Hírek

2018. Nov. 22. 22:17

OPENING OF THE 15TH BUSHO ENTRIES: 1ST DECEMBER 2018.

2018. Nov. 19. 17:40

AFTER FOURTEEN: ROAD(bu)SHOW 2.

A 14. BuSho fesztivált követő prezentációkat felvonultató beszámolónk második részében először is visszapillantunk az első epizód végére, 2 fontosabb esemény megemlítésével, elsőként a Delhi Filmnapokról ejtsünk szót, mert előkészítés alatt áll egy esetleges január végi folytatás! Másrészt pedig ne menjünk el szó nélkül az Izmir Rövidfilm Fesztiválon szereplő Kockaember mellett sem, ahol díjat sajnos nem nyert a film, de sikerült egy kicsit személyesen is elmerülni a török forgatagban.

 

 

Tovább >>
2018. Nov. 4. 08:09

AFTER FOURTEEN: ROAD(bu)SHOW 1.

Szeptemberben a 14. BuSho fesztivál befejezését követően a szokásos menetrend szerint elpostáztuk az át nem vett díjakat, elkezdtük összeállítani a referenciafüzetet, a záró beszámolót és az elszámolást, mely azonban szinte a következő fesztivál megnyitásáig eltart majd. Mindeközben pedig megkezdtük a felkészülést a különböző nemzetközi és hazai prezentációkra, melyekből szeretnénk most egy csokorral átnyújtani nektek, aztán az idő múlásával beszámolunk majd a folytatásról is.

Tovább >>
2018. Nov. 4. 07:33

Beszámol-OK

Elrepült a néhány nap máris búcsúzunk… motyoghatnánk rigmusosan Bródy után szabadon évről évre, hisz valóban elrepül az idő, mint Kassáknál fejünk felett a nikkel szamovár. Kezdetben 5 éves ciklusokban gondolkodtunk, mint anno a pártvezetés a sokadik ötéves tervvel, és ha maradunk ennél a számításnál, akkor jövőre a 3. ilyen etapot zárjuk, de idén lezárhattuk a második 7 éves szakaszunkat, melyről az asztrológusok és a számmisztikusok regélnek nekünk. Persze, ha a földön maradunk se több, se kevesebb, mint 2 lábbal, akkor is megállapíthatjuk, hogy számoktól függetlenül sikeres fesztivált zártunk 2018-ban. De mivel ez egy zárójelentés, nem lehet elkülöníteni magunkat, mert mit csinálunk? Számot vetünk, nem pedig kockát, ami el van vetve, mint a napraforgó a király körül. Nézzük hát, sőt lássuk is azt a medvét!

Tovább >>
2018. Sep. 3. 07:41

“TÚL A HATÁRON” --- BUSHO DÍJAK 2018

Egy izraeli alkotás, Nadav Shlomo Giladi: Across the line, Túl a határon című alkotása nyerte a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, Kis Hajni, Last Call című filmje kapta az Ezüst-BuSho díjat és egy belga rövidfilm, a May Day pedig a bronz szobrocskát. Szeptember 1-én, szombaton este a Puskin mozi nagytermében osztották ki a 14. BuSho díjait. Idén, a beérkezett mintegy ezer alkotás közül 64 rövidfilm szerepelt a versenyprogramban, ezeket tekinthették meg az érdeklődők, a nemzetközi- valamint a Diákzsűrivel közösen a Puskin moziban, majd az esti ismétlő vetítéseken az Art+ Cinemában.

Tovább >>
2018. Aug. 28. 22:25

Meghívó - 14. BuSho Nemzetközi Filmfesztivál

2018. Aug. 28. 22:15

NEMZETKÖZI VERSENYFILMEK A 14. BUSHO FESZTIVÁLON

És amennyiben úgy kezdtük a magyar versenyfilmek beharangozását, hogy nehogy valaki azt gondolja, hogy a hazai pálya előnyt jelent a versenyben, úgy most természetesen szeretnénk egy csokorral átnyújtani nektek az idei nemzetközi felhozatalból, se nem kronológiában, sem egyéb keretrendszer alapján, csak úgy.

Tovább >>
2018. Aug. 28. 13:05

MAGYAR VERSENYFILMEK A 14. BUSHO FESZTIVÁLON

Bevallom őszintén, évek óta az a gondolat bánt engemet a BuSho fesztivál díjkiosztóját követően, hogy bár kis hazánkban szerencsére nem divatos semmiféle korrupció, de valahogy mégis részre hajlással fognak bennünket gyanúsítani, vagyis, hogy bunda, ha esetleg túl sok a magyar díjazott a nemzetközi rövidfilmes mustrán. Nem, nem kezdem el bizonygatni, hogy mennyire nem szoktuk befolyásolni a nemzetközi zsűrit a döntésben, mégis visszapillantva az elmúlt néhány esztendő díjazott alkotásaira, nem lehet nem észrevenni, hogy mennyi magyar rövidfilm kapott díjat minálunk. Azon a fesztiválon, ahol a kezdeteknél megfogalmazott célok között az szerepelt, hogy csináljuk a fesztivált, hogy a nemzetközi mezőnyben bizonyíthassanak a magyar fiatal alkotók, aztán elszaladt másfél évtized és minden jel arra mutat, hogy utolértük azt a bizonyos mezőnyt, sőt, az évekkel lassan, azaz gyorsan, mi is elszaladunk mellettük. Mert nincs mese, mondjuk ki bátran, hogy egyszerűen jók a magyar rövidfilmek, bátrak, fantáziadúsak, érzelmesek, szókimondók, és még sorolhatnám.  Ezért ötlött belém, hogy a hamarosan kezdődő 14. BuSho fesztivál versenyprogramjában szereplő hazai alkotásokból szeretnék egy kis étvágygerjesztőt tálalni a filmes gasztromániákusoknak, desszertnek pedig majd jöhet egy kis frissen szemezgetett filmes-tészta.

Tovább >>
2018. Jul. 16. 00:20

A 14. BUSHO FESZTIVÁL RÉSZLETES VERSENYPROGRAMJA

Dán rövifilmmel kezdődik és egy ausztrál alkotással zárul a 14. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramja, melyet augusztus utolsó hetében rendeznek több fővárosi és vidéki helyszínen. Amint arról már korábban beszámoltunk, az öttagú előzsűri döntése nyomán 64 rövidfilm került a versenyprogramba, melyből 43 fikciós, 16 animáció valamint 5 kísérleti film. A fesztivál a jól bevált és megszokott struktúrában, azaz 3 nap leforgása alatt 15 egyórás blokkba szerkesztve nyújtja át az érdeklődőknek a 24 ország részvételével összállított programot. Valamennyi blokkban képviseli majd a hazai színeket egy magyar alkotás valamint egy animációs és/vagy kísérleti film is mindenütt helyet kapott. A központi helyszín, a megnyitó és a díjkiosztó közötti napokon ezúttal is a Puskin moziban lesz, az esti ismétlő vetítések ismét az Art+ Cinemában lesznek, de újdonságként szinte minden nap este vetítenek majd panoráma programot az Olasz Intézetben is. Ismét megszervezésre kerül a Magyar panoráma nap is valamint partnerfesztiválok, workshopok bemutatói és egy visegrádi együttműködés is szerepel a programban. Kérjük a versenybe jutott alkotókat, hogy amennyiben szeretnének személyesen részt venni a rendezvényen, úgy mielőbb akkreditáljanak a fesztivál weboldalán! A részvétellel kapcsolatos kérdés esetén kérlek, írjatok a reception@busho.hu vagy az entry@busho.hu címre!

Tovább >>
2018. Jun. 1. 11:12

A 14. BuSho versenyprogram

Az áprilisi határidőre érkezett közel ezer nevezés megtekintését követően meghozta döntését az idén újra kissé felfrissített előzsűri –ugyanis egy tavalyi Diákzsűri taggal bővült a csapat–, akiknek döntése nyomán végül 64 rövidfilm versenyezhet a 14. BuSho fesztivál 3 fő- valamint 8 kategória díjáért. A szokás szerint 15 órányi versenyprogramba 16 animációs és 5 kísérleti mellett 43 fikciós alkotás került, ismét minden blokkban egy hazai alkotással a fedélzeten. Természetesen a német, spanyol, francia alkotások szokás szerint szép számmal vannak a versenyben, de valamennyi visegrádi ország is delegált versenyfilmet és nem maradnak el a ritkán látható ausztrál, uruguay-i, iráni vagy épp izlandi rövidek sem. A szelektorok persze kommentálták is a látottakat...

Tovább >>
2018. Apr. 18. 10:53

BEZÁR A BAZÁR – INDUL A MANDULA!

14. alkalommal zárta kapuit a BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál előkészítő fázisa és a nevezési időszak, melynek során sportosan szólva, meglepetések nélküli papírforma eredmény született! Ismét megközelítettünk az ezer nevezést, melyről az elmúlt években kiderült, hogy ebből tökéletes versenyprogramot tudunk összeállítani, legalábbis a közönség és az alkotók véleménye szerint, mely azonban nekünk éppen elegendő! A 957 rövidfilm java a Filmfreeway-en érkezett, szám szerint 568, ennek kicsit több, mint a fele érkezett a BuSho saját felületén, a maradék pedig a Reelport-on! Kategóriánkénti bontás is a szokásos, bár elég sok helyen szerepelt a short valamint a feature megnevezés, melyekről nem feltétlenül derül ki, hogy mit takarnak. Természetesen ismét a fikciós, élőszereplős alkotások vannak túlsúlyban...

Tovább >>
2018. Apr. 5. 23:51

ZÁRUL A 14. BUSHO NEVEZÉS

Az éves archívum bezárását követően, december 1-én ismét megkezdődött a nevezés a következő esztendőre, ezúttal immár a 14. BuSho Fesztiválra, természetesen a kor követelményeihez igazodva apróbb módosításokkal a szabályzatban és az online nevezési felületen is. Összességében tehát várjuk a 2016. január 1. után készült 30 percnél rövidebb fikciós, animációs és kísérleti alkotásokat a világ minden tájáról. A frissített saját felület mellett a korábbiakban folyamatosan bővülő egyéb platformokat leredukáltuk a minimumra és kizárólag a reelport valamint a filmfreeway marad a palettán!

Tovább >>
2018. Apr. 5. 23:34

BUSHO BEMUTATÓK, SŐT

Amint azt a legutóbbi hírlevelünkben már előrejeleztük, folytatódott a BuSho fesztivál filmjeiből összeállított válogatás prezentációja, még pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden eddiginél intenzívebben! Február 26-án a Ljubljana-i Balassi Intézet filmklubjában magyar filmestre került sor, melyen a BUSHO fesztivál filmjeinek első részét vetítettük a közönségnek. A filmeket és a BUSHO fesztivált Matevž Jerman filmkritikus mutatta be a közönségnek, majd a vetítés után a program résztvevői számára kötetlen beszélgetést szerveztünk. Március közepén ismét meghívást kaptunk Barcelonába...

Tovább >>
2018. Apr. 5. 23:31

FOROG A MAGYAR CSAPAT FILMJE

COOL TOUR aka JUGENDKULTURARBEIT: A 2017 őszén lezajlott árvízes és tűzriadós Karlovac-i előkészítő mítinget követően elérkezett az idei tél legzordabb hete, amikor is nem, sajnos nem a Bahamák felé vettük az irányt, hanem Németországnak, annak is az északi részén található Oldenburg 170 ezres kisvároskában található ifjúsági kultúrmunkás otthon volt a célunk, amint azt német tudás nélkül is kideríthettétek a főcímből! Elérkezett ugyanis a megvalósítási fázisa a Finding Humanity emberi jogi dokumentumfilmes projektnek...

Tovább >>
2018. Apr. 5. 23:21

AKBANK FESZTIVÁL BESZÁMOLÓ

A korábbi évek BuSho delegáltjai, azaz Kovács István, Géczy Dávid és Hörcher Gábor után ezúttal

Lovrity Kata volt a szerencsés kiválasztott és a Vulkánsziget című animációs filmje, aki meghívást kapott a patinás török Akbank fesztiválra és hazaérkezése után így fogalmazott:

„Nagyon jó élmény volt, köszi az ajánlást! Áronék szuper jó fejek és segítőkészek voltak, végül 5 napig voltunk Isztambulban, a húgom elkísért. A Q&A nagyon érdekes volt, egyáltalán nem olyanokat kérdeztek, mint szokás (pl. miért ez meg az történik a filmben, honnan jött az ötlet, stb), hanem nagyon profi volt a hozzáállásuk, szóval valószínűleg szakmabeliek voltak, kb 1,5 órán át tartottak a kérdések. Gyakorlati meg elméleti kérdéseik is voltak (miért érdemes kisfilmet készíteni, hány rövid után érdemes nagyjátékfilmbe belekezdeni, ha szoros a büdzsé, akkor inkább mire áldozzanak többet, milyen forgatókönyvíróval együtt dolgozni, stb.)...

Tovább >>
2018. Feb. 23. 10:38

1% ADÓ - KÖSZÖNJÜK!

2018. Feb. 20. 17:57

ZSINÓRBAN HARMADSZOR IZGULHATUNK AZ OSCAR GÁLÁN

Január 23-án épp az esti prezentációra készülődtem Tallinnban, mikőzben a háttérben közvetítette a tévé az idei Oscar jelölések bejelentését és mivel tudtam, hogy korábbi zsűritagunk, Enyedi Ildikó is esélyes a jelölésre fél szemmel figyeltem az eseményeket! Aztán amikor bemondták, hogy On Body and Soul, azaz Testről és lélekről, akkor nem volt kérdés, hogy ezzel fogjuk kezdeni az esti előadást, melynek igazán szívből tudtunk örülni...

Tovább >>
2018. Feb. 20. 17:45

TÉLI BEMUTATÓK MINDENÜTT

A magyar kultúra napjához kapcsolódóan 2018 januárjában egy hét leforgása alatt 3 nemzetközi prezentációt is tartottunk a 13. BuSho legjobb magyar rövidfilmjeiből. Először Dublinban, a Filmbase kulturális központ adott otthont a programnak, aztán sorrendben következett Tallinn, ahol személyesen prezentáltunk, végül pedig Szófiában zártuk a téli hadjárat első felvonását. Valamennyi helyszínről olvashattok egy rövid visszajelzést a beszámolónkban, természetesen az Észt kirándulásról kicsit részletesebben...

Tovább >>
2018. Jan. 8. 13:26

INDULOK TOVÁBB

INDULOK TOVÁBB /// Amint arról már korábban is beszámoltunk, minden idők legsűrűbb esztendejét zártuk december elején Pekingben, majd a két ünnep között a Porto Femme prezentáción a magyar hölgykoszorúval, mely azonban csak a kezdete egy csodálatos barátságnak. Az újévben természetesen mi mást is tehetnénk, mint megpróbáljuk felülműlni tavalyi önmagunkat, kezdésnek rögtön januárban, még pedig a Balassi Intézeti együtműködések folytatásaként a következő bemutatókkal...

Tovább >>
2017. Nov. 30. 12:58

“KEZDŐDIK, KEZDŐDIK”: 14. BUSHO NEVEZÉS

Az éves archívum bezárását követően, december 1-én ismét megkezdődik a nevezés a következő esztendőre, ezúttal immár a 14. BuSho Fesztiválra, természetesen a kor követelményeihez igazodva apróbb módosításokkal a szabályzatban és az online nevezési felületen is. Összességében tehát várjuk a 2016. január 1. után készült 30 percnél rövidebb fikciós, animációs és kísérleti alkotásokat a világ minden tájáról. A frissített saját felület mellett a korábbiakban folyamatosan bővülő egyéb platformokat leredukáltuk a minimumra és kizárólag a reelport valamint a filmfreeway marad a palettán! 

Tovább >>

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!