Hírek

2013. Dec. 5. 15:14

VEGYES WORKSHOPSKA SALÁTA

Amint azt már a reffüzetben található beszámolóban is megjegyeztük, úgy tűnik, hogy krízis ide vagy hova, nekünk rekordmennyiségű teendőnk akadt ebben az évben és azokon pedig rekord mennyiségű alkotás született! Kezdődött az év elején Nagyváradon, a szpot- és plakátversenyhez kapcsolódó workshop, melynek eredményeit a többi alkotótáborral együtt a fesztiválon láthatta először a közönség. Május végén első ízben delegálhattunk alkotókat Észtországba, az újdonsült előzsűrink szervezésében létrejött táborba, majd a 7. Gombusho valahogy kicsit nyögvenyelősen indult, de aztán fogjuk a szerencsés csillagzatra, mert végül rekordot jelentő 15 alkotás készült! Az év egyik nagy dobását jelentette a 15-17 évesekből verbuvált Szent László gimis tömegkommunikációs csapat, akikkel a Blind diary elnevezésű nemzetközi workshopon jeleskedtünk Szlovéniában, nem meglepetésre nagy sikerrel! Következett egy Selmecbányai gyorsvizit, aztán a 9. BuSho, majd lehetőségünk nyílt ismét részt venni „a palotában”, azaz a bolgár Balchikban rendezett „youth in action” programon. Most pedig megtekinthető szinte minden egy helyen, ugyanis feltöltöttük őket a workshopska csatornánkra, nézzétek és szeressétek őket!

2013. Sep. 10. 17:22

TAROLTAK AZ “IPAROSOK” – KIOSZTOTTÁK A 9. BUSHO DÍJAIT

Szeptember 7-én este a budapesti Vörösmarty moziban kiosztották 9. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjait. Idén, a beérkezett 939 alkotás közül 78 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, melyet a helyszínen a nemzetközi zsűrivel és az Országos Diákzsűrivel közösen tekinthettek meg az érdeklődők a hét folyamán, majd ezek közül kerültek kiválasztásra a győztesek, akik a Solide Art által készített gyönyörű szobrocskákat vihették haza! A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem produkcióit négyszer szólították a színpadra!

Először a Diákzsűrit szólították a színpadra, akik két különdíjat és egy fődíjat osztottak ki és akiknek nevében elsőként Kránicz Bence lépett a mikrofonhoz: „Nem akadt még egy film az idei mezőnyben, amely ilyen természetesen és magától értetődően tudta volna összehangolni a romantikát a fantasztikummal. Anthony Sabet filmjének zöld jelzésére mi is kiléphetünk a szürke hétköznapokból. Különdíjas a Walk The Light.” Sepsi László következett: „Díjazottjaink között egyetlen film volt, ami vérre menő vitákat váltott ki a diákzsűri tagjai között, ezzel is jelezve, hogy korának egy igen fontos alkotásával állunk szemben. A példaértékű párbeszédek, a vidéki identitás érzékeny bemutatása és a trashesztétika előremutató használata miatt választottuk ezt a filmet. A második különdíj Bera Nándor Fák című munkáját illeti.” Végül Szövényi-Lux Balázs vette át a szót: „A fődíjat egy olyan film kapja, melyben a forma és a tartalom kivételes ötletességgel talál egymásra, melyben a humor és a dráma remek arányban keveredik, és mely örök kérdéseket feszeget játékosan, mégis komolyan. A Diákzsűri az idei fődíját Vácz Péter Nyuszi és Őz című animációs alkotásának nyújtja át.”

Tovább >>
2013. Aug. 30. 17:25

ELMARADT A VILÁGVÉGE, FOLYTATÓDHAT A MÓKA

Szinte hihetetlen és leírva még súlyosabbnak hat: Kilencedik BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál újra Budapesten valamint további hazai és határon túli városokban, ismét rengeteg nevezővel, kísérőprogrammal, nemzetközi kavalkáddal! És valóban az idei főtámogató a Visegrádi Alap segítségével szeptember 3-án este a budapesti Vörösmarty moziban megkezdődik az idei rövidfilm szüret, majd egész héten keresztül zajlik és szombaton este pedig kiderül, hogy ki nyeri a 2013-as BuSho fődíját! A versenyfilmek vetítése a korábban már jól megszokott 3 nap alatt 15 egy órás blokkban kerülnek levetítésre és egy alkalommal teljes egészében megismétlik azokat a központi helyszínen! Ezzel párhuzamosan, tehát szeptember 4-5-6-án vetítik a versenyprogramot a szolnoki Tiszap’Art mozi mellett a nagyváradi (Románia) és a magyarkanizsai (Szerbia) helyszíneken valamint ismételten a tavaly csatlakozott Érsekújváron (Szlovákia) és Ukrajnában Ungváron is! A versenyprogram mellett pedig természetesen szokás szerint rengeteg egyéb vetítés, koncertek, kiállítások a programban, részletek a programfülön!

2013. Aug. 20. 17:28

V4 FILMFEST AND CONFERENCE

2013. augusztus 22. és 25. között kerül megrendezésre a V4 Filmfest and Conference nemzetközi filmes rendezvény Budapesten, az Aranytíz Kultúrházban. A fesztivál fő célja, hogy bemutassa a magyarországi független filmeseknek és érdeklődőknek a visegrádi országokban működő fesztiválokat és díjnyertes filmalkotásokat. A nemzetközi filmes rendezvény minden vetítése és szakmai programja ingyenesen látogatható! A Visegrádi Alap által támogatott háromnapos filmes esemény nyitó ünnepsége 22-én csütörtökön, 17 órakor kezdődik, amit egy magyar kisfilmes válogatás követ. A program a vetítés után, 18 órakor szakmai beszélgetéssel folytatódik. Bővebb információ a www.polifilm.hu honlapon.

2013. Jul. 18. 17:31

VETÍTÉSI KÓPIÁK, AKKREDITÁCIÓ, KATALÓGUS

Múlt héten nagy sikerrel lezajlott a 7. GomBuSho összművészeti alkotótábor, melyen a rengeteg alkotás mellett elkészültek az idei fesztivál arculati elemei is! Július 15-ig vártuk a vetítési kópiákat a programba került alkotásokhoz, melyek többé-kevésbé sikeresen meg is érkeztek! Elkészült a részletes bontás a versenyprogramhoz, tehát szokás szerint 3 nap alatt 15 egyórás blokkban kerülnek majd vetítésre a legjobbak! A versenybe került alkotóknak ismét lehetőséget kínálunk, hogy amennyiben szeretnétek részt venni személyesen a fesztiválon, úgy az akkreditációs oldal kitöltésével jelezzék azt nekünk legkésőbb augusztus 1-ig! Hamarosan jelentkezünk a katalógus részleteivel is, kérünk szépen mindenkit, hogy ellenőrizze le az adatokat és a szinopszist, hogy elkerüljük az esetleges hibákat! Augusztus első hetében elküldjük majd az idei első hivatalos sajtóanyagot is, melyből további részleteket tudhattok majd meg a 9. BuSho fesztivál részleteiről!

2013. Jun. 20. 17:33

MEGVANNAK A VERSENYFILMEK

Több, mint kéthónapos válogatást követően befejezte munkáját az idei előzsűri és megszületett a versenyprogram, melybe ezúttal a 939 benevezett alkotásból 78 rövidfilm jutott, kategóriánkénti bontásban 7 kísérleti, 15 animáció és 56 fikciós alkotás! Idén első alkalommal csatlakozott a már jól bejáratott elő-zsűrihez (Patrovits Tamás, Orosz Annaida, Mag István, Rimóczi László) egy régi ismerős, Csüllög Edina, Észtországban élő filmrendező kismama, aki így jellemezte a látottakat: „Túl sok a jó film, elég nehéz volt "lepontozni" bárkit is, de az is igaz, hogy a több száz filmből, amit megnéztem, három volt olyan, amire azt mondtam, hogy azt a betyár, azonnal kapjon díjat, zsűrizés nélkül. Az egyik film esetében odáig merészkedtem, hogy kikerestem a rendező email címét a neten és személyesen gratuláltam a munkájához (remélem ezek a filmek a zsűri érdeklődését is felkeltik majd). Azonban elképesztően kevés humoros filmet láttam – de lehet, hogy csak nekem nincs humorérzékem. Mindent összegezve a mezőny nagyon erős volt, ha valaki kimarad, nem kell szégyellnie magát!” Természetesen az elő-zsűri többi tagjának is fáj a szíve néhány alkotás miatt, melyek nem kerülhettek a versenybe az időkorlátok miatt, de idén is szeretnénk bemutatni ezekből jó néhányat versenyen kívül, az információs panoráma szekcióban! A korábbi évekhez hasonlóan valamennyi magyar alkotást szeretnénk műsorra tűzni, tehát akik nem jutottak versenybe, azoktól is kérjük szépen a vetítési kópiákat! Gratulálunk az alkotóknak, hamarosan felvesszük velük a kapcsolatot, a vetítési kópiákat legkésőbb július 15-ig várjuk, aki pedig szeretne személyesen részt venni a fesztiválon, augusztus 1-ig akkreditálhat!

2013. Jun. 19. 17:35

"IDÉN IS LESZ SOK JÓ FILMÜNK, CSAK BÍRJUK MAJD (G)ÉPÉSSZEL!"

A megújult BuSho Team egyik munkatársa, SólyoManna kápráztat el bennünket egyre gyakrabban ilyen és ehhez hasonló rigmusokkal, melyeknek köszönhetően továbbra is felhőtlen az égbolt felettünk, és egyre inkább függetlenítve magunkat a körülményektől haladunk az úton jókedvvel bőséggel, főként mivel ugyanezt néha angolul is megteszi, mondjuk: „Once You Go Short, You Never Go Forth!” (G)épész poszton is bővültünk illetve cserélődtünk még pár helyen, de természetesen továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon zajlik majd a fesztivál! Vidéki és határon túli helyszíneink valamennyien visszajeleztek, hogy továbbra is szeretnének részt venni a hálózatban, a nemzetközi zsűri szépen verbuválódik, partnerfesztiválok sora jelentkezett egy-egy bemutatóval és elkezdődött a többi kísérőprogram szervezése is, koncertekkel, fogadásokkal, veteránautóbuszos idegenvezetéssel ésígytovábbá!

2013. Jun. 3. 17:37

PONTOSÍTOTT STATISZTIKÁK

Az április eleje óta zajló előzsűrizés zárásaként minden évben összejövünk és közösen nézzük végig a csoportos nevezéseket, melyeket postán küldenek be az akadémiák, stúdiók, szövetségek! Idén 19 ilyen válogatást kaptunk közel 200 filmmel és menet közben vettük észre, hogy sajnos voltak olyanok, akik beküldték szépen a filmeket, azonban nem töltöttek ki hozzájuk semmiféle nevezési lapot, nem kis fejtörést okozva ezzel a szervezőknek. Az anyagok feldolgozását követően tehát a módosult statisztika szerint, 2013-ban “körülbelül” 939 nevezés érkezett (723 fikció, 102 animáció és 114 kísérleti) és az új eredmények alapján módosult az országok rangsora is, melyből szinte rá lehet jönni, hogy ki nem küldött nevezési lapot. :) Az élen történt változás, így tehát a legtöbb film idén a spanyoloktól jött, második helyen a németek és maradtak harmadikok a britek. Június 20-ig jelentkezünk a versenyprogram filmjeivel, szorítsatok!

2013. Jun. 1. 17:40

BUSHO 2013 NEVEZÉSEK

BUSHO 2013 NEVEZÉSEK

A 2013-as újabb módosításokat követően lezárult az idei nevezési időszak is, még pedig első alkalommal 3 fázisban, mely nemzetközi szinten okozott némi zűrzavart, de szerencsére nem befolyásolta a nevezési kedvet! Azt hiszem legjobb lesz, ha egy táblázatban vagy legalábbis felsorolásban összesítjük az idei első komolyabb statisztikát:

HATÁRIDŐ  FELÜLET  BEÉRKEZETT  KATEGÓRIA
ÁPRILIS 15.  BUSHO  265 NEVEZÉS  185 FIC, 55 ANI, 25 EXP
ÁPRILIS 30.  REELPORT  390 NEVEZÉS  299 FIC, 29 ANI, 62 EXP
ÁPRILIS 30.  FESTHOME  115 NEVEZÉS  88 FIC, 14 ANI, 13 EXP
MÁJUS 15.  WITHOUTABOX  88 NEVEZÉS  RÉSZEREDMÉNY

Összesen tehát érkezett 858 nevezés(643 fikció, 95 animáció és 110 kísérleti) melyből a statisztikák áttekintését követően kiderül, hogy nem lesz meglepetés, mert ugyanazok az országok szerepelnek az élmezőnyben, mint a korábbi években! Tehát a legtöbb nevezés ezúttal Németországból jött, majd következnek a spanyolok, dobogón a britek majd a franciák, akik mellé végül holtversenybe felzárkózott az Egyesült Államok és nagy örömünkre a hazai pályán evező magyarok is! Folyamatosan dolgozik az előzsűri, a versenyprogram kihirdetése előreláthatólag június 20-án lesz majd a weboldalon!

2013. Apr. 12. 18:47

„HRABAL HABBAL” - rövidfilmpályázat nem csak sörivóknak!

“Csehországban Hrabal világáról szoktunk beszélni, míg Magyarországon a mesternek egy egész galaxisa van” – mondta a pályázatot beharangozó Jirí Menzel, Oscar-díjas filmrendező, a Staropramen Országkirándulás elnevezésű csütörtöki rendezvényén Budapesten! A filmpályázat kapcsán a világhírű filmrendező irigységének adott hangot, amiért nem a cseheknek jutott eszébe a remek ötlet, hogy így emlékezzenek meg Bohumil Hrabal születésének századik évfordulójáról. A nyertes alkotás készítője ezer euró pénzdíjban részesül, a további helyezettek egy-egy hosszú hétvégét tölthetnek, illetve sörvacsorát költhetnek el Prágában, vagy egy hordó sör mellett idézhetik fel a Moldva-parti város hangulatát. Emellett cseh, magyar és angol nyelvű Hrabal-könyvcsomagok várják majd a nyerteseket. Menzel, aki a Titanic Filmfesztivál idei zsűri elnökeként érkezett Budapestre, tréfásan elmondta: a fődíj olyan nagy összeg, hogy még ő is indul a pályázaton. A verseny győzteseit a Hrabalhoz kötődő írókból, színészekből és más közéleti személyiségből álló nemzetközi zsűri 2014. március 28-án, Bohumil Hrabal századik születésnapján hirdeti ki.

Tovább >>
2013. Jan. 18. 18:55

BUSHO SPOT- ÉS PLAKÁTVERSENY 2013

Újra spot- és plakátversenyt hirdetünk, melynek során KÖRHINTA vagy ÖZÖNVÍZ témákban 30 másodperces vagy egyperces rövidfilmeket, valamint plakátokat várunk. Mindenki nevezhet kortól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül, tehát kíváncsiak vagyunk véleményetekre a világ minden szegletéből! Az első 3 helyezett valamennyi kategóriában a 7. GomBuSho egyhetes összművészeti nyári workshopon való térítésmentes részvételt nyer! Valamennyi beküldött alkotást levetítjük és kiállítjuk a 9. BuSho Fesztiválon!

Tovább >>
2012. Dec. 21. 19:01

AZ APOKALIPSZIS VÉGEZTÉVEL TOVÁBB PÖRÖG A BUSHO RINGLISPIEL

Ugyan minden évben december 1-re ígérjük mégis a temérdek tennivaló miatt mindig csak a hónap közepére készülünk el vele, minden esetre nagy örömmel értesítünk mindenkit, hogy egy héttel a világvége előtt újra nevezhettek a BuSho fesztiválra! A 2013-as esztendőre ismét apróbb módosításokat vezetünk be a nevezésekkel kapcsolatban, mindenek lőtt azt a korszakos váltást, hogy a postaköltséget végleg felváltja a nevezési díj! Konkrétan ez azt jelenti, hogy egyéni nevezéseket kizárólag az online felületen fogadunk, melyet mostantól mindenkinek kötelező kitöltenie és a nevezés díja pedig 5 € lesz, mely remélhetőleg senkit nem fog megrendíteni, azonban a fesztiválnak segítség lehet az ínséges időkben! A kritériumok változatlanok: 2011. január 1. után készült 30 percnél rövidebb fikciós, animációs és kísérleti rövideket várunk április 30-ig! Újabb menet, újabb beszállás!

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!