Hírek

2014. Dec. 8. 08:05

FÚJDOGÁL AZ ŐSZI SZÉL, A BOKORBAN KÉT ŐZ IZÉL

A korábban már részletesen felsorolt tavaszi Lille, Dubai, Szlovén prezentációk és az ezekkel egy időben megtartott sikeres vidéki heti szakkörök után a nyáron rengeteg filmes tábor zajlott Gombolyagon, majd a jubileumi 10. BuSho fesztivál körüli időpontokban a Team munkatársai jártak Szarajevóban, Drámában majd Winterthurban is! Külön említést érdemel a szeptember végi Horvát Gyerekfilm Szemle, melyre a Kids Eye fesztivállal közösen delegáltunk magyar zsűritagokat, majd következett az Isztanbuli „kettőt egy csapásra” művelet. A kora nyári sikeres debütálást követően újabb 2 előadást tartottunk az Isztanbuli Magyar Intézetben és a Universal Kids fesztiválmeghívásának eleget téve még Tuzla városnegyedben is tartottunk egy magyar estet, melynek során a Fesztivál Béke díját vehettük át! Az őszi roham még nem ért véget, hisz megérkeztek hozzánk a 4 ország részvételével megrendezésre kerülő „Under the Moon” ifjúsági filmes projekt vendégei, majd mielőtt december elején ismét elindul az online nevezés a 11. BuSho fesztiválramég egy portugál túra következett, ahol a nagy hagyományokkal rendelkező Tuniszi fesztivál szervezőkkel kezdtünk közös építkezésbe! Ezzel egy időben nem mellékesen lezajlott a P2P filmverseny döntője NYC-ben, nagyszerű magyar sikerekkel!

2014. Nov. 13. 14:44

P2P//:1989 - Zárósajtó, Eredmények

Videóesszé‐pályázat a rendszerváltás jelentőségéről és a demokrácia újjászületéséről Kelet‐Közép Európában.

A Balassi Intézet New York‐I Magyar Kulturális Központja valamint a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált  szervező Gombolyag Alapítvány által az 1989‐es történelmi jelentőségű események 25. évfordulójára meghirdetett nemzetközi rövidfilmpályázatra olyan, a felhívásra készült vagy archív, tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videóesszéket vártak, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével. A beérkezett alkotásokból mindkét kategóriában a szervezők által felkért zsűri választotta ki az első 3 helyezettet, akik a Balassi Intézet által felajánlott 1000,‐ illetve 400,‐ USD  mellett tárgyjutalmakat kapnak. A november 12‐i New York‐i bemutatót követően további Magyar Intézetekben is levetítik a majd legjobbakat!

2014. Nov. 10. 14:54

Peer‐to‐Peer 1989 ‐‐‐ P2P//:1989 - Beérkezett nevezések

Videóesszé‐pályázat a rendszerváltás jelentőségéről és a demokrácia újjászületéséről Kelet‐Közép Európában.

A Balassi Intézet New York‐I Magyar Kulturális Központja valamint a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált  szervező Gombolyag Alapítvány által az 1989‐es történelmi jelentőségű események 25. évfordulójára meghirdetett nemzetközi rövidfilmpályázatra olyan, a felhívásra készült vagy archív, tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videóesszéket vártak, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével.

A beérkezett alkotásokból mindkét kategóriában nemzetközi zsűri fogja kiválasztani az első 3 helyezettet, akik a Balassi Intézet által felajánlott 1000,‐ illetve 400,‐ USD mellett tárgyjutalmakat kapnak.

A november 12‐i New York‐i bemutatót követően további Magyar Intézetekben is levetítik a majd legjobbakat!

2014. Sep. 9. 14:55

10. BUSHO: GYŐZELEM! FRANCIA GYŐZELEM!

A kertvárosi idillt bemutató Every day is a small life, a francia Albane Fioretti alkotása nyerte a 10. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, az Ezüst Bushót pedig Tóth Barnabás Újratervezés című filmje érdemelte ki. Az elismeréseket szombat este adták át a fővárosi Puskin moziban, az ötnapos fesztivál zárásaként.

Az Arany Busho díjat elnyerő kisfilmet „kifinomult intelligencia jellemzi tartalmi és formai síkon egyaránt; az emberi viszonyok ábrázolása, a humor, a dráma ugyanolyan erős, mint a színészi játék és a képi megvalósítás” – hangzott el a nemzetközi zsűri értékelése a díjátadón. A Wolfgang Leis rövidfilmszakértő, Mark Rimmell brit jelmez- és díszlettervező, a horvát filmszövetséget képviselő Marija Ratkovic, Bordos Anikó filmrendező, valamint Roberto Barrueco, a barcelonai Mecal fesztivál igazgatója alkotta zsűri által a második helyezettnek rangsorolt magyar alkotásban Pogány Judit és Kovács Zsolt jelenít meg egy középkorú házaspárt. A mű – amely tavaly elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját és egyebek mellett Montrealban is vetítették – a zsűri szerint a szeretet mély rétegeiről szóló őszinte film, kiváló szereposztással, erős mondanivalóval, aminek „ritmusa pontos, mint az egészséges szívverésé”. A Bronz Busho díját a zsűri a német Arne Ahrens My Circumcision című filmjének ítélte, amelyben a kettős identitású, Németországban élő Ümit és szülei Törökországba utaznak, hogy a fiú átessen a hagyományos körülmetélésen. „Ennek a filmnek sikerült egy mélylélektani problémát komikus környezetbe átemelni; hogy ezen valójában sírjunk vagy nevessünk, az a nézőre van bízva” – vélekedett a zsűri. 

Tovább >>
2014. Sep. 1. 14:58

VIGYÁZZ, KÉSZ, TŰZ: 10. BUSHO!

A fesztivált Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális diplomáciáért felelős államtitkára, az esemény fővédnöke nyitja meg kedden este 19 órakor a Puskin mozi nagytermében, majd köszöntőt mond a tavalyi zsűri elnöke, M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora. A rövidfilm rajongók budapesti fiesztája a megnyitót követő tavalyi bestof vetítéssel és ezzel párhozamosan a Corvintetőn indul és a szombati díjkiosztót követő idei díjnyertesek vetítésével és az azt követő koncerttel zárul majd. Az esemény főtámogatója a Visegrádi Alap, fő médiatámogatója pedig a Pesti Est.

Programbontás: https://busho.hu/hu/program/teljes-program

Versenyindex: https://busho.hu/hu/program/film-index

Versenyprogram: https://busho.hu/hu/program/versenyfilmek   

Panoráma szekció: https://busho.hu/hu/program/informacios-vetitesek   

Kísérőprogramok: https://busho.hu/hu/program/kiserprogramok

Sajtóanyagok, illusztrációk, referenciák: https://busho.hu/hu/sajto   

Jegyek: https://busho.hu/hu/jegyek   

P2P//:1989 filmverseny: https://busho.hu/hu/workshop/p2p

Gombolyag Alapítvány: http://www.gombolyag.com    

2014. Aug. 22. 14:59

10. BUSHO: GYŐZELEM!

2014. szeptember 2. és 7. között jubilál azaz tizedszer kerül megrendezésre a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A fesztiválnak 6 évig otthont adó Vörösmarty mozi bezárásával a központi vetítések helyszíne ezúttal a Puskin mozi és az esti ismétlő vetítéseknek helyet adó Corvintető LESZ. Emellett párhuzamosan zajlanak majd a vetítések több vidéki és újabb határon túli helyszínen is, a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett új országos helyszínként debütál majd a soproni, Búgócsiga. Ezúttal is láthatóak lesznek a versenyfilmek Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is! Esténként kiváló koncertek továbbra is a Trafikban és Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon, idén negyedik alkalommal tekinthetőek meg az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának jelöltjei! Jegyeket továbbra is kizárólag a versenyblokkokra kell váltani, elővételben lehet foglalni a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők a 10. BuSho fesztiválra.

2014. Aug. 15. 15:00

P2P//:1989 --- Videóesszé-pályázat

A Balassi Intézet New York-I Magyar Kulturális Központja valamint a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált szervező Gombolyag Alapítvány nemzetközi rövidfilmpályázatot hirdet az 1989-es történelmi jelentőségű események 25. évfordulója alkalmából. Olyan, a felhívásra készült vagy archív tetszőleges technikával készült és szabad tematikájú egy, illetve öt perces videóesszéket várnak, amelyek párbeszédbe lépnek 1989 álmával, valóságával, következményeivel és/vagy emlékezetével. A beérkezett alkotásokból nemzetközi zsűri fogja kiválasztani az első 3 helyzettet, majd az októberi New York-i bemutatót követően világszerte további Magyar Intézetekben is levetítik a legjobbakat.

Tovább >>

2014. Jul. 16. 15:03

5 NAP MARADT A HATÁRIDŐIG

Amint azt egy hónappal ezelőtt elküldtük mindenkinek, a jubileumi 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál verseny és panoráma szekciójába beválogatott filmeketjúlius 20-ig várjuk az FTP szerverünkre vagy bármilyen fájlküldővel mailcímünkre az alábbi paraméterek szerint: 
Frame rate 25 fps (progressive), resolution minimum 1280x720, maximum 1920x1080, codec h264 mov or mp4, maximum bitrate 50 MBit, 48 kHz 16 bit stereo ENGLISH SUBTITLES (BURNED IN - NOT OPTIONAL)

Közben elkészültünk a blokkonkénti beosztással is, melyből kiderül, hogy pontosan mikor és hol vetítjük a filmeket és melyek azok az alkotások, amik már beérkeztek hozzánk! Technikai jellegű kérdéseket továbbra is a program@busho.hu címre vagy a webmaster@busho.hu címre várjuk, amennyiben pedig szeretnétek személyesen részt venni a fesztiválon, úgy a szintén július 20-ig esedékes akkreditációval kapcsolatos kérdéseiteket pedig a guest@busho.hu címen tehetitek fel!

Akkreditálni itt tudtok: https://busho.hu/hu/nevezes/akkreditacio

Amennyiben valaki hirdetést szeretne elhelyezni a fesztivál katalógusában, azt amediakitben található paraméterek szerint teheti meg! Amennyiben szükség van rá tudunk küldeni hivatalos meghívólevelet valamint a mellékelt official selection logót (színes), is tudjátok használni. Szép nyarat kívánunk mindenkinek, találkozzunk szeptember első hetében Budapesten! 

2014. Jun. 18. 15:04

BUSHO VERSENYPROGRAM 2014

Több, mint 2 hónapos kemény munkát követően, melynek során nagyjából 72 országból közel 1200 rövidfilm került az előzsűri elé –kategóriánként hozzávetőlegesen 135 animáció, 165 kísérleti és 835 fikciós film- megszületett a 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja! Ha hihetünk a statisztikát készítők pontosságában, akkor elég érdekesen alakult a nevező országok sorrendje, bár a nevek a szokásosak, a számok viszont szinte hihetetlennek tűnnek, miszerint: Németország 136 nevezést küldött, Spanyolország 137-et, míg az idei képzeletbeli dobogónk legfelső fokán az USA áll, nem kevesebb, mint 138 alkotással J Ezúton szeretnénk kérni a versenyprogramba, az információs vetítésekbe és a magyar panoráma szekcióba válogatott alkotókat, hogy legkésőbb július 20-ig küldjék el nekünk filmjüket az alábbi paraméterek szerint: Frame rate 25 fps (progressive), resolution minimum 1280x720, maximum 1920x1080, codec h264 mov or mp4, maximum bitrate 50 MBit, 48 kHz 16 bit stereo ENGLISH SUBTITLES (BURNED IN - NOT OPTIONAL)

Technikai jellegű kérdéseket a program@busho.hu címre várjuk, amennyiben pedig szeretnétek személyesen részt venni a fesztiválon, úgy a szintén július 20-ig esedékes akkreditációval kapcsolatos kérdéseiteket pedig a guest@busho.hucímen tehetitek fel!

Akkreditálni itt tudtok: https://busho.hu/hu/nevezes/akkreditacio

Szép nyarat kívánunk mindenkinek, találkozzunk szeptember első hetében Budapesten!

2014. May. 14. 10:02

10. BUSHO NEVEZÉSEK

Néhány nappal a többfordulós határidő lejártát követően összeszedtük az első nem hivatalos nevezési statisztikát, mely a különböző duplikációk vagy borítékban maradt nevezések felbukkanásával lesz majd végleges! az első számsort összeadva számmisztikailag olyannyira érdekes eredmény született, hogy pont az Alapítvány postacímének irányítószáma, azaz 1141 az eredmény!

Mindez annyit jelent, hogy a 10. BuSho fesztiválra az eddigi második legtöbb nevezés érkezett a megújult online platformokon, mely előre vetíti a kiváló színvonalat! Az új felületeken még várni kell az áttörésre, de az évek óta meglévő partnereinknél özönlöttek a nevezések: A tavaly debütált spanyol Festhome 146 nevezést számlált, LA-ből ezúttal 258 nevezés érkezett a Withoutaboxon, a kölni székhelyű Reelport 264 nevezést prezentált és 315 rövidfilm érkezett a fesztivál saját BuShonline felületén! Mostantól tehát az előzsűrin a sor, június közepén pedig a szokásoknak megfelelően kihírdetjük majd a jubileumi fesztivál versenyprogramját! 

2014. May. 13. 10:13

MÁJUSI ESŐ (aranyér)

A legutóbbi hírlevelünkben említett márciusi szlovén találkozó legfőbb eredménye természetesen a rengeteg információ volt a következő 7 éves EU ciklusról, azonban egy portugál kapcsolatnak köszönhetően májusban meghívták Vízkeleti Dánielt Amarantéba, hogy személyesen legyen jelen, a Szörnyetegek című alkotásának versenybemutatóján! Másik pedig egy újabb film projekt, a tavalyi Blind Diary mintájára, mely előreláthatólag jövőre kerül majd megrendezésre! Az EU csatlakozás 10. évfordulójára szervezett nemzetközi konferencia szüneteiben a néhány évvel ezelőtti „We are Europeans!?” filmverseny alkotásaival színesítették a programot! Bizonyára sokan hallottátok már, hogy hosszú évek óta tartó súlyos küzdelem után április elején végleg bezárt a Vörösmarty mozi, ahol az elmúlt 6 évben rendeztük a rövidfilmfesztivált! Rengeteg szép emlék, csodás pillanatok, melyekre egy perces néma vigyázzal és egy 2009-es francia vendégünk fotósorozatával szeretnénk emlékezni! Körbenéztünk a lehetőségekről a városban, elöljáróban annyit, hogy a Bálna, a BMC, a Puskin mozi és a Corvin tető is a palettán, mire a versenyprogram kiderül, biztosan tudjuk majd a helyszínt is. Végül egy széljegyzet: megjelenési lehetőségek a 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál katalógusában. Végül, de utolsósorban várjuk 1%-os felajánlásaitokat, köszönjük!

2014. Apr. 10. 15:22

HRABAL HABBAL DÍJKIOSZTÓ AZ A38 HAJÓN

A tavalyi évben a Bohumil Hrabal centenáriumra, a budapesti Cseh Centrum és a BuSho Rövidfilm Fesztivál összefogásában meghirdetett, Hrabal Habbal elnevezésű rövidfilm felhívásra összesen 30 nevezés érkezett a világ minden tájáról! Minden bizonnyal komoly fejtörést okozott a nemzetközi zsűrinek kiválasztani a díjazottakat, melynek tagjai voltak: Ivo Krobot --- cseh színházi rendező, M. Tóth Géza --- Oscar-díj jelölt filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora és Varga György --- műfordító, a Visegrádi Alap igazgató helyettese. A Staropramen által felajánlott 1000,- euro fődíj mellett további értékes nyereményeket vehetnek majd át a díjazottak, úgymint egy Prágai hétvége 2 fő részére vagy épp Hrabal könyv- és sörcsomagok. Az előzmények alapján izgalmas díjkiosztó gálára van kilátás, április 12-én este hattól az A38 hajón, ahol a filmbemutatók mellett multimédia előadás, kiállítás és koncert is megrendezésre kerül majd! 

Tovább >>
2014. Mar. 21. 15:29

TAVASZI HADJÁRAT

Euroshorts zsűrizést követően, februárban ismét meghívást kaptunk Tamperébe, melynek sajnos ezúttal nem tudtunk eleget tenni, pedig legutóbb jelen voltunk, amikor a Csicska EFA jelölést kapott. Aztán, mint utólag kiderült ezúttal Szabó Simon, Fal című munkája kapta meg az egyik legrangosabb kisfilmes jelölést, melyhez ezúton is gratulálunk és nagyon szurkolunk a sikeres  folytatáshoz! Márciusban másodszor vetítünk animációs filmeket a The Animation Chamberen Dubaiban, aztán április első hetében Simonyi Balázzsal közösen próbáljuk majd meghódítani Lille közönségét. Előtte részt veszünk az idén már nemzetközi programot felvonultató Friss Hús Rövidfilm Fesztiválon, egy hétfő délután felbukkanunk egy MOME előadáson és persze a Hrabal centenárium program sorozat eseményein! Március elején részt vettünk egy EU konferencián Szlovénában, melyre egy hálózat építésének alapkőletételére összesen 16 civil szervezet kapott meghívást és reményeink szerint ez csak „kezdete volt egy csodás barátságnak” J Továbbra is várjuk 1%-os felajánlásaitokat, köszönjük!

2014. Jan. 9. 15:33

BUÉK MIX: HRABAL & SPOT & POSTER

A tavalyi év utolsó napján lejárt a Hrabal Habbal elnevezésű rövidfilm felhívásunk beküldési határideje és örömmel vettük, hogy amint az a listán látható, összesen 30 nevezés érkezett! Minden kategóriában (fikció, animáció, kísérleti, dokumentum és zenei klip), a világ minden tájáról érkeztek nevezések, ezért minden bizonnyal komoly fejtörést okoz majd a nemzetközi zsűrinek kiválasztani a díjazottakat. Az 1000,- euro fődíj mellett további értékes nyeremények kerülnek majd kiosztásra, az előzmények alapján bizonyosan roppant izgalmas díjkiosztó gálán márciusban, ahol a filmbemutatók mellett további érdekes programok kerülnek majd megrendezésre! Ugyanakkor a tavalyi nagy siker után ismét spot- és plakátversenyt hirdetünk, melynek során a megadott tematikákban 30 másodperces és egyperces rövidfilmeket valamint plakátokat várunk. Mindenki nevezhet ismét kortól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül, tehát kíváncsiak vagyunk véleményetekre a világ minden szegletéből! Az első 3 helyezett valamennyi kategóriában a 8. GomBuSho egy hetes összművészeti nyári workshopon történő térítésmentes részvételt nyerhet és természetesen az összes beküldött alkotást levetítjük és kiállítjuk a 10. BuSho Fesztiválon!

2013. Dec. 5. 15:37

ÚJRA LEHET NEVEZNI A BUSHORA

2013 decemberében megkezdődik a nevezés a jubileumi 10. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra, melynek felhívásában, szabályzatában, mint mindig, ezúttal is apróbb módosításokat vezettünk be. Az, hogy kizárólag online nevezéseket fogadunk nem újdonság, viszont mostantól a nevezési lapot sem kell kinyomtatni és aláírni, tehát megszűntettünk minden postaköltséget. Nevezni továbbra is a megszokott kategóriákban lehet, azaz 30 percnél rövidebb fikciós, animációs és kísérleti filmeket várunk, melyek 2012. január 1. után készültek! Kérünk minden alkotót, hogy olvassa el a szabályzatot a nevezés feltöltése előtt, nevezze el filmjét az ott feltüntetettek szerint és lehetőség szerint tartsa be a határokat, úgy, mint hossz, képméret, filmméret, szinopszis hossza ésígytovábbá köszönettel várjuk a nevezéseket! Hamarosan megnyílnak további platformok is, mint a Reelport vagy a Festhome...

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!