Hírek

Mar. 16. 09:00

Fesztivál Körkép

Eseménydúsra sikeredett az elmúlt időszak a fesztivál világban, miután korábbi BuSho zsűritagunk, Enyedi Ildikó Arany-medvét szelidített Berlinben, Deák Kristóf pedig Oscar-díjat kapott a Mindenki című rövidfilmjéért, sok szeretettel gratulálunk mindkét alkotógárdának, az utóbbi film operatőrét Maly Robit külön üdvözöljük! A közeljövőben pedig márciusban először a tavalyi sikeres Géczy-Hörcher duó prezentációt követően újra az Isztambuli Akbankon a BuSho delegáció, ezúttal Kovács István személyében, aki a Betonzajt fogja képviselni a helyszínen a másik meghívott pedig a tavalyi Diákzsűri által a legjobb BuSho animációnak választott Kopasz Milán Beyond című filmje. A FEC katalán rövidfilm fesztivál versenyprogramjába szintén meghívást kapott a Betonzaj, ezen kívül pedig Ferenczik Áron és Szabó úr! Végül a moszkvai Cifra3 Magyar Filmnapokra pedig Szabó úr mellett Simonyi Balázs Indiánja utazik valamint Oláh Kata: En Passant című filmje, és természetesen valamennyi eseményről beszámolunk majd a következő hírlevelünkben.

Tovább >>
Mar. 16. 08:40

Soproni különdíj

Szeretjük kiosztani a különböző különdíjakat, de különösen szeretjük követni azokat a híreket, melyekből kiderül, hogy hogyan valósulnak meg a BuSho fesztiválon még csak tervezett akciók és a közelmúltban egy ilyen rendezvényről kaptunk hírt Sopronból. A helyi BuSho filmklub csapatának egyik oszlopos tagja, Horváth Zsolt a következőket írta: „Itt jártak nálunk Oláh Katáék Sopronban, szóval sikerült a projekt. Úgy oldottuk meg végül, hogy a filmklubot átraktuk péntekre, így Katáék is hétvégére tudtak jönni, és erre már egy közös filmnézős, beszélgetős programot is meg tudtuk szervezni a Búgócsigában. Remélem jól érezték magukat nálunk, egyúttal szeretném megköszönni a segítséget, meg a lehetőséget, amit kapunk! Talán most elkezdődik egy nem csak filmeket, de filmalkotókat is bemutató vonal itt nálunk, melyben persze nekünk is gyakorlatot kell szereznünk, de az elhatározás már régóta érik, és úgy tűnik, hogy ügyesen előkészítve erre érdeklődés is van…” Aztán a rendező is reagált: „Az En Passant előtt levetítették a régebbi, Születésnap című filmünket is, az a film egyébként sikeresebb volt nemzetközileg, vagyis több fesztiválon volt és több díjat is kapott, aztán beszélgettünk. Kedvesek voltak nagyon…” Ehhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ezek szerint nem véletlenül Sopron az egyetlen megmaradt a korábbi vidéki és határon túli helyszínek közül, mert ők az ékes bizonyítéka annak, hogy egy kis lelkesedéssel valóban le lehet hozni a csillagokat, ha nem is az égről, de Sopronba! Ők voltak azok, akik évekkel ezelőtt önként jelentkeztek az egyik fesztivált követően, hogy már pedig ezt nekünk valamilyen formában el kell vinni Sopronba, mert ott lenne rá igény! És így is lett, nem mint a mesében, hanem megkerestek bennünket, aztán megalakultak, azóta létrehoztak egy civil szervezetet a témában és a következő meghívott pedig májusban Tóth Barnabás! Csak így tovább, köszönjük, gőzerő, hajrá!

Tovább >>
Feb. 6. 23:22

Felfrissült előzsűri

Akik már valaha átestünk ezen a próbán, hosszú évek óta valljuk, hogy a fesztivál szervezés egyik sarkallatos pontja az előzsűri vállát nyomja, még pedig azért mert, hihetetlen energiát és koncentrációt igényel ezer feletti rövidfilmből kiválasztani azt a 15 órányit, melyet aztán a többi zsűri valamint a nagyközönség elé tárhatunk nyugodt szívvel. Így aztán néha cserélődnek is a résztvevők, most éppen szülési szabadságolás vagy külföldi tanulmányút jött közbe, de szerencsére mindig akadnak önként vállalkozók, akik szeretnék magukat kipróbálni. Így került most a fedélzetre egy régi-új BuSho csapattag még pedig Végh Vo(n)zó Zoltán, akinek saját bevallása szerint a mozi a szerelme, a Ghostbusters pedig a legjobb film! Reklámot, reality-t, szappanoperát rendez, és ősi Busho-hívő! Szintén évek óta velünk van már Vajda Bori is, aki jelenleg az ELTE filmművészet- és erőszakos hallgatója, reméljük az előzsűrizés hatására mostantól már látója is lehet majd...

Tovább >>
Feb. 6. 23:20

Oscar-díjra jelölték Deák Kristófot és a Mindenkit

Február 26-án 89. alkalommal osztják ki Hollywoodban az Oscar-díjakat, melyre 2017. január 24-én kedden délután 14 óra 18 perckor kezdték el bejelenteni a 2017-es Oscar-jelöléseket Los Angelesben. A legjobb élő szereplős kisfilm kategória jelöltjeit Az utolsó szamuráj-ban nyújtott alakításáért Oscar-jelölt Ken Watanabe konferálta fel, az öt jelölt egyike Deák Kristóf Mindenki című alkotása lett. Ebben a kategóriában eddig csak egyetlenegyszer kapott magyar film Oscar-jelölést, 53 évvel ezelőtt Szabó István Koncert című vizsgafilmje. A Mindenki rendezője, a 34 éves Deák Kristóf egy interjúban elmondta, hogy amikor az első vetítéseken látta, milyen erős érzelmi hatást vált ki a filmje, tudatosan kezdett el dolgozni a stratégián, ami végül a mai Oscar-jelöléshez vezetett. Szívből gratulálunk és nagyon szurkolunk február végén hogy felül kerekedjen a többi jelöltön ebben a kategóriában:

Ennemis Intérieurs by Sélim Azzazi (France) TRAILER!

La Femme et le TGV by Timo von Gunten (Switzerland) TRAILER!

Silent Nights by Aske Bang (Denmark) TRAILER!

Timecode by Juanjo Giménez (Spain) TRAILER!

Tovább >>
Feb. 6. 23:16

Spot & Poster 2017-ben is.

A korábbi évek sikerei után ismét spot- és plakátversenyt hirdetünk, melynek során a megadott tematikákban 30 másodperces és egyperces rövidfilmeket valamint plakátokat várunk. Mindenki nevezhet ismét kortól, nemtől és vallási hovatartozástól függetlenül, tehát kíváncsiak vagyunk véleményetekre a világ minden szegletéből! A legjobbak valamennyi kategóriában a 11. GomBuSho egy hetes összművészeti nyári workshopon történő térítésmentes részvételt nyerhetnek, melyet idén július 1-8. között tartunk! Valamennyi beküldött alkotást levetítjük és kiállítjuk a 13. BuSho Fesztiválon, 2017. szeptemberében!

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. ÁPRILIS 15.

2017-ben a 13. BuSho kerül megrendezésre, melynek örömére Rimóczi kolléga meg is írta az idei esztendőre vonatkozó inspirációs esszéjét, melyben reméljük, mindenki megtalálja majd a számításait! Fogadjátok! Szeret Etel: A 13. MARADI VÉRTANÚ.

Tovább >>
2016. Nov. 29. 23:07

13. BUSHO NEVEZÉS: NYITVA!

Az éves archívum bezárását követően, december 1-én ismét megkezdődik a nevezés a következő esztendőre, ezúttal immár a 13. BuSho Fesztiválra, természetesen a kor követelményeihez igazodva apróbb módosításokkal a szabályzatban és az online nevezési felületen is. Összességében tehát várjuk a 2016. január 1. után készült 30 percnél rövidebb fikciós, animációs és kísérleti alkotásokat a világ minden tájáról. A frissített saját felület mellett a korábbiakban folyamatosan bővülő egyéb platformokat leredukáltuk a minimumra és kizárólag a reelport valamint a filmfreeway marad a palettán!

A legfontosabb időpontokat pedig felsoroltuk a weboldalon is a következőképpen:

ONLINE NEVEZÉSI PLATFORM NYITÁS: DECEMBER 1.
NEVEZÉSI HATÁRIDŐ: ÁPRILIS 15.
ELŐZSŰRI HATÁRIDŐ: MÁJUS 15.
VERSENYPROGRAM KIHIRDETÉSE: JÚNIUS 15.
VETÍTÉSI KÓPIÁK BEKÜLDÉSE: JÚLIUS 15.
VENDÉG AKKREDITÁCIÓS HATÁRIDŐ: AUGUSZTUS 1.
SAJTÓ AKKREDITÁCIÓS HATÁRIDŐ: AUGUSZTUS 25.

Szeretnénk minden nevezőt megkérni, hogy a különböző levelező rendszerekben működő spamfilterek miatt, aki nevezett, az vésse be magának a június 15-i dátumot, és ha nem kapja meg az értesítőt, akkor vessen egy pillantást a weboldalunkra, ahol szintén közzé tesszük majd az eredményeket!

Tovább >>

Kövesse oldalunkat a Facebookon is!