Hírek

2015. Dec. 1. 09:36

12. BUSHO: KEZDŐDIK!

Amint azt már a BuSho rajongók a hosszú évek alatt megszokhatták, ha december 1, akkor az archívummal lezárjuk az aktuális esztendőt majd megkezdődik a nevezés a következő szezonra és ezúttal sincs ez másképp. A szokásos apróbb módosításokat követően a szabályzatban valamint a nevezések technikai paramétereiben tehát várjuk a 2014. január 1. után készült 30 percnél rövidebb fikciós, animációs és kísérleti alkotásokat a világ minden tájáról. A frissített saját platform mellett –melyen a tavalyi szezonban első alkalommal a legtöbb nevezés érkezett hozzánk– további lehetőségekkel bővültünk, mint például az alább részletesen bemutatkozó SFC azaz Short Film Connection! A legfontosabb időpontokat pedig felsoroltuk a weboldalon is a következőképpen:

ONLINE NEVEZÉSI PLATFORM NYITÁS: DECEMBER 1.

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: ÁPRILIS 30.

ELŐZSŰRI HATÁRIDŐ: MÁJUS 15.

VERSENYPROGRAM KIHIRDETÉSE: JÚNIUS 15.

VETÍTÉSI KÓPIÁK BEKÜLDÉSE: JÚLIUS 15.

VENDÉG AKKREDITÁCIÓS HATÁRIDŐ: AUGUSZTUS 1.

SAJTÓ AKKREDITÁCIÓS HATÁRIDŐ: AUGUSZTUS 30.

Tovább >>
2015. Dec. 1. 09:33

IRÁNY A BARLAN-GOMBA

Vége lett a hosszúra nyúlt Indián nyárnak, végérvényesen itt a tél, amely egyrészt a visszavonulás, másrészt a tervezés, egyébként pedig az újjászületés fázisa nálunk! December 1-én ugyanis megkezdődik a nevezés a 12. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra, azonban egy kis visszatekintést engedjetek meg az előző fesztivál zárás óta eltelt időszakra, mert történt egy s más. A vendégek még Budapesten voltak, amikor mi már a Gombolyagi Búcsúban vettünk részt 6-án, majd 7-én pedig egy kiadós néhány órás pihenést követően kisebb delegáció utazott Portugáliába, a 2. ESFA rövidfilm fesztiválra és az azt megelőző TRAILER workshopra. Újabb rövid pihenést követően második alkalommal delegáltunk gyerekeket az 53. Horvát Diákfilmszemlére, melynek idén Rijeka adott otthont, majd következett a Sedicicorto Rövidfilm Fesztivál zsűrizése. Nem mellesleg Forliban egyúttal az Euroshort Fesztivál Hálózat első hivatalos találkozója is zajlott, mely sok próbálkozás és rengeteg esztendő után az első valóban működő ilyen jellegű próbálkozásnak tűnik. Végül még következett volna egy Isztambuli és Izmiri fesztivál prezentáció, melyek közül az elsőt törölték a szervezők a másodikat mi halasztottuk a vérzivataros helyzet miatt. Most tehát nincs más hátra, mint előre avagy tizenkettedszer is induljon a bonszáj.

Tovább >>
2015. Dec. 1. 09:28

IRÁNY AZ ARCHÍVUMBA

Az utóbbi években már tradícióvá vált, hogy a fesztivált követően a legjobb alkotásokkal megkezdődik az önreklámozó fesztivál bemutatók és filmklubok sorozata valamint a lezajlott fesztivál anyagainak a feldolgozása. Első körben mindig a referenciafüzetnek veselkedünk neki, mert ezt a támogatások elszámolásánál rögtön használni tudjuk, majd következnek a vizuális csemegék. A fotóalbum összeállítása még a kisebb feladvány (melyet a frissített poszterekkel együtt a BuShovízióban találhattok) azonban az éves werkfilm már egy kicsit több zűrzavarral jár, de aztán mindig nagy örömmel tálaljuk az érdeklődőknek. Idén még egy linkkel bővült az archívum, még pedig az első alkalommal létrehozott BuSho News hasábjaival, melyeket apróbb hibáival együtt büszkén nyújtunk át nektek, most legalább tudjuk, hogy pontosan mi a teendő. És ha már veszitek a fáradtságot, akkor érdemes ellátogatni mindkét jutub csenelünkre, a BuSho oldalon megtekinthető valamennyi spot és még sokan mások, a workshopska channel pedig mindkét éves alkotótáborunk valamennyi szösszenetét tartalmazza. Nem mellékesen megjegyzem jövőre 10. alkalommal rendezzük meg a GomBuSho tábort június végén, szerintem jelentkezz most vagy menekülj, amíg nem késő :) HevFán!

Tovább >>
2015. Sep. 7. 11:19

11. BUSHO: A KAMASZ SZERELEM GYŐZEDELMESKEDETT!

Egy magának való fickó találkozása a kamasz szerelemmel, vagyis a Francois Bierry rendezte francia Solo Rex nyerte a 11. BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, az Arany Busho-t szombat este. Az Ezüst Busho a 90 Degrees North című filmé lett, a maró szatírában a modern német ember szabálykövetése elé tart görbe tükröt rendezője, Detsky Graffam. A Bronz Busho díjat pedig a holland Thomas Baerten és Wim Geudens három testvér különös viszonyát bemutató alkotása, a De Smet érdemelte ki. 

Szombat este a Puskin moziban tartott díjátadón a nemzetközi zsűri így indokolta a Solo Rex győzelmét: „A film ragyogóan ábrázolja egy lecsúszott férfi átalakulásának történetét, aki váratlanul új célt talál életében: régi trükkjei alkalmazásával örömöt hozni egy ártatlan serdülő életébe.”

A 90 Degrees North című rövidfilmben öltönyös férfiak esnek csapdába egy Isten háta mögötti gyalogátkelőhelyen, ahol, mint kiderül, a piros lámpán átmenni szó szerint halálos vétek. Detsky Graffam filmjét a zsűri így értékelte: „Az alkotók górcső alá veszik a modern társadalom kontrollrendszerének összeomlását, és időszerű figyelmeztetést adnak arra vonatkozóan, hogy még a német precizitásnak is megvan a maga Achilles-sarka.” 

A zsűri szerint a Bronz Busho nyertes holland De Smet „Aprólékosan kidolgozott, a dramaturgiai eszközökkel takarékosan bánó, a humor és az emberiesség nyelvén szóló forgatókönyve három agglegény hétköznapjaiba enged bepillantást nyernünk, akiknek az életét váratlanul megzavarja egy betolakodó.”  A korábban már több nemzetközi fesztiválról is díjjal távozó alkotásban a három De Smet-testvér közül ketten olyannyira elégedettek szimbiózisra épülő életvitelükkel, hogy készek bármit megtenni annak fenntartásáért.

Tovább >>
2015. Aug. 27. 13:09

11. BUSHO: TIZENEGYES

Szeptember első hetében kezdetét veszi a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál második évtizede, az elmúlt egy évtizedben pedig –a technikai fejlődéssel egyenesen arányosan– hihetetlen változásokon ment keresztül a rendezvény. Az utóbbi néhány esztendőben azonban stabilizálódott és évről évre sikerült hozni azt a megbízható színvonalat, melyet a kezdetekkor megcéloztak a szervezők, rendre 1000 rövidfilm feletti nevezéssel, rengeteg partnerfesztivállal, külföldi prezentációkkal és nemzetközi szinten is kiemelkedő, minőségi rövidfilmekkel.

A 11. alkalommal meghirdetett felhívásra tehát első alkalommal a korábban a BuSho fesztivál által fejlesztett nevezési platformra érkezett a legtöbb, szám szerint 296 darab nevezés, majd végül 1189 rövidfilm érkezett 77 országból, melyet az ismét 6 tagú előzsűri – Rimóczi László, Mester Ákos, Csüllög Edina, Dér Asia, Orosz Annaida, Patrovits Tamás összeállításban – majd 3 hónapon keresztül mustrált. Közülük végül 69 alkotás került a versenyprogramba, mintegy 28 országból, az európai nagyok mellett olyan különleges helyekről, mint Azerbajdzsán, Bahrein, Kína, Irán, Málta vagy Tajvan. Az összes nevezéskor legtöbb filmet beküldő 3 ország képviselteti magát a legtöbb alkotással a versenyben is (spanyol, német, magyar), a hazai pálya előnyét kihasználva a magyar filmekkel az élen, bár a bundázás gyanúját gyorsan ellensúlyozza az egyik előzsűri véleménye, Csüllög Edina, Észtországban élő és alkotó filmrendező: "Azt hiszem ez egy kiemelkedő év a magyar rövidfilmek számára, hiszen nem láttam ennyi jó filmet tőlük az utóbbi években. A válogatás pedig összességében valahogy könnyebbnek tűnt, persze lehet, hogy azért, mert igazi gyöngyszemeket kerestem!"

 

Tovább >>
2015. Jul. 24. 23:51

11. BUSHO: MEGKEZDŐDIK A HAJRÁ!

Szinte hihetetlen, de igaz, hogy az új online beküldési rendszerben –melyben automatikusan zöld pipa lesz a piros ikszből, ha beküldi valaki a vetítési kópiáját– a verseny és az információs filmek kivétel nélkül beérkeztek a határidőre, ugyanakkor a magyarokról ugyanezt sajnos nem tudjuk elmondani! De természetesen Pató Pálra és az ősi latin mondásra tekintettel (miszerint türelem – tornaterem) mindenkit megpróbálunk elérni, hátha éppen „ki tud tovább a víz alatt maradni” versenyen vesz részt a Balatonon és nehogy önhibáján kívül lemaradjon a Sóról! Tehát alább fogadjátok szeretettel az blokkonkénti beosztását valamennyi szekciónak (kivéve persze a későkét) a vetítés pontos helyével és időpontjával!

Nem szeretnénk lelőni minden poént az idei fesztivállal kapcsolatban, azt majd szokás szerint az utolsó augusztusi hétvégén tesszük, azonban elöljáróban néhány csemegéznivaló információ. A szokásos 3 fődíj, 7 kategória díj és 2 különdíj mellett ismét újabb díjakkal bővült a fesztivál, még pedig nem is akármilyen díjakkal! A Médiatanács jóvoltából 2 nagyon értékes díjat fogunk kiosztani a legjobb magyar kisjáték és a legjobb magyar animációs alkotásnak! A Sziget Kft. felajánlása hetijegy 3 fős mini stáb részére stage pass forgatási engedéllyel 2016-ra, valamint az amerikai InkTyp forgatókönyv fejlesztési díjai.

A szokásos versenyprogram, információs vetítések, magyar panoráma mellett ezúttal is lesz több kísérőprogramunk a koncertek és az egyéb programok mellett ötödik alkalommal vetítjük Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának valamennyi jelöltjét! Ezen kívül a szokásos „IVF 4 seasons in 4 days” elnevezésű szekció a főtámogató Visegrádi Alap jóvoltából, a Hamburg Media School bemutatója és további filmes csemegék mellet első alkalommal mutatunk be egy nemzetközi dokumentumfilmes válogatást fesztivál szakértőnk, Simonyi Balázs összeállításában. Az akkreditált vendégek többek között Tajvanról, Izraelből érkeznek, de olasz, német, osztrák, észt, francia, szlovák, cseh alkotók is jelezték részvételi szándékukat, tehát nagyszerű fesztivál hangulatra számíthatunk ismét szeptember első hetében a Puskin moziban, a Rooftop Cinema Corvintetőn valamint a szokásos vidéki és határon túli helyszíneinken is!

Tovább >>
2015. Jul. 13. 15:23

Egy hét múlva bezár a bazár

Amint azt már korábban jeleztük mindenkinek, július 20-án lejár a határideje a vetítési kópiák beküldésének valamint a fesztiválra történő akkreditációnak, amennyiben személyesen szeretnétek részt venni az eseményen: https://busho.hu/en/core/index/accreditation

Az alábbi linken megtekinthetitek az eddig beérkezett és/vagy be nem érkezett filmek listáját:

https://direct.server.busho.hu/entry/arrivedScreening

Amennyiben nem érkeznek meg a határidőre a filmek, úgy az információs programból fogjuk pótolni a hiányzókat! Ha pedig valakinek a versenyfilmesek közül továbbra is online elérhető a teljes alkotása, úgy azt a szabályzat értelmében szintén átsorolhatjuk másik kategóriába. Időközben elkészítettük a versenyprogram blokkonkénti beosztását is! További hűs nyarat mindenkinek, reméljük találkozunk szeptember első hetében!

Tovább >>
2015. Jun. 18. 12:41

BEVÁLOGATOTT ALKOTÓK FIGYELEM!!!

Ezúton szeretnénk kérni az alábbi a linkeken található alkotókat, hogy a következő paraméterek szerint küldjék be vetítési kópiájukat legkésőbb július 20-ig. Amennyiben eddig az időpontig nem érkezik meg a film, úgy a versenyprogramban az információból helyettesítjük őket, a többiek pedig egyszerűen kimaradnak. 

Vetítési kópia formátuma: Frame rate 25 or 50 fps / resolution: 1920x1080 / codec h264 mov or mp4 / maximum bitrate 50 MBit / 48 kHz 16 bit stereo / ENGLISH SUBTITLES (BURNED IN - NOT OPTIONAL) 

Háromféle módon küldhetitek be az alkotást: 
1. töltsd fel a BuSho ftp-re, maximum 1 Gb méretben (ha ezt választod, küldjük a belépőt), 
2. küldd el Wetransferrel maximum 2 Gb méretben  az entry@busho.hu -ra
3. küldj egy saját letölthető linket maximum 4 Gb méretig. 

Határidő: 2015. július 20. 

Kérünk benneteket, hogy legyetek szívesek leellenőrizni a listában szereplő adatokat, és küldjetek egy webcímet a filmhez, melyet nyilvánosságra hozhatunk majd a katalógusban! A nyomdai zárás előtt el fogjuk küldeni nektek a katalógus kivonatát, melyben leellenőrizhetitek majd a filmhez tartozó képet, szinopszist is, amelyeket szintén várunk, ha még nem küldtetek. Külön kérjük a magyar alkotókat, hogy külön szíveskedjenek elküldeni a magyar és az angol szinopszist is a filmjükhöz, mert ez évről évre visszatérő probléma és nem tudjuk kitalálni a gondolataitokat. 
A listákon szereplő alkotások kiválaszthatják a következő helyről a nekik tetsző Official Selection logót. 
Amennyiben szeretnétek személyesen részt venni a fesztiválon azt szintén a következő egy hónapban jelezhetitek az akkreditációs oldalon tehát július 20-ig.

Tovább >>
2015. Jun. 18. 12:38

11. BUSHO VERSENYPROGRAM 2015

A nevezések zárásakor a statisztikák közel 1200 rövidfilmet mutattak majd 80 országból, melyet a 6 tagú előzsűri 3 hónapon keresztül mustrált. Közülük végül 68 alkotás került a versenyprogramba, mintegy 28 országból, az európai nagyok mellett olyan különleges helyekről, mint Azerbajdzsán, Bahrein, Kína, Irán, Málta vagy Tajvan. Az összes nevezéskor legtöbb filmet beküldő 3 ország képviselteti magát a legtöbb alkotással a versenyben is, a hazai pálya előnyét kihasználva a magyar filmekkel az élen, bár a bundázás gyanúját gyorsan ellensúlyozza az egyik előzsűri véleménye, Csüllög Edina, Észtországban élő és alkotó filmrendező...

Tovább >>
2015. May. 7. 16:23

A 11. BUSHO NEVEZÉSI STATISZTIKÁI

A 11. alkalommal meghirdetett felhívásra tehát első alkalommal a BuShonline nevezési platformra érkezett a legtöbb, szám szerint 296 darab nevezés, a német Reelporton 280, míg a rohamosan növekvő tendenciát mutató Filmfreeway 227 beérkezett rövidet számlált. Ezek után következik a DataSheets elnevezésű lista 145 filmmel, mely csupán néhány ügynökség, mint például a német Aug&Ohr vagy a spanyol Freak Cinema alkotásait tartalmazza, amely listára még visszatérünk majd. A ClickForFest 69, a Movibeta 51, a Festhome 50, végül az Uptofest 25 nevezéssel járult hozzá az idei végeredményhez, miszerint a 11. BuSho fesztiválra érkezett nevezések összesen: 1143, mely kísértetiesen egyezik a tavalyi nevezések mennyiségével. 

Tovább >>
2015. May. 7. 16:13

AMARANTE VISSZAVÁR

A tavaly májusi debütálásunkat követően, amikor Vízkeleti Dániel prezentálta személyesen Szörnyetegek című filmjét az észak Portugál kisvárosban Amarantéban, ősszel egy hetes workshopon vettünk részt a Casa de Juventude elnevezésű ifjúsági központban. Idén pedig folytatódik az együttműködés, még pedig 2 filmes vonatkozású rendezvényen. Ismét májusban kerül megrendezésre a FLIP animációs fesztivál, ahol egy tavalyi BuSho válogatást vetítenek majd, ősszel pedig következik az újabb vizit: A tavaly közreműködésünkkel beindított ESFA (European ShortFilm Festival Amarante) második kiadásával párhozamosan zajlik majd a "TRAILER: rövidfilmek, fiatalos üzenetek" ifjúsági csereprogram előmozdítja a szolidaritás, kölcsönös megértés és az európai polgárság eszméinek terjedését a nem formális oktatás módszertanának segítségével, egy kihívásokkal teli hét keretén belül, ahol a résztvevők a mozgókép és egyéb multimédiás eszközök világát ismerhetik meg részletesebben. A projekt négy ország (Portugália, Magyarország, Spanyolország és Dánia) közös együttműködésének gyümölcse és 2015. szeptemberében mintegy 20 résztvevővel, a spanyolországi Amarantéban fog zajlani, a résztvevők 18-25 év közötti fiatalok (5 résztvevő országonként), akiket a tábor 10 napja alatt 4, az országok által delegált ifjúságsegítő kísér. Tehát a 11. BuSho Fesztivált követő héten vállalkozó kedvű tehetségekkel rögtön irány Portugália!

2015. Apr. 29. 08:50

BUSHO NEVEZÉSEK 2015

Amúgy Stallonésan túl vagyunk a csúcson avagy az első évtizeden és az újrakezdés örömére ismét sikerült átlépni az ezer azaz 1000 nevezésen…  A modernkor kihívásainak megfelelően beindított online platformok történetében első alkalommal a saját magunk által generált BuSho nevezési felületen érkezett a legtöbb nevezés, aztán a német precíziós műszerként működő Reelport majd a Filmfreeway produkált kiemelkedőt. A többiek az úgynevezett futottak még kategóriáan szorgoskodtak össze további párszáz alkotást, tehát a március elején indított előzsűri végleges listából dolgozhat tovább. Az előválógató csapat egyébként szinte változatlan, a Rimóczi Laczi, Mag Pista duóhoz csatlakozott programigazgatónk Mester Ákos, a távolból szűrő Csüllög Edinához egy régi-új visszatérő BuSho csapattag Dér Asia, az animator szekció pedig továbbra is a Primanima vezérkar, azaz a Patrovits Tamás – Orosz Annaida duó. A további menetrend a korábban bevezetett május 31-én záruló előszelektálást követő június 20-án hirdetünk majd verseny- és egyéb vetítési programot. Részletes statisztikák hamarosan, addig pedig keresztujjak :) .

2015. Apr. 29. 08:46

INNER SUN – FILMES KURZUS TÍMÁR PÉTERREL

Kezdő akadálymentesített filmes kurzus Tímár Péterrel!
Gyakorlatorientált filmes kurzus kezdőknek, filmrajongóknak, május 30-tól, 6 hétvégén keresztül a szakma alapjainak megismerésén kívül a résztvevők együtt forgatnak Péterrel ott, ahol ő is forgatta a Vakvagányok című, első magyar akadálymentesített filmjét. Kedvezményes áron, valamint diákoknak extra kedvezménnyel!

Tovább >>
2015. Apr. 3. 10:01

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: ÁPRILIS 15!

Két hét múlva lejár a határideje a decemberben megkezdett nevezésnek a 11. Fesztiválra, addig még lehetőség van a nevezési platformok bármelyikén beküldeni alkotásotokat, azután már csak dupla nevezési díjért lehet nevezni kizárólag a BuSho megújult online felületén.

Tovább…

2015. Apr. 3. 09:56

7. SPOT & POSTER

Március 31-én lejárt a határideje a 7. Spot&Poster felhívásnak, melyre főként a témában megrendezett nagyváradi workshopnak köszönhetően, rengeteg pályamunka érkezett. A felhívásban közétett szokásos inspirációs esszé mellett Patrovits Tamás szakmai igazgató kihívása a résztvevők számára az volt, hogy az 50-es években kiadott „Jó egészség falun, tanyán” című könyv oldalaiból látatlanban húzhattak a résztvevők egy-egy oldalt, mely a készülő alkotás alapját adta! Hamarosan megkezdődik a beküldött anyagok feldolgozása és kiderül, hogy kik nyerik az ingyenes részvételt az egyhetes nyári 9. GomBuSho összművészeti workshopra! Hajrá!

2015. Apr. 3. 09:53

SZÁVA PARTY

A tavaly novemberben Budapesten elindult “Under The Moon” nemzetközi ifjúsági filmprojektre verbuvált Magyar csapat első külföldi útja a szlovén Száva parti kisvárosba Trbovljébe vezetett! Ezen a rendezvényen már konkrétan az időközben megszületett filmterveket kellett prezentálni, melyek közül kiválasztásra kerültek azok, melyeket végül minden résztvevőnek a nyári belgrádi záróeseményre kell majd leforgatnia! Az öt fős magyar csapat kitett magáért és kiváló előadásaikkal és a magyar esttel tették emlékezetessé a túrát. Az említett finálé egyébként a 10. Youth Media Summit keretein belül kerül majd megrendezésre Július végén a Szerb fővárosban!

2015. Mar. 30. 12:38

MECAL AZ ESZEM

A barcelonai Mecal fesztivál igazgatójával, Roberto Barruecoval még 2 éve Gdanksban találkoztam, aztán tavaly meghívtam a 10. BuSho zsűrijébe, most pedig visszahívott és a nemzetközi zsűriben egy spanyol és egy panamai hölggyel kaptunk helyet, ez volt tehát a nagy katalán fesztivál panama J Meglepetésre az indulás előtti napokban derült ki, hogy a fesztiválra, nem csak a versenyben szereplő alkotókat hívják meg, hanem mindenkit, akinek szerepel az alkotása a programban, mivel pedig egy magyar rövidfilm kollekciót is küldtem nekik, így aztán 2 nappal érkezésem után csatlakozott egy kisebb delegáció otthonról.

Folytatás

2015. Feb. 20. 09:20

TÉLI ÁLOM ZENE RACKÁKKAL

Ferenczi György és a Rackajam új lemezét, melyet néhány héttel az itt látható 10. BuSho fesztivál megnyitó koncertet követően Nashville-ben rögzítettek a fiúk, a szakemberek máris „a magyar könnyűzenetörténet legjobban megszólaló albumaként” tartják számon! A Rackák mertek nagyot gondolni: kipróbálták, hogy különleges, formabontó, vad, magyar zenéjük hogyan működik abban a városban, ahonnan a rock and roll is elindult, itt vannak a világ legjobb stúdiói, itt van az amerikai zenei világ központja. Köszönjük és várunk a 11. BuSho fesztiválon J Ugyanitt láthatjátok, amit Fonóban tartott januári lemezbemutató koncerten forgatott velük a Promontor tévé: Régi vágya valósult meg a Rackajam zenekarnak tavaly ősszel, amikor egy turné kapcsán eljutottak a nashville-i hangstúdióba, hogy ott rögzítsék új lemezüket. Élményeikről mesélnek az együttes tagja és hallhatjuk a fergeteges végeredményt is a koncerten. És ez még nem minden! Hosszú évek óta törtük a fejünket, hogy hogyan tudnánk kedvenc zenéinket a BuSho kedvelő, tehát rövidfilmszerető kollégákkal megosztani, most erre is megszületett a megoldás, az oldalon található 3 lejátszási lista formájában! Hevfán!

2015. Feb. 2. 13:47

2015-BEN: 7. SPOT&POSTER - 9. GOMBUSHO -11. BUSHO

Idén is folytatjuk a BuSho fesztivál mellett azokat a workshopokat, melyeket már évek óta rendszeresen megrendezünk, tehát a téli Spot&Poster workshopunkat Nagyváradon valamint a nyári ősszbűvészeti csoportterápiát Gombolyagon. Az előbbire már csak a napokban van lehetőség jelentkezni, de természetesen mindenkitől várjuk az alkotásokat március végéig, függetlenül attól, hogy részt vett a workshopon avagy sem! A nyári táborunkra is lehet jelentkezni! A temérdek teendő mellett végre eljutottunk odáig, hogy felkerültek a tavalyi Spot&Poster, a GomBuSho valamint a "Film-Színház-Muzsikálás" projekt alkotásai a workshopska csatornára, reméljük, hogy jó szórakozást kívánunk hozzájuk, de még nem biztos!

2015. Feb. 2. 13:28

EFA ÖTÖDIK ALKALOMMAL A BUSHO FESZTIVÁLON

Az Európai Film Akadémia berlini központjából nagy örömünkre ismét megkaptuk a felkérést, így 2015-ben Magyarországon ismét kizárólag a BuSho Fesztiválon tekintheti meg majd a nagyközönség, az előző esztendő valamennyi jelöltjét a rövidfilmes kategóriában! A közelmúlt bővelkedett magyar sikerekben is a kategóriában, hiszen gyors egymásutánban először Szimler Bálint: Itt vagyok, majd Till Attila: Csicska című filmje után tavaly Szabó Simon: Fal című munkája kapott EFA jelölést Tamperében! Aztán elérkezett a döntő pillanat: A 27. Európai Film Akadémia díjait December 13-án osztották ki Rigában, ahol minden alkotás képviseltette magát és részt vettek az eseményen az Akadémia tagjai, a filmkészítők, jöltek és későbbi győztesek, mint a rövidfilm kategória abszolút győztese Una Gunjak, a The Chicken című filmjével. A következő linken található füzet tartalmazza valamennyi jelölt adatait és remélhetőleg mindegyikük részt vehet majd az idei SHORT MATTERS turnén...

2015. Feb. 2. 13:26

FOLYTATJUK A HOLDALATTIN

A két évvel ezelőtti nagy sikerű "Blind Diary" nemzetközi filmworkshop folytatásaként, tavaly novemberben elindult a legújabb kezdeményezés "Under The Moon" címmel! A Magyar csapaton kívül, a korábbi résztvevő Szlovén és Szerb fiatalokból álló csapathoz most csatlakozott a Horvát delegáció is. November elején Budapesten rendeztük a megnyitó találkozót, ahol első sorban vázoltuk a résztvevőknek, hogy mi a célja a kezdeményezésnek! Valamennyi csapat 5 főből áll és idei első külföldi utunk a szlovén Száva parti kisvárosba Trbovljébe vezet majd, ahol máris itt a folytatás. Ezen a rendezvényen már konkrétan az időközben megszületett filmtervek közül kiválasztásra kerülnek majd azok, melyeket végül minden résztvevőnek a nyári belgrádi záróeseményre kell majd leforgatnia! Az említett finálé egyébként a 10th Youth Media Summit keretein belül kerül majd megrendezésre a Szerb fővárosban, melyre pedig egy "Danube Peace Boat" nevű kultúrhajóval jutnak majd el különböző delegációk Bécsből, földrajz tudorok már kitalálhatták, természetesen Budapesten keresztül...

2014. Dec. 1. 15:06

ÚJ ÉVTIZED KEZDŐDIK A BUSHO FESZTIVÁLON

A 2014-ben tizedik alkalommal megrendezett BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált követően máris itt a folytatás és decemberben megkezdődik a nevezés a 11. Fesztiválra, melynek felhívásában, szabályzatában, ezúttal is apróbb módosításokat vezettünk be. A korábbi években sikerrel beindított nevezési platformok mellett megújult a BuSho saját online nevezési felülete, mely megkönnyítheti a későbbi adminisztrációs terheket. Továbbra is kizárólag online nevezéseket fogadunk, sőt tavaly óta a nevezési lapot sem kell kinyomtatni és aláírni, tehát megszűntettünk minden postaköltséget. Nevezni továbbra is a megszokott kategóriákban lehet, azaz 30 percnél rövidebb fikciós, animációs és kísérleti filmeket várunk, melyek 2013. január 1. után készültek! Kérünk minden alkotót, hogy olvassa el a szabályzatot a nevezés feltöltése előtt, nevezze el filmjét az ott feltüntetettek szerint és lehetőség szerint tartsa be a határokat, úgy, mint hossz, képméret, filmméret, fájltípus, szinopszis hossza ésatöbbi! Akinek gondot okoz a megfelelő formátum létrehozása, azoknak beillesztettünk egy fájl konvertálót a weboldalra és reméljük ezek után senkinek nem okoz majd problémát a nevezés beküldése! 

Tovább >>

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!