prize of the Festival!
The autumn rush has not finished yet, because the guests of the "Under the Moon" youth film project – organised by 4 countries – have arrived.
This was followed by a trip to Portugal where we established a partnership with the acclaimed Film Festival of Tunis. 
The online submissions for the 11th BuSho were opened at the beginning of December.
And last but not least, the finals of the P2P film competition brought Hungarian successes in New York!

2014. Nov. 13. 14:44

P2P//:1989 - Zárósajtó, Eredmények

Videóesszé‐pályázat a rendszerváltás jelentőségéről és a demokrácia újjászületéséről Kelet‐Közép Európában.

A Balassi Intézet New York‐I Magyar Kulturális Központja valamint a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált  szervező Gombolyag Alapítvány által az 1989‐es történelmi jelentőségű események 25. évfordulójára meghirdetett nemzetközi rövidfilmpályázatra olyan, a felhívásra készült vagy archív, tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videóesszéket vártak, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével. A beérkezett alkotásokból mindkét kategóriában a szervezők által felkért zsűri választotta ki az első 3 helyezettet, akik a Balassi Intézet által felajánlott 1000,‐ illetve 400,‐ USD  mellett tárgyjutalmakat kapnak. A november 12‐i New York‐i bemutatót követően további Magyar Intézetekben is levetítik a majd legjobbakat!

Tovább

2014. Nov. 10. 14:54

Peer‐to‐Peer 1989 ‐‐‐ P2P//:1989 - Beérkezett nevezések

Videóesszé‐pályázat a rendszerváltás jelentőségéről és a demokrácia újjászületéséről Kelet‐Közép Európában.

A Balassi Intézet New York‐I Magyar Kulturális Központja valamint a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált  szervező Gombolyag Alapítvány által az 1989‐es történelmi jelentőségű események 25. évfordulójára meghirdetett nemzetközi rövidfilmpályázatra olyan, a felhívásra készült vagy archív, tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videóesszéket vártak, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével.

A beérkezett alkotásokból mindkét kategóriában nemzetközi zsűri fogja kiválasztani az első 3 helyezettet, akik a Balassi Intézet által felajánlott 1000,‐ illetve 400,‐ USD mellett tárgyjutalmakat kapnak.

A november 12‐i New York‐i bemutatót követően további Magyar Intézetekben is levetítik a majd legjobbakat!

2014. Sep. 9. 14:55

10. BUSHO: GYŐZELEM! FRANCIA GYŐZELEM!

A kertvárosi idillt bemutató Every day is a small life, a francia Albane Fioretti alkotása nyerte a 10. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, az Ezüst Bushót pedig Tóth Barnabás Újratervezés című filmje érdemelte ki. Az elismeréseket szombat este adták át a fővárosi Puskin moziban, az ötnapos fesztivál zárásaként.

Az Arany Busho díjat elnyerő kisfilmet „kifinomult intelligencia jellemzi tartalmi és formai síkon egyaránt; az emberi viszonyok ábrázolása, a humor, a dráma ugyanolyan erős, mint a színészi játék és a képi megvalósítás” – hangzott el a nemzetközi zsűri értékelése a díjátadón. A Wolfgang Leis rövidfilmszakértő, Mark Rimmell brit jelmez- és díszlettervező, a horvát filmszövetséget képviselő Marija Ratkovic, Bordos Anikó filmrendező, valamint Roberto Barrueco, a barcelonai Mecal fesztivál igazgatója alkotta zsűri által a második helyezettnek rangsorolt magyar alkotásban Pogány Judit és Kovács Zsolt jelenít meg egy középkorú házaspárt. A mű – amely tavaly elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját és egyebek mellett Montrealban is vetítették – a zsűri szerint a szeretet mély rétegeiről szóló őszinte film, kiváló szereposztással, erős mondanivalóval, aminek „ritmusa pontos, mint az egészséges szívverésé”. A Bronz Busho díját a zsűri a német Arne Ahrens My Circumcision című filmjének ítélte, amelyben a kettős identitású, Németországban élő Ümit és szülei Törökországba utaznak, hogy a fiú átessen a hagyományos körülmetélésen. „Ennek a filmnek sikerült egy mélylélektani problémát komikus környezetbe átemelni; hogy ezen valójában sírjunk vagy nevessünk, az a nézőre van bízva” – vélekedett a zsűri. 

Tovább >>
2014. Sep. 1. 14:58

VIGYÁZZ, KÉSZ, TŰZ: 10. BUSHO!

A fesztivált Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke nyitja meg kedden este 19 órakor a Puskin mozi nagytermében, majd köszöntőt mond a tavalyi zsűri elnöke, M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A rövidfilm rajongók budapesti fiesztája a megnyitót követő tavalyi bestof vetítéssel és ezzel párhozamosan a Corvintetőn indul és a szombati díjkiosztót követő idei díjnyertesek vetítésével és az azt követő koncerttel zárul majd. Az esemény főtámogatója a Visegrádi Alap, fő médiatámogatója pedig a Pesti Est.

Programbontás: https://busho.hu/hu/program/teljes-program

Versenyindex: https://busho.hu/hu/program/film-index

Versenyprogram: https://busho.hu/hu/program/versenyfilmek   

Panoráma szekció: https://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek   

Kísérőprogramok: https://busho.hu/hu/program/kiserprogramok

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: https://busho.hu/hu/sajto   

Jegyek: https://busho.hu/hu/jegyek   

P2P//:1989 filmverseny: https://busho.hu/hu/workshop/p2p

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com    

2014. Aug. 22. 14:59

10. BUSHO: GYŐZELEM!

2014. szeptember 2. és 7. között jubilál azaz tizedszer kerül megrendezésre a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A fesztiválnak 6 évig otthont adó Vörösmarty mozi bezárásával a központi vetítések helyszíne ezúttal a Puskin mozi és az esti ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető LESZ. Emellett párhuzamosan zajlanak majd a vetítések több vidéki és újabb határon túli helyszínen is, a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett új országos helyszínként debütál majd a soproni, Búgócsiga. Ezúttal is láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is! Esténként kiváló koncertek továbbra is a Trafikban és Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon, idén negyedik alkalommal tekinthetőek meg az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának jelöltjei! Jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, elővételben lehet foglalni a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 10. BuSho fesztiválra.

2014. Aug. 15. 15:00

P2P//:1989 --- Videóesszé-pályázat

A Balassi Intézet New York-I Magyar Kulturális Központja valamint a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált szervező Gombolyag Alapítvány nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdet az 1989-es történelmi jelentőségű események 25. évfordulója alkalmából. Olyan, a felhívásra készült vagy archív tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videóesszéket várnak, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével. A beérkezett alkotásokból nemzetközi zsűri fogja kiválasztani az első 3 helyzettet, majd az októberi New York-i bemutatót követően világszerte további Magyar Intézetekben is levetítik a legjobbakat.

2014. Jul. 16. 15:03

5 NAP MARADT A HATÁRIDŐIG

Amint azt egy hónappal ezelőtt elküldtük mindenkinek, a jubileumi 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál verseny és panoráma szekciójába beválogatott filmeketjúlius 20-ig várjuk az FTP szerverünkre vagy bármilyen fájlküldővel mailcímünkre az alábbi paraméterek szerint: 
Frame rate 25 fps (progressive), resolution minimum 1280x720, maximum 1920x1080, codec h264 mov or mp4, maximum bitrate 50 MBit, 48 kHz 16 bit stereo ENGLISH SUBTITLES (BURNED IN - NOT OPTIONAL)

Közben elkészültünk a blokkonkénti beosztással is, melyből kiderül, hogy pontosan mikor és hol vetítjük a filmeket és melyek azok az alkotások, amik már beérkeztek hozzánk! Technikai jellegű kérdéseket továbbra is a program@busho.hu címre vagy a webmaster@busho.hu címre várjuk, amennyiben pedig szeretnétek személyesen részt venni a fesztiválon, úgy a szintén július 20-ig esedékes akkreditációval kapcsolatos kérdéseiteket pedig a guest@busho.hu címen tehetitek fel!

Akkreditálni itt tudtok: https://busho.hu/hu/nevezes/akkreditacio

Amennyiben valaki hirdetést szeretne elhelyezni a fesztivál katalógusában, azt amediakitben található paraméterek szerint teheti meg! Amennyiben szükség van rá tudunk küldeni hivatalos meghívólevelet valamint a mellékelt official selection logót (színes), is tudjátok használni. Szép nyarat kívánunk mindenkinek, találkozzunk szeptember első hetében Budapesten! 

2014. Jun. 18. 15:04

BUSHO VERSENYPROGRAM 2014

Több, mint 2 hónapos kemény munkát követően, melynek során nagyjából 72 országból közel 1200 rövidfilm került az előzsűri elé –kategóriánként hozzávetőlegesen 135 animáció, 165 kísérleti és 835 fikciós film- megszületett a 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja! Ha hihetünk a statisztikát készítők pontosságában, akkor elég érdekesen alakult a nevező országok sorrendje, bár a nevek a szokásosak, a számok viszont szinte hihetetlennek tűnnek, miszerint: Németország 136 nevezést küldött, Spanyolország 137-et, míg az idei képzeletbeli dobogónk legfelső fokán az USA áll, nem kevesebb, mint 138 alkotással J Ezúton szeretnénk kérni a versenyprogramba, az információs vetítésekbe és a magyar panoráma szekcióba válogatott alkotókat, hogy legkésőbb július 20-ig küldjék el nekünk filmjüket az alábbi paraméterek szerint: Frame rate 25 fps (progressive), resolution minimum 1280x720, maximum 1920x1080, codec h264 mov or mp4, maximum bitrate 50 MBit, 48 kHz 16 bit stereo ENGLISH SUBTITLES (BURNED IN - NOT OPTIONAL)

Technikai jellegű kérdéseket a program@busho.hu címre várjuk, amennyiben pedig szeretnétek személyesen részt venni a fesztiválon, úgy a szintén július 20-ig esedékes akkreditációval kapcsolatos kérdéseiteket pedig a guest@busho.hucímen tehetitek fel!

Akkreditálni itt tudtok: https://busho.hu/hu/nevezes/akkreditacio

Szép nyarat kívánunk mindenkinek, találkozzunk szeptember első hetében Budapesten!

2014. May. 14. 10:02

BUSHO ENTRIES 2014

 A few days after the deadline of submission we made an unofficial statistic that will be finalized once duplications or left-in-envelop ones show up. Summarizing the first line of figures we get to a sort of numerological mystery as we got 1141 entries that is exactly the postal code of the Foundation. This means the 10th BuSho Festival received the second largest amount of entries so far, owing to the renewed online platforms that presupposes high quality! 

The break-through on the new platform is still to come although entries were floating in through our old partners: Spanish Festhome counts 146 entries, LA shows 258 via Withoutabox, Reelport of Cologne presented 264 and 315 came through BuSho's own online platform. Now the pre-jury can take over and we expect to announce the jubilee Festival's competition program in mid-June!

2014. May. 13. 10:13

(it’s a) RAINY MAY

The most important achivements of the meeting in Slovenia in March were the plenty of information we gathered about the next 7 years of EU period. Beside that Dániel Vízkeleti has been invited to Amarante, Portugal to personally take part on the showcase of his piece, Monsters in competition and also a film project in the trace of last year's Blind Diary that will probably be held next year. Our few years old project "We are Europeans" gave some shorts to the International Conference that was held for the 10th anniversary of Hungary joined the EU, these pieces were shown in the breaks of the conference. As you might have heard after a long fight for staying alive the Vörösmarty Cinema home to the festival for 6 consecutive years has closed it's doors for good. So many good memories, momentous happenings, for what we want to salute with a one-minute silence and a photo series of one of our French guests from 2009. We looked around the city for a new venue and for now all we can say is that Bálna, BMC, Puskin Cinema and Corvin Rooftop are on sight. By the time the competition program will be announced we will know the venue for sure. Finally a little note: appearance opportunities in the 10th BuSho International Shortfilm Festival catalogue.

2014. Apr. 10. 15:22

HRABAL HABBAL DÍJKIOSZTÓ AZ A38 HAJÓN

A tavalyi évben a Bohumil Hrabal centenáriumra, a budapesti Cseh Centrum és a BuSho Rövidfilm Fesztivál összefogásában meghirdetett, Hrabal Habbal elnevezésű rövidfilm felhívásra összesen 30 nevezés érkezett a világ minden tájáról! Minden bizonnyal komoly fejtörést okozott a nemzetközi zsűrinek kiválasztani a díjazottakat, melynek tagjai voltak: Ivo Krobot --- cseh színházi rendező, M. Tóth Géza --- Oscar-díj jelölt filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora és Varga György --- műfordító, a Visegrádi Alap igazgató helyettese. A Staropramen által felajánlott 1000,- euro fődíj mellett további értékes nyereményeket vehetnek majd át a díjazottak, úgymint egy Prágai hétvége 2 fő részére vagy épp Hrabal könyv- és sörcsomagok. Az előzmények alapján izgalmas díjkiosztó gálára van kilátás, április 12-én este hattól az A38 hajón, ahol a filmbemutatók mellett multimédia előadás, kiállítás és koncert is megrendezésre kerül majd! 

Tovább >>
2014. Mar. 21. 15:29

SPRING CAMPAIGN

Beside the successful Spot&Poster workshop and the Hrabal PUBlished competition we are proud to announce that life is full of spring buzz for the Foundation and Busho, giving us inspiration for the preparation and submission of applications. After being involved in the jury at Euroshorts in Gdansk we got  a repeated invitation to Tampere in February, alas we could not join the festival, even though we were present last time when ‘Csicska (the Beast)’ got an EFA-nomination. It turned out that this time  Simon Szabó’s ‘Fal (The Wall) got one of the most prestigious short film nomination – for which we congratulate and keep our fingers crossed for the successful continuation. We screen animation films at The Animation Chamber in Dubai for the second time, and then off we go with Balázs Simonyi to conquer the audience of  Lille. We will take part at the  Friss Hús (Fresh Meat)  short film festival which presents for the first time an international program, we will surprise the students at a lecture held at  Moholy-Nagy University of Art and Design Budapest, and of course will be present at the events of  the Hrabal Centenary!  We took part at an  EU conference  in Slovenia, for which 16 NGO’s were invited in a framework of the establishment of a network, and we sincerely hope that this was just “the beginning of a beautiful friendship” J. We  await your donations of the 1%’s, and indeed thank you for them!

2014. Jan. 9. 15:33

HNY MIX: HRABAL & SPOT & POSTER

As we passed the deadline for  the call for entries in the framework of our competition programme "Hrabal PUBlished” we were delighted to see that, as the list shows, a total of 30 entries rolled in! The entries arrived from all around the globe and in each category (fiction, animation, experimental, documentary and music videos), which means that our international jury will have a hard time in deciding over the awardees. In addition to the first prize – 1000 Euros – other valuable prizes will be given at the Awards Gala in March, which,  on the basis of the line-up will surely be a very exciting one. We will keep our guests entertained with interesting additional programs, so don’t miss them!

We are again announing our spot and poster competition to which you can enter with 30 seconds and one minute short films and posters in the categories of STILL ALIVE and VICTORY. No age, sex or religious restrictions we are curious about your opinion from all over the world! The first 3 places in all categories, will all be awarded and can take part of the 8th GomBuSho multicultural one-week workshop in summer 2014 for free! All pieces sent to us will be shown or exhibited on the 10th BuSho Festival.

2013. Dec. 5. 15:37

REGISTRATION FOR BUSHO IS OPEN AGAIN

In December 2013 the registration opens for the jubilee 10th BuSho International Short Film Festival, of which terms & conditions we have again made some minor changes. It isn't new that we only accept online submissions, and now you don't even need to print out, sign and post the submission form thus no more postal cost for anyone. Submissions are accepted in the usual categories with no longer than 30 minutes shorts, and made later than 1-January 2012: fiction, animation and experimental. We kindly ask all submitters to read the terms & conditions of registration before uploading the entry, name your film as stated and nevertheless keep in line with regulation of length, screen size, film size, character length of synopsis etc. We await for your submissions, other platforms will also open very soon, such as Reelport or Festhome...

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!