Hírek

2010. Oct. 25. 16:05

FILMKLUB PROGRAM 2010 TÉL

Megjött az ősz, lassan itt a tél és mi szokásunkhoz híven bevackoljuk magunkat különböző meleg -mit meleg? Forró!- helyekre és amíg el nem jő a várva várt tavaszi fáradtság, addig szórakoztatunk benneteket mindenütt, amerre csak lehet! Kezdésnek október 27-én az Artkatakombában láthatjátok első ízben 2010 díjazottjait, másnap az Animáció Világnapján a Tűzraktérben vetítünk természetesen csak animációs válogatást, míg novemberben 3 hétfő este a Tranzit Art Cafe tűzi műsorra a legjobb BuSho filmeket a kezdetektől (2005-2007). A solymári 100éves vendéglő novembertől minden szerda este várja az érdeklődőket, állandó filmklubunk pedig változatlanul a Szabad az Á-ban zajlik majd havonta egy-egy csütörtök este, elsőként november 18-án, ahol szép lassan részletesen kivesézzük majd a 2010-es alkotásokat. Részletes program.

2010. Sep. 30. 16:09

EFA NOMINATION FOR BALINT SZIMLER

The shortfilm 'Itt Vagyok / Here I am' of Bálint Szimler has won the nomination for EFA award 2010 at the 16th International Shortfilmfestival in Drama, Greece on 25-September. This year the short was awarded for best short feature film in the Hungarian Film Week out of 1500 films and by this was entitled to compete in Cannes. Then like in a fairy tale it's gone on it's world conquering route. The film is Szimler's 3rd grade exam work at the University of Theatre and Cinema of Hungary. The images were made by Marcell Rév (last term) and it was produced by András Pires Muhi and Gábor Osváth. Beside this the only Hungarian film in the competition in Greece the BuSho section was showcased as well where the BuSho delegation was present with two members of their team. Tamás Gábeli the festival director of BuSho highlighted that the international jury without exception instantly liked Szimler's short. More details!

2010. Sep. 18. 16:11

INDUL A BUSHO TURNÉ

A fesztivál befejezését követően minden évben az első dolgunk, hogy felvesszük a kapcsolatot nemzetközi partner fesztiválokkal és megpróbáljuk népszerűsíteni magunkat, az aktuális bestof BuSho vetítésekkel. Előfordul, hogy egy-egy helyszínen az idő rövidsége miatt egy egész évet kell várni erre az alkalomra, ahogy ezúttal is történik az őszi turné első állomásán a görög Drama Rövidfilm Fesztiválon. Sajnos ezzel egy időben zajlik két hazai szemle, az Országos Független Szentesen és a jubileumi Képzőművészeti Szolnokon, de megpróbálunk valamilyen formában jelen lenni. Aztán elindul a lavina és október közepén a szokásos Brno vizit után az animáció világnapján legújabb helyszínünkön a nagyváradi Szabadság moziban vendégeskedünk majd. Novemberben következik a párizsi Magyar Intézet és a 25 éves Brest rövidfilm fesztivál, majd egy régi ismerős Varsóban az Euroshorts. És még nincs vége, hisz decemberben, reményeink szerint még meghódítjuk Moszkvát és a menetrend szerint Sziciliát.

2010. Sep. 6. 16:13

A 6. BUSHO ÉS BULKIN UTOLSÓ NAPJA

2010-ben a 6. BuSho rövidfilmfesztiválon az Országos Diákzsűri és a Nemzetközi Zsűri egybehangzó véleménye alapján a Bulkin utolsó napja című orosz film minden fődíjat megnyert, melyeket nagy örömünkre át is tudtunk adni a helyszínen, hisz Alekszej Andrianov rendező helyett a fesztivál vendége volt Ivan Lopatin, producer. Az ezüst BuSho díjat egy tíz perces indiai szatíra nyerte: Shumona Banerjee Virágbimbó című filmje egy fiatal transzvesztita prostituált és egy erősen depresziós angoltanár fura viszonyába enged betekintést. Eduardo Chapeto-Jackson A vég című 29 perces spanyol filmje nyerte a fesztivál bronz BuSho díját, mely egy reális veszélyen alapuló negatív utópia egy országban, melyet a vízhiány bomlasztott szét. További díjazottak!

2010. Sep. 5. 16:14

BUSHO VIVAZ EREDMÉNYEK

Az első alkalommal megrendezett spotverseny eredményhirdetése a 6. BuSho fesztivál megnyitóján zajlott, és a telt ház előtt levetített kisfilmek hatalmas sikert arattak a közönség soraiban. 15 spot került a versenyfilm blokkok elé, a zsűri döntése alapján megszületett az első három helyezett, a hét végére pedig kiderült, hogy ki a közönségdíjas, aki a többiekhez hasonlóan szintén hazavihette a Sony Ericsson Vivaz készüléket: Első helyezett: Riskó Zoltán - Felesút Második helyezett: MeRiGalli - Üllői út 4. Harmadik helyezett: Samuel Vangerven - Sleep Walker Közönségdíj: Zsély Csilla - Zúzós volt a nyár?

2010. Aug. 15. 16:16

VETÍTÉSI PROGRAM 2010

Végre itt a részletes vetítési program, a részletes fesztivál program, koncertekkel, kiállításokkal, partner fesztiválok legjobbjaival, mindennel! A megnyitó részleteivel rövidesen jelentkezünk, a sajtóanyag itt, a programbontáska pedig itt! Letölthető oldalak pdf formátumban a program menüben!

2010. Aug. 10. 16:18

BUSHO VIVAZ KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

2010-ben első alkalommal szerveztünk spotversenyt, melynek célja volt, hogy a 6. BuSho fesztivál reklámspotját a jelentkezők forgassák le egy Sony Ericsson Vivaz telefonnal. A HD minőségű videórögzítésre képes készüléket a szervezők biztosították a pályázóknak egyenként 10-10 napra, melynek eredményeképpen 30 spot született! A 3 tagú zsűri (Benkő Orsolya, Köllő Killa, Sirokai Péter) döntését követően 15 spot került a versenyfilm blokkok elé, a legjobb 3 alkotó és a közönségdíjas pedig hazaviheti a készüléket. A spotverseny alkotásaira a BuShoFest Youtube csatornán és a BuSho Blogon szavazhattok.

2010. Jul. 20. 16:19

MAGYAR BANDÁK BULGÁRIÁBAN

Az elmúlt években létrejött bolgár kapcsolatunknak köszönhetően Tsanko Vasilev, fesztiváligazgató zsűritagsága után két ízben jártunk Balchikban az In The Palace filmfesztiválon, ahol idén a szervezők a filmek mellett egy zenei workshopot is szerveztek. Közvetítésünkkel a Beat Dis és a Pozwakovski zenekar vehetett részt az eseményen, melyről nagy élményekkel tértek haza, majd következett az újabb felkérés ezúttal a Spirit of Burgas fesztiváltól, ahol pedig a tehetséges fiatal veszprémi együttes a Warn!ng képviseli hazánkat. Ha mindent sikerül összehangolni, akkor a BuSho fesztiválon minket is megörvendeztetnek majd.

2010. Jun. 20. 16:21

6. BUSHO VERSENYPROGRAM

Megszületett az előzsűri végleges döntése: ITT A 2010-ES VERSENYPROGRAM! Egyenlőre még csak ömlesztve, a vetítési program szerkesztése majd ezután kezdődik, azonban egy díj már biztos, mégpedig a legjobb beküldött válogatás díja! Természetesen nem áruljuk el, hogy ki nyert, azonban a díjak és a jelöltek listáját igen! A versenyprogramba végül a nagy számok törvénye valamint kiváló rövidfilmjei alapján Spanyolország delegálta a legtöbb rövidet, de valamennyi versenyblokkba kerül majd egy magyar alkotás is! A fikciós filmek mellett 15 animáció és 10 kísérleti film került a nagyterembe! Versenyen kívül ezúttal is műsorra tűzzük az összes magyar nevezett alkotást (melyek megfeleltek a kiírásnak) valamint természetesen rengeteg egyéb filmet a Panoráma szekcióban, melyek kimaradtak a verseny programból.

2010. May. 11. 16:22

BUSHO VIVAZ SPOTVERSENY 2010

A sikeresen lezajlott 2. életREklám rövidfilmversenyt követően máris itt a BuSho következő felhívása, melyet ezúttal a Sony Ericssonnal közösen hirdetnek meg! A felhívás célja, hogy a szeptemberi 6. BuSho fesztivál spotját a Sony Ericsson legújabb modelljével a HD kamerával ellátott Vivazzal kell leforgatni. A legjobb 3 alkotó és a közönségdíjas hazaviheti a készüléket! Részletek, szabályzat és a nevezési lap… Kicsit aggódtunk, hisz 2 nappal a nevezési határidő lejárta előtt még nem volt elég nevező, aztán újra igazolódott a magyar virtus és az utolsó néhány órában megduplázódott a jelentkezők száma. Végül a 40 filmtervből 31-et választottak megvalósításra érdemesnek a szervezők, így 21-én megkezdik a munkát az alkotók. 3 etapban július 21-ig zajlik a munka, majd az elkészült spotokat augusztus 1-én éjfélig kell majd beküldeni!

2010. May. 10. 16:24

BUSHO NEVEZÉS 2010

Lezárult az idei nevezési határidő, melynek során (90%-os feldologzottságot követően) mintegy 50 országból 455 rövidfilm érkezett, kategóriánkénti megoszlásuk pedig ca. 80-80 animáció és kísérleti alkotás valamint közel 300 fikció, pontos adatok a közeljövőben! Az országonkénti nevezések tekintetében nem született meglepetés, hisz ugyanaz a 3 ország található a dobogón, mint tavaly, csak más sorrendben. Ezúttal az Ibériai-félszigetről érkezett a legtöbb film, azután nem meglepő módon következnek a németek és idén harmadik helyre estek vissza a magyarok! Néhány adat még változhat, hiszen még nem érkezett meg az összes alkotás, de összeállítottunk egy listát, melyen megtalálhatóak a jelenlegi részletek! Rövidesen megkezdi munkáját az előzsűri, a versenyprogram kihirdetése pedig ismét június közepén várható!

2010. Apr. 2. 16:26

3 MAGYAR DÍJAZOTT A NAGYDÖNTŐN

Március 31-én lezajlott az életREklám 2010: 20 év szabadság!? egyperces filmverseny nemzetközi döntője Pozsonyban, melyen nagy sikerrel szerepeltek a magyar alkotók! A cseh, szlovák és magyar szervezőktől összesen, mintegy 150 nevezés érkezett, melynek több mint a fele, pontosan 85 a magyar delegációhoz futott be! Ezután az országos döntőket követően minden ország 10 filmet továbbított Pozsonyba, melyen nagy örömünkre 3. helyezést ért el Patrovits Tamás: Bulvárhírek a diliházból című animációja és megosztott fődíjat nyert Hörcher Gábor: Hidegen tálalva című filmje valamint a budapesti győztes http://communism2010.com című alkotás, mely Sántha Dénes és Damó Zsolt munkája, melyet a magyarok által szervezett nagyváradi animációs workshopon készítettek! Valamennyi döntős alkotás megtekinthető itt!

2010. Mar. 28. 16:28

20 ÉV SZABADSÁG!? BUDAPESTI DÍJKIOSZTÓ

Március 15-én lejárt a 2. alkalommal kiírt életREklám felhívás, melyet Magyarországon ezúttal is a BuSho (Budapest Short Film Festival) fesztivál koordinált, és amelyre végül összesen 11 országból 85 nevezés érkezett! A prágai és pozsonyi eseményt megelőzően először a budapesti döntőre került sor 25-én este 20 órakor a Toldi moziban. A hivatalos megnyitó után Xantus János foglalta össze a kiírással párhuzamosan első alkalommal megrendezett workshopon történteket, majd levetítették a főként magyar alkotóktól érkezett munkákat, de a szervezők nagy örömére küldtek nevezést finn, német, indiai, francia, olasz, portugál, román, szerb és amerikai filmesek is. A filmek után M. Tóth Géza zsűritag értékelését követően kiosztották az idei esztendő díjait, melyeket egy kivételével át is vettek az alkotók… A vetítések és a díjkiosztó után szlovák - magyar filmes DJ párbaj következett, de természetesen evvel még nincs vége: 31-én szerdán nemzetközi nagydöntő Pozsonyban a Meteorit színházban, szurkoljatok!!! Minden alkotás megtekinthető itt!

2009. Dec. 18. 19:42

ÉLETreKLÁM 2010: 20 ÉV SZABADSÁG!?

A pozsonyi AZYL rövidfilmfesztivál újra meghirdeti életREklám felhívását, amelyben a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal másodszor a magyarországi lebonyolítást a BUSHO fesztivál vállalta. A felhívás célja, hogy az alkotók olyan 1 perces filmeket készítsenek, melyek a "reklama na život" szabad fordításban „életREklám” szlogenhez köthetőek. Az idei téma: 20 év szabadság!? Az elmúlt esztendő tapasztalataival felvértezve ezúttal a lebonyolításban létrejött legfőbb változás, hogy az idei évtől már online is nevezhető alkotásokat 3 országban (Csehország, Magyarország, Szlovákia) külön-külön zsűri fogja értékelni és díjazni is!!! A magyar zsűriben többek között ezúttal is részt vesz Bollók Csaba és M. Tóth Géza, akik a pozsonyi döntőre továbbítják az általuk kiválasztott 10 legjobb alkotást. Az így döntőbe került rövidfilmekből kerül majd ki a végső győztes, akinek ezúttal 3000,- eurós fődíj a jutalma! A másik érdekesség, hogy ezúttal nemcsak egyénileg készíthettek filmet, hanem a fesztivál szervezésében megszülető „életREklám workshop” keretein belül, melynek előrelátható kezdő időpontja február első hétvégéje lesz! Nevezési lap!

2009. Dec. 18. 17:52

ONLINE NEVEZÉS 2010: START!

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is december 15-én megnyílik a BuSho fesztivál következő kiírása, ezúttal 6. alkalommal, és újra apróbb módosításokkal! A kettős határidő és a késői nevezési díj nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért visszaáll a régi rend és továbbra is ingyenesen lehet nevezni a fesztiválra a megszokottnak mondható május 1-ig! Néhány kisebb technikai frissítés mellett a legnagyobb módosítás, hogy első alkalommal évjárat korlátozást vezettünk be, ezúttal kizárólag 2007. január 1. után készült alkotások nevezhetnek változatlanul 30 percnél rövidebb fikciós, animációs és kísérleti rövidfilm kategóriákban! Közvetlenül nevezhettek a filmfestivals.com és a withoutabox oldalain keresztül, de megtaláltok bennünket a festivalfocus és a britfilms.com adatbázisában is!

2009. Dec. 18. 10:56

BUSHO FILMKLUB 2010

Úgy tűnik 5 évnek kellett eltelni ahhoz, hogy végre legyen egy hely, ahol örömmel fogadnak bennünket, amiért megpróbálunk elindítani egy igényes szakmai programsorozatot, egy nemzetközi rövidfilmklubot, mely évközben is garantált szórakozást nyújt majd a BuSho egyre növekvő rajongótáborának! Szórakozol velünk? BuSho évzáró egyben Filmklub nyitó december 17. csütörtökön 18.00 órától a Szabad az Á-ban, a 2009-es esztendő díjnyertes alkotásainak vetítésével! Folytatás januártól minden második csütörtökön 19 órától ugyanitt. Részletek itt…

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!