Hírek

2009. Dec. 2. 18:00

BUSHO: MINŐSÍTETT MŰVÉSZETI FESZTIVÁL

A Magyar Fesztivál Szövetség által létrehozott és fesztiválokat minősítő Szakmai Intéző Bizottság (SZIB) döntése alapján 2009. december 2-án a Magyar Művelődési Intézetben, a Magyar Fesztivál Regisztráció és Minősítési Program Szakmai Konferencián Bollók Csaba és Gábeli Tamás átvette a minősített művészeti fesztivál cím használatára jogosító oklevelet. Az eljárás eredményeképpen a SZIB országosan hetven fesztivált minősített 3 különböző kategóriában, konkrétan 25 művészeti, 25 folklór és 20 gasztronómiai fesztivált nyilvánított minősített fesztiválnak. Köszönjük!

2009. Nov. 25. 18:02

PARTNERFESZTIVÁLOKON JÁRTUNK

A csehországi Brno16 fesztivál nem okozott meglepetést, hisz ugyanúgy, mint ők nálunk, mi is évek óta vendégeskedünk morvaországban és minden esztendőben a megszokott helyszíneken, programokkal és magas színvonalon zajlanak az események! A szicíliai Siracusában megtartott A.RE.S fesztivál szervezésében már akadtak hiányosságok, de csodálatos helyszín, Ortigia (ahol többek között Tornatore forgatta a Malénát) feledtette az apróbb lebonyolítási bakikat, azonban ezúttal nem sikerült díjjal hazatérnünk. Mindent felülmúlt azonban a Cornwall-i mustra, mely kiválóan szervezett nemzetközi seregszemle volt, ahol a hazai filmek versenyének zsűrijében vettünk részt és nagy sikerrel prezentáltuk az idei BuSho díjnyertes alkotásait. Egyik főmunkatársunk Görögh Ferenc transzlator, aki részt vett az eseményen így fogalmazott: „A fesztivál egy remekül szervezett esemény egy kiváló helyszínen, és a rendelkezésükre álló technikai és szakmai háttérrel csupán bővíteniük kellene a külföldi filmek repertoárját, ezáltal nagyobb népszerűségre és több figyelemre tehetnének szert a nemzetközi porondon is.” És amiről még nem ejtettünk szót, még korábban járt a krakkói fesztiválon, az előzsűri oszlopos tagja Gergely Zoltán, aki szintén élményekkel gazdagon tért haza!

2009. Nov. 11. 18:04

MERCI BEAUCOUP LIKA! KÖSZÖNJÜK ILDIKÓ!

Az 5. BuSho referenciafüzetének összeállítása során az előző évekhez hasonlóan most is megkértük a fesztivál vendégeit, hogy aki csinált képeket, az legyen szíves megosztani velünk azokat. A rengeteg visszajelzés között a francia páros hölgytagja, Lika Banshoya reagált elsők közt és jelezte, hogy ő már készített egy albumot a facebook-on, amikor megláttam azonnal továbbítottam a Vörösmarty mozi vezetősége felé a linket, akik szintén leültek: „…köszönettel megkaptam a küldött anyagot. Imádom ezt a Hölgyeményt ismeretlenül is, nem is tudtam, hogy ilyen érdekes egy mozink van :-)) A képes memento mellett még egy hölgynek szeretnék köszönetet mondani a zsűri beszámolóért, mert Enyedi Ildi olyan pontosan világított rá a fesztivál lényegére, hogy ezentúl pályázataink fejléceként szeretnénk használni az idézetet, hátha lassan valóban sikerülhet elhitetni azt, hogy szükség van a fesztiválra…

2009. Oct. 12. 18:05

INDUL A BUSHO VÁNDORÚTRA

Az 5. BuSho fesztivál után minden eddiginél nagyobb számú felkérés zúdult ránk, elsősorban a külföldi fesztiválok, filmklubok és workshopok felől. Ezeket összevetve a már meglévő partnereinkkel, kezd körvonalazódni a fesztivált népszerűsítő őszi bemutatók listája. Kezdésnek már le is zajlott a litván Tinklai fesztiválvalamint a görög Drama fesztivál, aztán visszatérünk a nyáron megismert és megszeretett Selmecbányára. Október közepén immár 5. alkalommal tartunk bemutatót Csehországban a jubileumi 50. Brno16 fesztiválon, majd következik az elmúlt 3 év leforgása alatt a 3. különböző szicíliai fesztivál másod ízben egy zsűr idelegálttal. Végül bemutatkozunk a nyári workshopon nálunk járt nagyváradi MAFF-on, a Cornwall-i ködös albionban és folyamatban vannak az egyeztetések további szervezetekkel, melyek azonban már átcsúsznak 2010-re.  

2009. Oct. 12. 13:07

ELKÉSZÜLT AZ ARES RÉSZLETES PROGRAMJA

Korábban már beszámoltunk róla, hogy egy vadonatúj művészeti fesztivált alapítottak ARES néven a szicíliai Siracusa óvárosában, mely október 22 és 26 között kerül megrendezésre! A BuSho fesztivál 2007-es Magma Fesztiválon történt debütálása, majd a tavalyi Marzamemi sikereket követően (ahol Szirmai Márton különdíjat kapott a Szalontüdőért), ezúttal harmadik alkalommal látogat a déli szigetre, hogy ezúttal is elkápráztassa az igencsak vájtszemű olasz közönséget. A nyáron elküldött felhívásunknak köszönhetően, rengeteg alkotás szerepelt már nálunk is korábban és úgy tűnik Szirmai Marcit már szívébe fogadta valamelyik Keresztapa, mert újra versenyprogramban van, ezúttal a Családi kör című animációjával.

2009. Oct. 12. 06:06

\"A VÖRÖS BIKA LESZÁLLT A VÁSZONRÓL\"

EURÓPA ELRABLÁSA – MAFF 2009, OKTÓBER 28-30  A nagyváradi MAFF (Metrion Animációs Filmfesztivál) rövid „post-it rajz-animáció” pályázatot hirdet diákok és fiatal animációsok számára, Európa elrablása címmel. A cím egyben a fesztivál és a pályázat témaköre is. A pályázatra beküldött alkotások a MAFF-on mutatjuk be a közönség számára. A legjobban sikerült animációkat szakmai zsűri bírálja el. A pályázatra a benevezési lappal együtt lehet elküldeni az animációkat, a pályázat szabályzata szerint. A pályázat beküldési határideje: 2009. október 22.

2009. Sep. 7. 20:34

AUSZTRÁL FILM NYERTE AZ 5. BUSHO FŐDÍJÁT

2009. szeptember 5-én, 19:00 órakor hirdették ki az 5. BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. A végig telt házzal zajló fesztiválon 94 versenyfilmet nézett végig az öttagú nemzetközi zsűri, melynek magyar tagja Enyedi Ildikó, filmrendező volt, aki így fogalmazott a döntés indoklásában: „A film egy gyermek lelkének nehezen megközelíthető mélységét tárja fel fegyelmezett, visszafogott és nagyon pontos érzékenységgel megfogalmazott filmnyelven.” Az Arany BuSho díjat, ami a szobor és az ajándékcsomag mellett az OKM 1000 eurós pénzdíjával is jár, az ausztrál René Hernandez nyerte az Alattunk a föld (The Ground Beneath) című filmjéért. Az Ezüst BuSho díjat a francia Clement Michel Bébi (Bebé) című filmje nyerte. Ebben a filmben egy átlagember megpróbáltatásait kísérhetjük végig 17 percen keresztül, aki lassan felismeri, hogy az apaság új dimenziókat nyit életében. A harmadik dobogós helyezésért járó Bronz BuSho díjat egy magyar alkotópáros kapta egy korábbi rövidfilmjéért, Gayer Zoltán és Molnár Péter Karusszel rítus című alkotásáért. További díjazottak itt!  

2009. Aug. 27. 20:36

SZEPTEMBER 1. 19:00 VÖRÖSMARTY MOZI!!!

A tavalyi nagy siker után ezúttal is a Vörösmarty mozi lesz a központi helyszíne a fesztiválnak és a szeptember 1-én este 19:00 órakor megrendezésre kerülő megnyitónak, melyet a tavalyi évben külföldi útja miatt távol maradt Bollók Csaba, filmrendező indít majd útjára. Ezt követően 4 napon keresztül a két teremben folyamatosan vetítik a nemzetközi rövidfilmeket, míg végül szeptember 5-én, szombaton este kihirdeti döntését a nemzetközi zsűri, melynek döntése alapján 3 fődíjat és 7 kategória díjat osztunk ki, a legjobbnak választott Arany BuSho díjjal pedig első alkalommal 1000,- euro pénzdíj jár. Az esti programok a DocuArt Kocsiszínben folytatódnak, a zsűri nyilvános konzultációja mellett, partnerfesztiválok legjobbjait, filmes műhelyek válogatásait és a versenyből kimaradt magyar alkotásokat tűzzük műsorra. Szeged, Szolnok és Szombathely mellett ezúttal az első határon túli helyszínnel bővült a sor: a Szerbiában lévő Magyarkanizsa, azon belül pedig Kultúra mozi csatlakozott idén a helyszínekhez. A fesztiválon nyíló kiállítások közül „Az 5 FAMU-s mesterlövész”, a híres prágai egyetemen végzett alkotók tárlata, és a cseh animáció új nemzedékét mutatja be, a Cseh Centrumban kerül majd megnyitásra. Mint eddig minden esztendőben ezúttal is meghívtuk a versenybe jutott alkotókat, hogy személyesen képviseljék filmjüket nálunk és természetesen nem maradhatnak el azok a kísérőprogramok, melyek az évek alatt szerves részévé váltak a fesztiválnak, kialakítva ezzel a rendezvény egyedi arculatát a külföldi vendégek számára (veterán autóbuszos városnézés, Parlament látogatás, Lukács-fürdő stb.).  Gyere, és újra szippants egy kis kultúrát: Kötelező rövid gyakorlat!

2009. Jun. 19. 20:38

BUSHO VERSENYPROGRAM 2009!

Másfél hónapos megbízatását követően befejezte munkáját az 5. BuSho előzsűrije, mely a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is 94 filmet juttatott a versenyprogramba, kategóríánkénti bontásban ez 61 fikciós, 20 animációs és 13 kísérleti filmet jelent! Ezúttal is lehetőséget szeretnénk biztosítani azoknak az alkotásoknak, melyek csak az időkorlátok miatt nem jutottak versenybe és amelyeket információs vetítéseken szeretnénk bemutatni a közönségnek! A magyar alkotások esetében azonban visszatérünk az eredeti koncepcióhoz, mely a fesztivál egyik alap küldetése is, tehát levetítjük az összes benevezett magyar produkciót (melyek megfeleltek a kiírásnak), bemutatkozási lehetőséget biztosítva ezáltal valamennyi filmkészítőnek! Jó böngészést! ALKOTÓK FIGYELEM! A versenyprogramba jutott filmek alkotóinak szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy amennyiben a nevezés alkalmával nem küldtek miniDV kópiát és/vagy angol feliratos verziót a filmről, azt legkésőbb június 30-ig pótolják, illetve ha személyesen részt szeretnének venni a fesztiválon, úgy az akkreditációs lap kitöltése után vegyék fel a kapcsolatot Benkő Orsival, az orsi@busho.hu mail címen!

2009. Jun. 15. 20:40

A.R.E.S. RÖVIDFILM FESZTIVÁL

Az A.R.E.S. Rövidfilm fesztivál és az "Ötletek Művészeti Szociológiára" közösségi videokészítő műhely 2009 szeptemberében kerül megrendezésre Siracusában, az olaszországi Szicíliában.
A fesztivál fő célja a kultúrális összetartozás promótálása egy nyílt támogatói hálózat kiépítésével, amelyik képes ösztönözni, összeköttetésbe hozni és fenntartani a művészi kifejeződéseket és pozitív tapasztalatok által elősegíteni a plurális (többelvű) értékek és a társadalmi jólét elterjedését  a kulturális és a társadalmi területeken.
A nevezés ingyenes és nyitva áll minden maximum 20 perces munkák előtt, melyeket a szervezőknek kizárólag DVD formátumban és angol feliratozással áll módukban elfogadni. Nevezési határidő: 2009. Július 31. (postai bélyegzővel hitelesítve)
VERSENYSZABÁLYZAT
NEVEZÉSI LAP
WORKSHOP NEVEZÉSI LAP

2009. May. 8. 20:42

ÖTÖDIK SEBESSÉG

A májusi határidőre 2009-ben 53 országból 527 rövidfilm érkezett (kategóriánkénti bontásban ez 279 fikciós, 115 animációs és 133 kísérleti filmet jelent), mely ugyan elmarad a tavalyi rekordnevezéstől, de az előzsűrinek ezúttal is fel van adva a lecke! A képzeletbeli dobogó tetején ezúttal a hazai pálya előnyét élvező Magyarország 69 filmet nevezett, „természetesen” második helyen Németország, mely ezúttal 52 filmmel nevezett, és talán a tavalyi győztes film hatására Spanyolország ezúttal 45 alkotást delegált. Az előzsűri döntése június közepére várható.

2009. Apr. 15. 20:44

5. BUSHO: KIS CSÚSZTATÁS

Néhány nappal meghosszabbítottuk a nevezési határidőt, mert a tavaszi szünet és az ünnepek miatt sokan csak most szembesültek vele, hogy rohadazinő: KÖTELEZŐ RÖVID GYAKORLAT 5. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál várja a nevezéseket kisjáték-, animáció- és kísérleti film kategóriában. Beadási határidő: 2009. április 20. Határidő későknek: 2009. május 1.

2009. Apr. 10. 20:47

MEDIAWAVE 2009: AZYL-BUSHO VETÍTÉS

„FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJA – ANOTHER CONNECTION”
Győr, 25 April - 2 May 2009
Ahogy  a MEDIAWAVE-re járó közönség már megszokhatta, évről évre speciális tematikaköré szerveződik programjaink jelentős része. Ebben az évben 1969 negyvenedik évfordulójáról emlékezik meg majd a Fesztivál, azon belül pedig a szexuális forradalomról. A 2009-es fesztiválra vérbő zenei programokkal készülünk és olyan művészi, erotikus filmek vetítésével fogjuk körbejárni a témát, amelyek már a maguk idejében nagy vihart kavartak... Majdnem akkorát, mint a márciusi Azyl-BuSho életREklám felhívás, melynek legjobbjait itt is levetítjük... Konkrétan 27-én, hétfőn este 20:00 órától az Európa teremben (új padlásmozi a Mediawave iroda fölött)!

2009. Mar. 10. 20:49

5. KINODYNAMIQUE WORKSHOP

Idén ötödik alkalommal rendezzük meg a Kinodynamique workshopot (Bécs, 2009. Május 5-13), melyre ezúttal is várjuk osztrák és nemzetközi filmesek jelentkezését, hogy készítsenek rövidfilmeket „a nulláról a szélesvászonig” 60 óra alatt! Várjuk tehát olyan filmkészítők, színészek, zenészek, technikusok és érdeklődők jelentkezését, akik ki szeretnék próbálni magukat egy nemzetközi csapatban! Alapfokú angol nyelvtudás szükséges, jelentkezési határidő április 14. Anmeldeformular (Deutsch) / Registration Form (English)

 

2009. Mar. 5. 20:58

AZYL-BUSHO EREDMÉNYEK

Március 2-án Pozsonyban az Astorka színházban kihirdették az AZYL-BUSHO életREklám verseny eredményeit, melyre 5 országból összesen 124 alkotás nevezett. Az első kör után versenyben maradt 30 film közé 7 magyar alkotást választottak. Az öttagú nemzetközi bírálóbizottság a fődíjat Borkur Sightorsson Support című, az eutanáziáról szóló egypercesének és Miroslav Remo elhagyott idős emberekről szóló, Ecce Homo című filmjének ítélte. A két fődíjas film alkotói mintegy 1 millió forintnyi eurón osztozhatnak.

2009. Mar. 3. 21:04

\"KOTA 2023\" FILM FESZTIVÁL

Néhány hónappal ezelőtt Kota 2023 néven Macedóniában létrejött egy új rövidfilm fesztivál, ahol szeretettel várnak minden rövidfilm nevezést, kivéve a reklámfilmeket! Nevezési határidő április 15, DVD formátumban! Bővebb információk a weben: www.kota2023.com

 

 

 

2009. Mar. 1. 21:05

SZOLNOKI NEMZETKÖZI TUDOMÁNYOS FILMSZEMLE

A szolnoki Nemzetközi Tudományos Filmszemle (2009. november 5-8) olyan különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen formában a tudományhoz kapcsolódnak: tudományos munkáról, tudományos eredményekről szólnak, vagy cselekményükben, nyelvükben, előadásmódjában fontos szerephez jut a tudomány. Nevezési határidő: 2009. április 18. Részletek…

2009. Feb. 22. 21:13

AZYL-BUSHO: CÉLEGYENESBEN

A február 21-i nevezési határidőt követően a zsűri nem sokáig törheti a fejét, mivel az AZYL-BUSHO hivatalos eredményhirdetése március 2-án 18 órai kezdettel lesz a pozsonyi Astorka Színházban. Időközben a Dialektus fesztivál is beszállt a párbeszédbe, melynek eredményeképpen először március 2-án 10 órától a Dialektus diák szekciója kerül levetítésre Pozsonyban az a4 centrum súčasnej kultúry - zero space-ben, melyen közönség szavazást tartanak a szervezők. A másnap kezdődő Dialektus fesztivál ad otthont az életREklám felhívás budapesti bemutatójának és értékelésének, március 7-én szombaton 17 órától a fesztivál központjában, a DocuArt Kocsiszínben. Részletek itt…

2009. Feb. 15. 21:15

VÉGRE BUSHO FILMKLUB

A törzsközönség által régóta várva várt filmklub progjamján elsősorban olyan filmeket szeretnénk bemutatni az elmúlt évek BuSho programjából, melyek az információs blokkokban kerültek levetítésre, ezért kevesebb néző találkozhatott velük! Néha csak egy hajszálon múlik, hogy egy-egy alkotás kimarad a versenyprogramból, ráadásul az utóbbi két esztendő nagy számú nevezése miatt még inkább erősödött az infósok mezőnye! Természetesen levetítésre kerülnek majd a díjazott alkotások is, kategóriánkénti válogatások valamint szeretnénk egy legtöbb filmet beküldő országonkénti bontást is, de azt hiszem az alkalmankénti 4 órába sok minden bele fog férni. Terveink szerint a vetítéseket követően a korábban az előzsűriben vagy a nemzetközi zsűriben részt vevő filmes szakemberek vezetésével értékeljük a látottakat.

2009. Feb. 10. 21:52

AXN FILMFESZTIVÁL KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

Lezárult az AXN tévécsatorna által hirdetett rövidfilm pályázat beadási határideje, itt az idő tehát, hogy a közönség is elmondja véleményét a beküldött alkotásokról! Ha kíváncsi vagy a döntős pályaművekre, ha szívesen teszteled, hogy ízlésed és filmkritikusi vénád egyezik-e a zsűri két tagjáéval, Török Ferencével és Pálfi Györgyével, no meg ha szeretnél MP3 lejátszót nyerni, küldd el szavazatodat február 26-ig! Részletek…
2009. Feb. 5. 21:55

VIII. FILMTETT-DUNA MŰHELY ALKOTÓTÁBOR 2009

A tavalyi velencei helyszín után idén táborunk visszatér egy kipróbált, de még mindig felfedezésre váró korábbi helyszínére, a csíkszépvízi Kishavas panzióba. A filmszerető táborlakók kilenc alkotócsoportja július 14–24. között dolgozhat neves hazai és külföldi filmesek irányítása alatt. A táborba bárki jelentkezhet 2009. április 1-jéig Magyarországról, Erdélyből vagy más határon túli régiókból, aki a tábor kezdetéig betölti 18. életévét. Az oktatás és a műhelymunka magyar nyelven folyik. A tábori részvételt pályázat útján lehet elnyerni. A pályázat tartalma csoportonként változik. Részletek…
2008. Dec. 17. 10:36

MEGÚJULT ONLINE NEVEZÉS

A tavaly első alkalommal beizzított online nevezés örömeit és nehézségeit összevetve indítjuk el rövidesen újra az elektronikus nevezési platformot, melyről természetesen ezúttal is mindenkit egy körlevél formájában fogunk értesíteni, még az sem kizárt, hogy összekötve egyúttal az év végi jókívánságokkal…

2008. Dec. 15. 10:38

AZYL-BUSHO: NE HAGYD EL AZ AGYAD!

A pozsonyi AZYL és a budapesti BUSHO filmfesztivál szervezőinek úgymond elege lett a politikai csatározásokból és úgy döntöttek, hogy első lépésként kulturális „fronton” próbálják bebizonyítani a nagyvilágnak, hogy igenis létezik normális szlovák-magyar viszony annak ellenére is, hogy a médiából nem ezt halljuk… Tehát az Azyl-BuSho együttmüködés első lépéseként a két rövidfilmfesztivál egy olyan felhívást tesz közzé, amelynek lényege, hogy az emberek olyan 1 perces filmeket csináljanak, ami a "reklama na zivot" szabad fordításban „életREklám” szlogenhez köthetők. A rövidfilmeket a magyar-szlovák viszony tematikán belül különböző címszavakban határozták meg. www.busho.azyl.sk

2008. Dec. 1. 10:41

FŐTÁMOGATÓT KERES A CSODAJÁRGÁNY

Miután évről-évre európa szerte 30 helyszínen tartunk BuSho vetítéseket, a Silent Cinema sikerén felbuzdulva kitaláltuk, hogy mi lenne, ha Magyarországon is végig mennénk legalább ennyi helyszínen egy amolyan roadshow keretein belül! Folyamatban van egy olyan csodajárgány megépítése, mellyel azután elindulhatna a Silent Cinema Road(Bu)Show hetedhét határon át!

2008. Sep. 10. 10:46

SPANYOL GYŐZTES A 4. BUSHO FESZTIVÁLON

Szeptember 7-én délben adták át a Vörösmarty moziban a 4. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. Az öt tagú nemzetköi zsűri a legjobbnak a spanyol Daniel Sanchez Arévalo Traumatológia (Traumatology) című filmjét találta. Az Ezüst BuSho díjat idén (is) magyar film vitte el, Simonyi Balázs Originál Láger című alkotása, az angol Stephan Stuckert Medium Rare (Közepesen Ritka) című filmjének pedig a Bronz BuSho díjat ítélték. Részletes díjlista…

2008. Aug. 25. 10:48

ITT A RÉSZLETES PROGRAM ÉS A 2008-AS SPOT

Hosszas egyeztetés után végre itt a részletes programja az idei fesztiválnak, melynek böngészése és a versenyprogrammal való összevetése után mindenki megtervezheti részvételét a BuSho-n. Elkészült az idei reklám spot is, ehhez pedig jó szórakozást!

 

 

 

2008. Mar. 7. 11:50

EISA MAESTRO PHOTO PÁLYÁZAT 2008

A pályázat témája a GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS, mely napjaink fontos és súlyos problémája. Az EISA és a FotoVideo magazin szervezésében létrejött pályázat nyerteseinek képanyaga kiállításra kerül a Kölni Photokinán, valamint a díjak között szerepel 2008-2009 Európa Legjobb Professzionális fényképezőgépe. A digitális úton elküldött pályamunkákat 2008 április 30-ig várjuk szerkesztőségünkbe, a fotovideo@solteszreklam.hu e-mail címre. További részletek…
http://zeneszmagazin.hu/uploads/EISA_2008_magyar_nagy

 

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!